Μικροκομοτηναίικα 10-02-2024 | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Μικροκομοτηναίικα 10-02-2024

10/02/24 - 8:00
Μικροκομοτηναίικα 10-02-2024

Όνειρο θερινής νυκτός το ενδεχόμενο ίδρυσης τουρκικού πανεπιστημίου στη Θράκη, το χαρακτήρισε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος σε συνέντευξη του στο Χρόνο.
Και αναφέρθηκε στην επιχειρηματολογία του, στις αυστηρές προδιαγραφές και όρους που υπάρχουν για να λειτουργήσει ένα πανεπιστήμιο, που χρειάζεται τρεις σχολές, μεγάλους χώρους και 30 τουλάχιστον επιστήμονες με διδακτορικό να διδάξουν.
Και τα κριτήρια είναι τόσο αυστηρά καθώς και η αξιολόγηση, που προφανώς είναι δύσκολο ένας τέτοιος στόχος που ενδεχομένως έχουν κάποιοι. Βέβαια αυτά μάλλον δεν είναι εμπόδια ουσιαστικά, αν θέλει ένα πολύ μεγάλο πανεπιστήμιο να το λειτουργήσει στην περιοχή.
Όπως λόγου χάριν της Αδριανούπολης, ή της Κωνσταντινούπολης, για τους γνωστούς και ιδιαίτερους λόγους. Γιατί και τα χρήματα μπορούν να βρεθούν και οι χώροι, αλλά και οι πανεπιστημιακοί, που χρειάζονται.
Και για όλα αυτά προφανώς η Άγκυρα δίνει και τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις. Και ούτε φυσικά μπορεί να αποκλειστεί νομοθετικά το ενδεχόμενο αυτό, μόνο για τα τούρκικα πανεπιστήμια.
Ποιος μπορεί να αποτρέψει αντίστοιχα αν το κάνει αυτό η Βουλγαρία, η Ρουμανία, ή ακόμα και η Ρωσία; Δεν υπάρχουν ευδιάκριτα κριτήρια, όσο αυστηρά κι αν είναι, για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και προφανώς τίποτα δεν αποκλείεται. Η τουρκική τράπεζα λόγου χάριν δεν έγινε στην Πάτρα ή το Ηράκλειο, αλλά προτίμησε την Κομοτηνή.


Μας έδωσε επίσης και το παράδειγμα της προσπάθειας που γίνεται εδώ και χρόνια από τη γνωστή φιλοσοφική και εκπαιδευτική εταιρεία της μειονότητας, αλλά και το διακαή τους πόθο τους να δημιουργήσουν από το 1998 ακόμα ένα ιδιωτικό μειονοτικό γυμνάσιο λύκειο στην Κομοτηνή, αλλά ακόμα δεν το έχουν καταφέρει.
Γιατί αν δεν το έχουν καταφέρει αυτό, ενώ είναι πολύ απλό στη λειτουργία του, φανταστείτε δηλαδή πόσες δυσκολίες χρειάζεται για να ιδρυθεί ένα πανεπιστήμιο. Μόνο που εδώ αναφερόμαστε σε μια μικρή εταιρία και όχι σε δομές που θα στηριχτούν από την Τουρκία.
Αντίστοιχα βέβαια στη Θράκη έχουν δημιουργηθεί παράτυπα μέχρι τώρα από άλλους συλλόγους, τα γνωστά παρανηπιαγωγεία, ή παιδικοί σταθμοί, που πολλές φορές έχουν μπει και στο στόχαστρο των αρχών, για τον τρόπο της λειτουργίας τους.
Η ιδιωτική εκπαίδευση έχει κανόνες και διατάξεις όμως που ρυθμίζονται από το υπουργείο Παιδείας, με όσα ορίζει η ελληνική νομοθεσία και όχι με αδιαφανείς διαδικασίες και άλλους στόχους, πέραν της εκπαίδευσης.
Κι αν δεν το κατάφεραν μέχρι τώρα βέβαια να φτιάξουν ιδιωτικό γυμνάσιο λύκειο, αυτό οφείλεται στα εμπόδια προφανώς που μπαίνουν από πλευράς ελληνικής πολιτείας.
Το ζήτημα όμως είναι και αυτό θα πρέπει να εξεταστεί, αν μπορούν σύλλογοι, η εταιρείες να χρηματοδοτούνται και από ποιον άραγε για να μπορούν να φτιάξουν τέτοιες μεγάλες σχολικές δομές.
Γιατί οι συνήθεις αιτιάσεις του είναι, ότι η πηγή αυτών των χρημάτων θα είναι από τις συνδρομές μελών και από χορηγούς. Όχι ότι έμμεσα θα φροντίζει για αυτό η «μητέρα πατρίδα», για τους δικούς της βέβαια στόχους.
Παρόλα το ζήτημα αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πλήρως και να μπουν εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες στις ενέργειες τέτοιων κύκλων, που ξεκάθαρα σχεδιάζουν παράλληλες δομές στη Θράκη.


Τα παιχνίδια αυτά, όπως και χθες αναφερθήκαμε και στις περίεργες επισκέψεις παράτυπων ηγετών της μειονότητας στους δημάρχους Ιάσμου και Αρριανών, γίνονται για να ποδηγετείτε η μειονότητα, να κατευθύνονται οι πιστοί και να ελέγχονται οι αιρετοί. Ας μην κάνουν όλοι τον αδιάφορο τον ανήξερο, αλλά και τον άμοιρο ευθυνών.
Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά τι παιχνίδια παίζονται στη Θράκη, όπως επίσης και το τι επιδιώκει ο Ερντογάν. Και θα φανεί πάλι και σε αυτές τις ευρωεκλογές. Το δείχνει και απροκάλυπτα πως θα χρησιμοποιήσει τους 3,5 εκατομμύρια Τούρκους στη Γερμανία, για να φανεί και θεματοφύλακας του Ισλάμ και για μουσουλμάνους μετανάστες.
Έδωσε εντολές για να κατέλθει ένας ανεξάρτητος συνδυασμός Τούρκων για να διεκδικήσει έδρες στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ που συνήθως μέχρι τώρα συνεργάζονταν με τα γερμανικά κόμματα και εκλέγονταν κάποιοι.
Μάλιστα οι γνωστές οργανώσεις στην Γερμανία δίνουν και αγώνα για αυτόν τον σχεδιασμό, που μελλοντικά όπως ανέφεραν θα επαναλάβουν το εγχείρημα και στις εθνικές εκλογές στη Γερμανία. Τακτικές διαχωρισμού, αντί να σεβαστούν τη χώρα που τους φιλοξενεί, καθαρά για τα παιχνίδια εκβιασμού του Ερντογάν.
Την ίδια ακριβώς τακτική θα εφαρμόσουν και εδώ για τις χαλαρές ευρωεκλογές, αφού στις εθνικές δεν μπορούν. Και σε αυτά τα σχέδια συνεπικουρούν και προσφέρουν υπηρεσίες και την αμέριστη συμπαράστασή τους κάποιοι. Δήθεν για το καλό της μειονότητας.


O isyriza εν δράσει πάλι με την πρόταση Κασσελάκη να συγκροτήσει το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος με τις αιτήσεις των συντρόφων που ενδιαφέρονται και θα τις καταθέσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, για να επιλεγούν από τα μέλη. «Χωρίς κονέ, αδιαμεσολάβητα, μπαίνεις στην πρώτη γραμμή», είναι το σύνθημα του προέδρου.
Οι αντιδράσεις ήρθαν βροχή από τους συντρόφους που μάλλον αγαπούν ιδιαίτερα της κάλπες, επί παντός επιστητού. Διαφωνώντας με τα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα για ανάδειξη υποψηφίων και επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας.
Μάλλον δεν αντιλαμβάνονται στο κόμμα των μόνιμων διαφωνιών που βρίσκεται το πρόβλημα. Διαδικτυακά κόμματα δεν έχουν αξιώσεις για να κυβερνήσουν. Ούτε τέτοιου είδους καινοτομίες θα τους σώσουν και θα συσπειρώσουν τα μέλη.
Και προφανώς οι σύντροφοι που θα ψηφίσουν για τις εκλογές δεν εκφράζουν την κοινωνία, όπως θέλουν να το περάσουν, ούτε τους πολίτες που θα ψηφίσουν στις κάλπες, αφού όλοι είναι μέλη ομάδων και πολλές φορές διχασμένοι, όπως γίνεται και εδώ σε τοπικό επίπεδο.
Μήπως τελικά ο πρόεδρος δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη των επιλογών του, για να ρίξει τα σφάλματα στους συντρόφους που θα αποφασίσουν και θα αναδείξουν διαδικτυακά τους υποψηφίους, σε περίπτωση ενός αποτυχημένου πειράματος;
Καλά τα ηλεκτρονικά συστήματα, αλλά οι εκλογικοί κατάλογοι που ήρθαν στη Ροδόπη στο παρά πέντε του συνεδρίου, για να εκλεγούν οι αντιπρόσωποι και για ξεκαθάρισμα, ήταν αυτοί που χρησιμοποιήθηκαν ακόμα από την εκλογή προέδρου. Τόσο καλά.
Και χαροποίησαν και κάποιους συντρόφους που δεν βρίσκονταν μέσα το όνομα ενός νέου μέλους που τους διχάζει. Ας κρατήσουν όμως μικρό καλάθι προς το παρόν.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr