Μικροκομοτηναίικα 06-02-2025 | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Μικροκομοτηναίικα 06-02-2025

06/02/25 - 8:00
Μικροκομοτηναίικα 06-02-2025

Έχουμε επισημάνει ότι τον τελευταίο χρόνο με την ανάληψη των καθηκόντων των δημοτικών αρχών δίνεται η αίσθηση μιας σχετικής απραξίας, πλην βέβαια κάποιων έργων τα οποία ήδη είχαν δρομολογηθεί και δημοπρατηθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις.
Η απραξία συνεχίζεται στους ΟΤΑ τοπικά και το αποδεικνύει αυτό και η πληθώρα των δελτίων τύπου που δείχνουν και μια σαφή εικόνα της πραγματικότητας, αφού εν συνόλω αναλίσκονται σε παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συλλόγους και φορείς, εκδηλώσεις, δράσεις και συμμετοχή σε ημερίδες, αλλά πέραν τούτου ουδέν σημαντικό.
Ενώ θα περίμενε κανείς τουλάχιστον μετά από 20 τέτοια δελτία τύπου να αποσταλεί και κανένα με πιο πρακτικό αντίκτυπο και χρησιμότητα για τους πολίτες, που να αναφέρει ότι δρομολογήθηκε κάτι.
Έστω ένα νέο έργο, μία συμφωνία, ότι εγκρίθηκε μία μελέτη ή ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα. Αλλά τίποτα από όλα αυτά. Συνεπώς μήπως θα πρέπει να αναλογιστούν οι περισσότεροι άραγε τι φταίει για αυτό;
Εκτός αν περιμένουν όλοι το επόμενο κυβερνητικό πρόγραμμα για να εντάξουν κάποια έργα και μετά να επαινούνται για την ετοιμότητα τους. Μόνο η κεντρική πολιτεία όμως φρενάρει τέτοιες καταστάσεις, ή υπάρχουν και ευθύνες τοπικά;
Λόγου χάρη βλέπουμε ότι όλοι ζητούν μετ΄ επιτάσεως να γίνει το φράγμα του Κομψάτου και να ενταχθεί έστω σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, αλλά την ίδια ώρα βέβαια δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες.
Ας αναλογιστούν πολλοί λοιπόν πρώτα τις ευθύνες που υπάρχουν και τοπικά. Σε αυτό εστίασε και η σύσκεψη των φορέων στην κλειστή συνεδρίαση του ΕΒΕ, αν δεν το κατάλαβαν κάποιοι. Και όσο για τους απόντες μειονοτικούς δημάρχους, μήπως επαναπαύονται μόνο στην τύχη;


Απέκλεισε το σενάριο να απευθύνει πρόσκληση προς τον βουλευτή Ροδόπης της Νέας Αριστεράς Οζγκιούρ Φερχάτ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, σε ερώτηση που τέθηκε από την εφημερίδα μας, απαντώντας ότι η πρόσκληση αυτή είναι ανοιχτή για όσους συλλογικά που θέλουν να επιστρέψουν στο κόμμα και όχι κατά μόνας.
Έτσι μπαίνει τέλος στην παραφιλολογία που υπήρχε για επιστροφή του πρώην βουλευτή, επειδή έτσι κι αλλιώς η Νέα Αριστερά κινείται σε πολύ χαμηλά ποσοστά, αντίστοιχα με την ανοδική πορεία που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, προς το παρόν.
Γιατί ουδείς γνωρίζει φυσικά και δεν μπορεί να ψυχογραφήσει το πώς θα κινηθούν τελικά τα κόμματα της αριστεράς. Ούτως ή άλλως όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει, από τη στιγμή που ο βουλευτής της ΝΑ συνδέθηκε άρρηκτα και διατηρεί τις καλύτερες των σχέσεων με το σύστημα της Συμβουλευτικής και των ψευτομουφτήδων.
Δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό τη δική του αυτόνομη πολιτική πορεία με δεκανίκια και χωρίς να θέλει να διαταράξει τη σχέσεις με αυτούς. Εκτιμούμε λοιπόν ότι αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δεν πρόκειται να του δώσει και πράσινο φως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και μελλοντικά.
Εξάλλου και η παρουσία σε όλες τις περιοδείες του Σωκράτη Φάμελλου στη Ροδόπη, του πρώην βουλευτή Μουσταφά Μουσταφά, που είναι και από τις πιο νηφάλιες φωνές στη μειονότητα, εγγυάται τη μη επιστροφή του Οζγκιούρ Φερχάτ.
Ακόμα και ο ίδιος αν έχει επιλέξει να μην δραστηριοποιηθεί στα πολιτικά δρώμενα του τόπου στις επόμενες εθνικές εκλογές, ενδεχομένως υπάρχει ένα πλήθος νέων υποψηφίων από τη μειονότητα που θα μπορούν να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο με τη δική του στήριξη.
Ο καθένας στην πολιτική κάνει τις επιλογές του από αυτές κρίνεται, αλλά και τα λάθη πληρώνονται. Κι αυτό θα αποδειχθεί βέβαια και στις επόμενες εθνικές εκλογές, αν και βρίσκονται λίγο μακριά ακόμα.


Εύστοχες και κατατοπιστικά δομημένες με στοιχεία και αριθμούς απαντήσεις δίνει η περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης ΑΜΘ στη σχολική εφορεία του μειονοτικού γυμνασίου- λυκείου Ξάνθης για πολλοστή φορά.
Τοποθετούμενη στην πρώτη ανακοίνωση τους που παρουσιάζουν τα πάντα μαύρα και άραχνα στο κτιριακό συγκρότημα, αναφέρει ότι η σχολική εφορεία με τον τρόπο της συνομολογεί με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση που υπάρχει στο σχολείο.
Τα βάζουν πάλι με την πολιτεία και την κατηγορούν ότι δεν μεριμνά για τη συντήρηση των κτιρίων, όταν αποδεικνύεται ότι οι επιχορηγήσεις που λαμβάνουν από το υπουργείο έρχονται απρόσκοπτα, όπως δίνονται σε όλα τα σχολεία.
Ακόμα τους υπενθυμίζει ότι το κτίριο που λειτουργεί το σχολείο παραχωρήθηκε δωρεάν από την πολιτεία, η οποία καλύπτει συγχρόνως τις λειτουργικές τους δαπάνες, τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών που έχει ένα πολύ μεγάλο κόστος, πληρώνει την καθαριότητα, δίνει κονδύλια για τον εξοπλισμό του σχολείου και αμοιβές του προσωπικού του ελληνόγλωσσου προγράμματος.
Άρα η ελληνική πολιτεία στο ακέραιο επιτελεί το έργο της και αφού δηλώνουν αδυναμία αναλαμβάνει ακόμα και την υλοποίηση των απαραίτητων εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης κατ’ εξαίρεση, αφού δεν είναι δική τους ευθύνη.
Μάλλον βρίσκονται σε σύγχυση όμως, αφού άλλες φορές χρησιμοποιούν το επιχείρημα του ιδιωτικού χαρακτήρα των μειονοτικών σχολείων και άλλες επιρρίπτουν ευθύνες στην πολιτεία για την κατάσταση των σχολείων, ειδικά όταν δεν τους βολεύει.
Και τα θέματα της αμοιβαιότητας που θέτουν ας τα αφήσουν στην άκρη, αφού εύγλωττα η κα Κοσμίδου τους υπενθυμίζει ότι και τα λίγα σχολεία της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη δεν απολαμβάνουν τέτοιου είδους ευεργετημάτων.


Προφανώς όμως τα μέλη της σχολικής εφορείας δεν έμειναν ικανοποιημένα από τις απαντήσεις που έλαβαν και επανήλθαν δριμύτεροι αποφεύγοντας βέβαια να τοποθετηθούν για τη ταμπακιέρα και δηλώνουν φυσικά αναρμόδιοι να δώσουν στοιχεία για την κατάσταση των ελληνικών σχολείων στην Κωνσταντινούπολη. Ξέχασαν δηλαδή την αμοιβαιότητα.
Φαίνεται ότι θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, όπως το πράττουν συνεχώς. Και εστιάζουν στο αίτημα τους στην ανέγερση νέου μειονοτικού γυμνασίου λυκείου. Δηλαδή το αρμόδιο υπουργείο να συναινέσει στο αίτημα μιας σχολικής εφορείας;
Ακόμα και αυτό δεν το διεκδικούν όπως πρέπει, με διάλογο και αιτήματα στον οικείο δήμο και φυσικά να εξεταστεί όπως και δεκάδες άλλα αιτήματα για ανέγερση σχολείων και αφού βρεθεί οικόπεδο που θα το αγοράσει ο δήμος Ξάνθης. Αυτή είναι η διαδικασία. Χρόνια παραμένουν πολλά αιτήματα για ανέγερση ακόμα και δημόσιων σχολείων που κτίζει το κράτος.
Ας διαβάσουν ακόμα την νομοθεσία ποιες είναι οι αρμοδιότητες μιας σχολικής εφορείας γιατί κάποιοι νομίζουν ότι αυτοί διοικούν τα σχολεία. Ενώ μειονοτικά και δημόσια εμπίπτουν στους ίδιους κανόνες και αρχές στα ωρολόγια προγράμματος και στη λειτουργία τους, ακόμα και στις χρηματοδοτήσεις τους.
Και αν διαβάσουν σωστά και τη συνθήκη της Λωζάννης θα κατανοήσουν ότι τα σχολεία είναι μουσουλμανικά και όχι «τουρκικά» και η υποχρέωση της χώρας μας ήταν να λειτουργήσει μόνο μειονοτικά σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Τα γυμνάσια και λύκεια προέκυψαν κατόπιν, λόγω συμφωνιών και μορφωτικών πρωτοκόλλων. Ας μην προσπαθούν να κάνουν ανέξοδα μαθήματα γενικώς. Και τα προβλήματα που προκύπτουν λύνονται όλα με καλή διάθεση, ειλικρινή διάλογο, χωρίς δεύτερες σκέψεις και διφορούμενες λογικές, αλλά με σωστή διεκδίκηση.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr