Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την επέτειο του Πολυτεχνείου και τη μέρα αυτή μνήμης και περισυλλογής συνάμα, ας αναλογιστούν οι περισσότεροι που διεκδικούν μεγαλύτερες περγαμηνές αγωνιστικότητας από τους άλλους, ακόμα και όσοι εξαργύρωσαν ακριβά τους αγώνες τους με πολλές θέσεις στην εξουσία, πόσοι άραγε εξ΄αυτών, αλλά και πολίτες έμειναν επτά χρόνια σιωπηλοί.
Γιατί αυτούς τους ανθρώπους φοβάμαι αναφέρει και ο ποιητής μας Μανώλης Αναγνωστάκης, που έμειναν επτά χρόνια σιωπηλοί, συμβιβασμένοι σαν να μην συνέβαινε τίποτα. Και ένας υπερήφανος λαός αποδέχτηκε μία ξενοκίνητη χούντα, συμβιβάστηκε με το γεγονός γιατί σε πολλούς βόλευε οικονομικά.
Και παρόλο που η δημοκρατία βρίσκονταν φυλακισμένη, συνέχισε απλά τη ζωή του. Μέχρι να έρθει το πλήρωμα του χρόνου και η εξέγερση μιας ακομμάτιστης όμως και πατριωτικής νεολαίας με λάβαρο την ελληνική σημαία, που αγκαλιάστηκε μετά από πολλούς.
Η χούντα όμως δεν κατέρρευσε από το Πολυτεχνείο και τις ελάχιστες μεταρρυθμίσεις που έγιναν αναγκαστικά και την προετοιμασία για στημένες εκλογές, αλλά κάτω από το βάρος της κατακραυγής και όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, με την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.
Και το μήνυμα αυτό το ξεχνούν όσοι πολιτικοποιούν το νόημα των αγώνων, για να καρπωθούν κομματικά οφέλη. Η κυπριακή τραγωδία που συνεχίζεται στις μέρες μας ακόμα, ήταν η κύρια αιτία της κατάρρευσης της δικτατορίας.
Πολλοί επίσης που έδωσαν τον αγώνα τους και φυλακίστηκαν τους δόθηκε η δυνατότητα μέσα από τα κόμματα εξουσίας να μας κυβερνήσουν από υπουργικές θέσεις μάλιστα. Και απέδειξαν στην πράξη ότι στάθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.
Αντί να εφαρμόσουν μία διαφορετική πολιτική, να εμβαθύνουν τη δημοκρατία και να εξαλείψουν τις ανισότητες και να προχωρήσει μπροστά η χώρα, έγιναν ένα με το σύστημα. Μια χαμένη υπόθεση τα νοήματα του Πολυτεχνείου; Συνεγείρουν ακόμα τη νέα γενιά; Η απλά ένα επετειακό γεγονός, που τιμάται από υποχρέωση;
------------------
Ήδη οι νεοεκλεγμένοι αιρετοί στους ΟΤΑ προετοιμάζονται και σχεδιάζουν τι θα πράξουν με την ανάληψη των καθηκόντων, αλλά και με ποιους θα συνεργαστούν τελικά στο τιμόνι των διοικήσεων, από τους συμβούλους που έχουν εκλεγεί.
Οι πρώτοι σε ψήφους θα έχουν προτεραιότητα εκ των πραγμάτων και πρέπει να προτιμηθούν για να αναλάβουν θεσμικές θέσεις ευθύνης; Γιατί πολλές φορές οι πολλές ψήφοι που παίρνει κάποιος, δεν σημαίνουν αυτόματα ότι μπορεί να αναλάβει ως αντιπεριφερειάρχης, ή αντιδήμαρχος, ούτε φυσικά ότι έχει γνώσεις και προσόντα.
Παρόλα αυτά είναι υποχρεωμένοι βέβαια οι επικεφαλείς να τους χρησιμοποιήσουν κάπου, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί έδωσαν αγώνα για να νικήσει η παράταξη και τους εξέλεξαν.
Για την περιφέρεια ΑΜΘ πάντως σε συνέντευξή του στο ράδιο Χρόνος ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης στο ερώτημα αυτό, μας ανέφερε ξεκάθαρα ότι όλοι οι σύμβουλοι του θα χρησιμοποιηθούν και θα δοκιμαστούν στην πράξη, για να αξιολογηθούν. Που αυτό σημαίνει θα περάσουν όλοι από τη θέση του χωρικού ή του θεματικού αντιπεριφερειάρχη, για να αποδείξουν στην πράξη αν μπορούν να τρέξουν και να υλοποιήσουν όλα αυτά που έχει δεσμευτεί η παράταξη τους προεκλογικά.
Και αυτό θα είναι ένα στοίχημα για τη νέα περιφερειακή αρχή, που έχει σηκώσει ψηλά τον πήχη των διεκδικήσεων της, υποσχόμενη μια διαφορετική πολιτική και σθεναρές διεκδικήσεις και συχνές πιέσεις προς το κέντρο, για να ξεπαγώσουν έργα που έχουν καθυστερήσει χρόνια.
Αλλά συγχρόνως και τη διεκδίκηση περισσότερων ευρωπαϊκών προγραμμάτων που θα δείξουν και τη διαφορά έναντι της απερχόμενης περιφερειακής αρχής. Και επιτέλους όπως μας ανέφερε θα λειτουργήσει και το γραφείο στις Βρυξέλλες, που το αγόρασε η περιφέρεια και παραμένει αναξιοποίητο χρόνια. Αναμένουμε με ενδιαφέρον.
------------------
Όσον αφορά τους δήμους της Ροδόπης, εκεί που υπάρχουν αλλαγές φυσικά στη διοίκηση όπως σε Ίασμο, Μαρώνεια-Σάπες και Αρριανά, προφανώς οι επικεφαλείς θα ακολουθήσουν την ίδια συνταγή που αναφέραμε για την περιφέρεια ΑΜΘ.
Η οποία όμως έχει ένα βαθμό μεγαλύτερης δυσκολίας μόνο για το δήμο Ιάσμου, που εκεί ξεκάθαρα για να δείξει τις καλές προθέσεις της για συνεργασία η νυν δημοτική αρχή, θα πρέπει να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν αναλογικά συμβούλους χριστιανούς σε θέσεις ευθύνης.
Ώστε να μην υπάρχει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο εδώ και χρόνια, που η συμπολίτευση κατά συντριπτική πλειοψηφία πλην ελαχίστων εξαιρέσεων σε θέσεις ευθύνης είχε μόνο μειονοτικούς συμβούλους. Δηλαδή το 35% των δημοτών ουσιαστικά δεν εκπροσωπούνταν στη διοίκηση.
Στο δήμο Κομοτηνής η μεγάλη νίκη του Γιάννη Γκαράνη και της παράταξης του, τον φέρνει πιο απελευθερωμένο για να επιλέξει ίσως με διαφορετικό πνεύμα τους συνεργάτες και να κατανείμει τα αξιώματα, αλλά και να δώσει τη δυνατότητα όσο το δυνατόν σε περισσότερους να αναλάβουν θεσμικές θέσεις.
Η δυσκολία βέβαια έγκειται στο σημείο, ότι τα νομικά πρόσωπα πλέον και οι επιχειρήσεις ενδεχομένως θα καταργηθούν, αν δεν καταφέρει να εξαιρεθεί η ΔΚΕΠΠΑΚ και τα ΚΕΜΕΑ, οπότε στενεύει κατά πολύ το περιθώριο και περιορίζονται οι θέσεις για να μπορέσουν να ικανοποιηθούν όλοι.
Συνεπώς εκτιμούμε ότι ο δήμαρχος θα ακολουθήσει κάποιους γνωστούς κανόνες και συνταγές, για να μην δυσαρεστήσει ορισμένα στελέχη από την παράταξη του. Επειδή όταν δεν υπάρχει και ισχυρή αντιπολίτευση, σε τέτοιες τις περιπτώσεις δεν είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένα εσωτερικό μέτωπο αμφισβήτησης, με κάποιες λάθος επιλογές.
----------------
Οι συνήθεις κανόνες βέβαια που επιλέγουν οι δήμαρχοι είναι απλοί και μπορούν να συγκεραστούν σε κάποιες παραδοχές και διαπιστώσεις ως γενικότερος κανόνας ισορροπίας και επιβράβευσης.
Αναφορικά με το δήμο Κομοτηνής, ομάδα καταρχήν που κερδίζει δεν την αλλάζεις, τουλάχιστον αρχικά. Οπότε να υποθέσουμε ότι περίπου η ίδια ομάδα θα ξεκινήσει τη νέα θητεία, με έμφαση στο παλιό δοκιμασμένο δυναμικό της παράταξης.
Παρόλα αυτά ας μην το δέσουν κόμπο ορισμένοι ότι επί πέντε χρόνια θα βρίσκονται στις ίδιες θέσεις. Γιατί θα πρέπει να δοκιμαστούν και οι υπόλοιποι. Συνεπώς πενταετή θητεία δεν θα κάνει κανείς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων σε νευραλγικούς τομείς.
Και ο τρίτος παράγοντας που θα καθορίσει τις επιλογές του είναι, ότι από τη στιγμή που πρέπει να δοκιμαστούν όλοι και υπάρχουν αντικαταστάτες για όλους με τις ίδιες γνώσεις, οι θητείες ενδεχομένως θα είναι πιο βραχύβιες και κατά πάσα πιθανότητα θα χωριστούν σε τρεις χρονικές περιόδους με τους αντίστοιχους μήνες.
Γρίφος εξ όσων αντιλαμβανόμαστε είναι και το τι θα πράξει και τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο χρέος λόγω του ενεργειακού κόστους.
Κι αν δεν βρεθεί λύση με χρηματοδοτήσεις και επιδοτήσεις όπως έχει υποσχεθεί η ελληνική πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο, θα πρέπει να γίνουν πολλές τομές και αλλαγές για να μπορέσουν να διευθετήσουν το χρέος.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News