Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Σε σύντομο χρονικό διάστημα η Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης έκανε τη δουλειά της και ταυτοποίησε τα στοιχεία του δράστη, αναφορικά με τα περιστατικά φθορών στο μουσουλμανικό νεκροταφείο του οικισμού Πολυάνθου.
Και φυσικά διαπιστώθηκε αυτό που η εφημερίδα μας είχε αναφέρει στο αρχικό ρεπορτάζ, ότι ο δράστης είναι ημεδαπός άνδρας κάτοικος του ανωτέρου οικισμού, μουσουλμάνος Ρομά που ομολόγησε ήδη το σύνολο των πράξεών του και τις απέδωσε και στις προσωπικές διαφορές.
Αλλά δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης και του αυτοφώρου. Και φυσικά δεν γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι αυτεπάγγελτα, γιατί εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι δεν κατατέθηκαν και μηνύσεις μεταξύ των δύο οικογενειών, παρόλο που βρίσκονταν σε διαμάχη για πολύ καιρό.
Συνεπώς καμία στοχοποίηση δεν υπήρχε μουσουλμάνων και κανένα αντι-ισλαμικό μέτωπο, όπως βιάστηκε να αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Ούτε δικαιώθηκαν τα δημοσιεύματα μερίδας τουρκόφωνων τύπου και ορισμένων μειονοτικών.
Που προσπάθησαν από την αρχή έμμεσα να ρίξουν τις ευθύνες σε χριστιανούς συμπολίτες μας δίνοντας την προοπτική μιας νοσηρής κατάστασης, μη σεβασμού υποτίθεται σε χώρους λατρείας και νεκροταφεία.
Άραγε να περιμένουμε άμεσα τώρα να επανορθώσουν τα fake news και τις ψευδείς εκτιμήσεις τους και να ζητήσουν συγγνώμη, γιατί προσπάθησαν να φέρουν σε διχόνοια τα σύνοικα στοιχεία στην περιοχή μας;
Κι αν δεν το πράξουν, να τους καταλογίσουμε για άλλη μία φορά ως κοινούς συκοφάντες; Τι έχουν να πουν τώρα οι διαπρύσιοι κήρυκες του μίσους και της διχόνοιας, αλλά και οι πρόθυμες και συνεργάσιμες πένες της ωμής προπαγάνδας στη Θράκη;
Ακόμα και οι μισαλλόδοξοι οι οποία εκμεταλλεύονται τέτοιες περίεργες καταστάσεις, για τη δημιουργία αποσταθεροποίησης στην περιοχή, χτίζοντας ένα νοσηρό κλίμα, ενάντια στην ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων;
Θα το κάνουν γαργάρα τώρα, αντιλαμβανόμενοι την γκάφα και το ατόπημα τους, όπως γίνεται συνήθως σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις; Ή θα πουν τα πράγματα με το όνομα τους;
--------------
Στο δημόσιο λόγο ειδικά αυτή την περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο η ηλεκτρονική διαβούλευση για το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, με τις πολλές αλλαγές που έρχονται, μάλλον οι περισσότεροι το αγνοούν, ή το αποφεύγουν.
Και όμως το νομοσχέδιο αυτό που έχει τον τίτλο «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων και παρακολούθηση των επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις», φέρνει τα πάνω κάτω στη λειτουργία όλων των επιχειρήσεων των ΟΤΑ.
Και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία αντίδραση, ενώ δρομολογείται με διαδικασία fast track. Αφού από τις 13 Σεπτεμβρίου τους έχει ενημερώσει το υπουργείο Εσωτερικών, ότι θα πρέπει να γίνει η διαβούλευση για το νέο νομοσχέδιο που θα αφορά και την κατάργηση των νομικών προσώπων και κοινωφελών επιχειρήσεων από το νέο έτος.
Τι σημαίνει αυτό ξεκάθαρα όμως για να το κατανοήσουν οι περισσότεροι; Δεν διευκρινίζει βέβαια ρητά και αναλυτικά πολλά, αλλά κοινωφελείς επιχειρήσεις είναι και οι ΔΕΥΑ, επιχειρήσεις πολιτισμού και αναπτυξιακές ακόμα.
Και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου είναι τα ΚΑΠΗ και οι παρεμφερείς επιχειρήσεις που έχουν δικό τους νομικό πλαίσιο λειτουργίας και ανεξάρτητα από το δήμο. Ακόμα αναφέρεται και σε κατάργηση σχολικών επιτροπών και οι χρηματοδοτήσεις θα πηγαίνουν απευθείας στα σχολεία.
Κι όλα αυτές οι επιχειρήσεις θα περιέλθουν στην εποπτεία του δήμου. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες άτομα προσωπικό από πολλές τέτοιες επιχειρήσεις θα μπουν μάλλον σε ένα ενιαίο μισθολόγιο. Ας μην χαίρονται όμως οι συμβασιούχοι ότι θα μονιμοποιηθούν.
Όσον αφορά τις προσλήψεις τους θα διέπονται πλέον από τους κανόνες που ισχύουν σε δημόσιες υπηρεσίες και ΟΤΑ. Και δεν θα γίνονται με τις γνωστές διαδικασίες που ακολουθούν οι εταιρίες αυτές. Και τα οικονομικά τους μάλλον θα ελέγχονται προφανώς από τα αναβαθμισμένα λογιστήρια των δήμων.
--------------
Τι θέλει όμως να πετύχει το κράτος με αυτές τις αλλαγές και να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία; Προφανώς ελέγχοντα τες κεντρικά να απαλλαγεί από το βραχνά μεγάλων χρεών και ανεξόφλητων οφειλών, αλλά και από τις πονηρίες αθρόων προσλήψεων με διαφορετικές διαδικασίες, που θυμίζουν τις παλιές ΔΕΚΟ.
Στόχος να εξοικονομήσει βέβαια πόρους, αφού πλέον θα λογοδοτούν στην κεντρική Πολιτεία και συγχρόνως να πάψει ο πολυκερματισμός και να μπορούν να διεκδικούν μεγαλύτερα προγράμματα για έργα, από ένα κεντρικό φορέα.
Δεν παύει βέβαια με τις αποφάσεις αυτές και με την διαβούλευση fast track, να δείχνει και τις προθέσεις της, αφού καθιστά το κράτος γενικό επόπτη και διαχειριστή στην ανεξάρτητη υποτίθεται αυτοδιοίκηση.
Θα πουν κάποιοι, μα δεν γίνεται αυτό λόγου χάρη στις περιφέρειες ήδη, όταν όλες ακόμα και για τις πολύ μικρές τους αποφάσεις, όπως και τη μετακίνηση ενός υπαλλήλου, θα πρέπει να πάρουν το πράσινο φως από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που είναι το όργανο ελέγχου της κεντρικής πολιτείας;
Στους δήμους βέβαια οι κοινωφελείς επιχειρήσεις, οι αναπτυξιακές, αλλά και το νομικά τους πρόσωπα, θα πρέπει να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο που να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και με βάση τα ανταποδοτικά οφέλη, αλλά και να μη δημιουργούν χρέη.
Φαίνεται όμως ότι σε πολλές τέτοιες επιχειρήσεις δεν συμβαίνει αυτό και αναγκάζεται το κράτος να επέμβει με αυτόν τον τρόπο. Μικρό όμως το περιθώριο χρόνου της διαβούλευσης για ένα τόσο μεγάλο θέμα και με τόσες αλλαγές. Στις 13 Σεπτεμβρίου στάλθηκε το έγγραφο και έχει ημερομηνία λήξης στις 26 Σεπτεμβρίου.
--------------
Καλούνται πολίτες και φορείς των ΟΤΑ για ένα τόσο σημαντικό θέμα, λίγο πριν τις εκλογές, να εκφέρουν την άποψή τους. Αλλά θα έχει και κανένα νόημα η άποψή τους, ή θα γίνουν αλλαγές, όταν ήδη αυτό το νομοσχέδιο έχει ετοιμαστεί επιμελώς για να τεθεί σε λειτουργία από τη νέα χρονιά με την ανάληψη των καθηκόντων των νέων διοικήσεων;
Τι προτίθεται να αλλάξει δηλαδή η πολιτεία σε αυτήν την προσχηματική μάλλον διαδικτυακή διαβούλευση, που ζητά λίγο πριν τις εκλογές; Ποιες είναι οι προτάσεις των δήμων, της περιφέρειας, της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, στον αντίποδα όλων αυτών που προτείνει το υπουργείο;
Έχουν ευρωστία και οικονομική αυτοτέλεια οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ όμως, για να διαμαρτυρηθούν; Γιατί πολλά λαβράκια θα βγουν στη φόρα όταν θα ολοκληρωθεί το σχέδιο και θα περιέλθουν υπό την εποπτεία άλλων, με την παράδοση παραλαβή.
Όλα αυτά βέβαια έχουν και μία λογική, γιατί υπάρχουν μεγάλα έργα ύδρευσης που δεν μπορούν να περιχαρακώνονται σε ένα δήμο, όπως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Που το νερό έρχεται από πολύ μακριά. Και τα έργα αυτά θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με ευρύτερες συνεργασίες.
Συνεπώς με μαθηματική ακρίβεια πολλές τέτοιες επιχειρήσεις θα ενταχθούν σε ένα κεντρικό όργανο εποπτείες, για να μπορέσουν να γίνουν σοβαρά έργα υποδομών. Και η μπάλα των αλλαγών θα πιάσει κι όλους τους άλλους δήμους.
Είναι μια ευκαιρία για ξεκαθάρισμα, εξορθολογισμό των εξόδων και οικονομία. Έστω κι αν η διαβούλευση είναι μάλλον προσχηματική. Συνεπώς τζάμπα διαμαρτύρονταν πρόσφατα στο δήμο Κομοτηνής για την προσχηματική όπως την χαρακτήρισαν διαβούλευση για τα προγράμματα αστικής ανάπλασης.
Οι διαβουλεύσεις γίνονται μάλλον προσχηματικές και σε γρήγορους χρόνους, όταν και η ίδια η πολιτεία έρχεται να το αποδείξει, με τα χρονοδιαγράμματα που βάζει και με τον τρόπο που θέλει να επιλύσει τέτοιο σοβαρά προβλήματα, εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News