Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Μόνο 18 μέρες έμειναν πριν τις εκλογές και εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός, ότι αντί να υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα των υποψηφίων και των παρατάξεων, επικρατεί μάλλον ένα ήρεμο σχετικά και άτονο προεκλογικό κλίμα, σε σχέση με το παρελθόν.
Αν εξαιρέσουμε βέβαια τα εγκαίνια των προεκλογικών γραφείων και της παρουσίασης των συμβούλων, που προετοιμάζονται ήδη από τα επιτελεία τους. Κι όμως για να ξεχωρίσουν κάποιοι θα πρέπει να παρουσιάσουν μία μεγαλύτερη σαφώς δυναμική, από αυτή που υπάρχει τώρα.
Είναι όμως και η εποχή που φαίνεται κατά πόσο μπορούν να το πράξουν αυτό κάποιοι. Να κινηθούν πιο δραστήρια και σε αυτό συνεπικουρούν φυσικά και οι σύμβουλοι τους. Προς το παρόν υπάρχει μεγάλη υπερδραστηριότητα, μόνο από ορισμένους συμβούλους.
Είναι αυτοί που γνωρίζουν πώς εξελίσσεται και πως πρέπει να διεξαχθεί το πολιτικό παιχνίδι για να επανεκλεγούν, ή να εκλεγούν για πρώτη φορά. Πολλοί φυσικά επαναπαύονται, μη γνωρίζοντας τους όρους και τους κανόνες του προεκλογικού παιχνιδιού.
Ας μην θεωρούν δεδομένους ακόμα ούτε τους συγγενείς και φίλους όμως, πόσο δε μάλλον όλους τους άλλους που θα πρέπει να τους προσεγγίσουν εκ νέου, για να τους πείσουν ότι εκφράζουν το κάτι καινούργιο, ή διαφορετικό.
Γιατί προφανώς αυτό δεν γίνεται όταν πίνεις τον καφέ σου στο προεκλογικό γραφείο, ή στο καφενείο του χωριού σου και στην πλατεία και μερικά τηλεφωνήματα. Και αυτό δυστυχώς θα το δουν στα αποτελέσματα της κάλπης.
Οι υποψήφιοι που δεν τρέχουν, δεν διαφημίζουν την υποψηφιότητά τους, δεν συναντιούνται με πολίτες, για να κοινωνήσουν το πρόγραμμα, τις θέσεις και τις προτάσεις τους, αλλά και τη δική τους υποψηφιότητα, επόμενο είναι ότι θα εκπλαγούν την επομένη των εκλογών. Και θα αναρωτιούνται γιατί δεν τους προτίμησαν άραγε οι πολίτες.
-------------
Επόμενο είναι ότι στις ελάχιστες ημέρες που απέμειναν μέχρι τις κάλπες, οι αντιπολιτεύσεις θα βγάλουν όλα τα κρυφά χαρτιά και τους άσους από το μανίκι, για να αποδομήσουν την εικόνα που προσπαθούν να χτίσουν και να περάσουν οι διοικήσεις, περί πολλών έργων, οικονομικής ευρωστίας και σθεναρών διεκδικήσεων.
Και το θέμα του χρέους της ΔΕΥΑΚ προς τη ΔΕΗ που ανέδειξε ο επικεφαλής της παράταξης Κομοτηνή Δυνατά Αντώνης Γραβάνης, ήταν μία καλή αντιπολιτευτική κίνηση. Που δεν έμεινε όμως αναπάντητη από τη δημοτική αρχή.
Καλό είναι προεκλογικά να δεσμευτούν όλοι οι υποψήφιοι στο ερώτημα που ενδιαφέρει και τους πολίτες. Θα αυξήσουν τα τέλη την επομένη των εκλογών για να ανταπεξέλθουν;
Εκτιμούμε ακόμα ότι στη φόρα θα βγουν και παρόμοιες τέτοιες περιπτώσεις μικρότερου ίσως βεληνεκούς, για τη διαχείριση των οικονομικών, όχι μόνο στο δήμο Κομοτηνής βέβαια, αλλά και στους άλλους.
Γιατί μπορεί η ηρεμία, το καλό και υποτονικό ακόμα κλίμα, να το επιθυμούν όλες οι διοικήσεις, εκτιμώντας ότι αυτό τους δίνει προβάδισμα επικοινωνιακά μέχρι τις κάλπες, αλλά το να ανέβει και να πολωθεί η επικοινωνιακή κρούση με καταγγελίες σε όλα τα επίπεδα, είναι το «όπλο» που διαθέτουν οι αντιπολιτεύσεις.
Και προφανώς θα το χρησιμοποιήσουν κατά κόρον ιδιαίτερα αυτές τις δύο εβδομάδες. Κατά τα άλλα ο λαός κρίνει και αποφασίζει μέχρι σε ποιο σημείο ευσταθούν όσα καταγγέλλονται, ή αν υπάρχουν πειστικές απαντήσεις από τους αντιπάλους.
------------
Το παλιό ρολόι της πόλης μας άρχισε να τα «παίζει» και αυτό, εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Και καθημερινά αν το παρακολουθεί κανείς τι ώρα χτυπάει, θα διαπιστώσει ότι ήδη χάνει 6 με 7 λεπτά και συνεχίζει.
Χρήζει λοιπόν επισκευής και συντήρησης ο μηχανισμός του. Χρειάζεται και αυτό το λάδι του δηλαδή γενικώς, έστω και αν είναι ακριβό. Και εξ όσων γνωρίζουμε επιστρατεύεται για αυτό, ένας μάστορας από την Ξάνθη για να το διορθώσει.
Για όσους βιάζονται να σχολιάσουν με αυτό είναι το πρόβλημα στην πόλη, ας αναλογιστούν πρώτα πόσα είναι τα μικρά που πρέπει να διορθωθούν γενικώς, για να υπάρχει ευταξία, καλαισθησία και αισθητική. Και το ρολόι είναι και το σήμα κατατεθέν της πόλης.
Είμαστε μία πόλη όμως με πολλούς θορύβους, από το ρολόι που χτυπάει στη διαπασών και αυτό, μέχρι και τις μοτοσυκλέτες με πειραγμένες εξατμίσεις, μεγάλου κυβισμού. Που κάποιοι τις χρησιμοποιούν περιδιαβαίνοντας μεταμεσονύκτιες ώρες τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, για να …ξυπνήσουν όσοι κοιμούνται, όπως λένε χαρακτηριστικά.
Μέχρι και το Εζάν των ιμάμηδων στα τζαμιά που έχουν τη μικροφωνική στη διαπασών, ακόμα και σε ώρες κοινής ησυχίας. Από διπλανό οικισμό ακόμα ακούγεται το κάλεσμα άγρια χαράματα, κάτι που δεν γινόταν βέβαια στο παρελθόν.
Προφανώς όμως δεν γίνονται οι αναγκαίες παρατηρήσεις, γιατί κάποιοι ακραίοι συνήθως θα το εκμεταλλευτούν πάλι, για να βγάλουν τα δικά τους αυθαίρετα συμπεράσματα και να δημιουργήσουν πρόβλημα.
Ενώ στην πραγματικότητα είναι θέμα σεβασμού όλων των άλλων συνανθρώπων μας. Όταν κάτι γίνεται σε καθημερινή βάση, είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να τηρούν όλοι τους κανόνες και τις ώρες κοινής ησυχίας, που πρέπει να εφαρμόζονται.
-------
Ο αγώνας κατά της αισχροκέρδειας θα είναι αμείλικτος, αν και δύσκολος, είπε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ και περιμένουμε βέβαια όλα αυτά να γίνουν και πράξη. Δύσκολος βέβαια δεν είναι και τόσο ο αγώνας αυτός, γιατί η ίδια η κυβέρνηση επέβαλε έκτακτη φορολογία σε επιχειρήσεις ενέργειας, για να τα μοιράσει αργότερα υπό μορφή επιδομάτων στους πολίτες.
Όταν κατάλαβε πώς μπορούν και αισχροκερδούν κάποιοι εκμεταλλευόμενοι τις καταστάσεις. Εύκολος είναι και ο αγώνας να ελεγχθούν οι όμιλοι των διυλιστηρίων, που έχουν επιδοθεί σε ένα ράλι πάλι ακρίβειας στα καύσιμα.
Που σε συνδυασμό βέβαια με τον υψηλό ειδικό φόρο κατανάλωσης, έχουν γίνει απλησίαστα για πολίτες και επαγγελματίες. Και έρχεται και ο χειμώνας. Ο έλεγχος σε μικρά πρατήρια, μάλλον δεν εξυπηρετεί και τίποτα.
Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα προϊόντα διατροφής, εστιάζοντας σε ορισμένα, που οι κεντρικοί προμηθευτές τους δεν είναι βέβαια πολλοί στην Ελλάδα και εύκολα μπορούν να ελεγχθούν, αντί να τρέχουν σε κάθε μίνι μάρκετ, ή μικρή επιχείρηση.
Πολλά προϊόντα επίσης συγκεκριμένων εταιρειών, μίκρυναν οι ποσότητες στις ίδιες συσκευασίες και ανατιμήθηκαν πολλαπλά στην εποχή της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης. Όπως επίσης υπάρχει αισχροκέρδεια σε ορισμένα προϊόντα, με χαρακτηριστική περίπτωση το ελαιόλαδο, που πουλιέται ήδη στη διπλή τιμή.
Είναι τόσο εμφανή πολλά τέτοια, που οι σοβαροί έλεγχοι μπορούν να το αποδείξουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αφού δεν χρειάζεται και φιλοσοφία για να καταλάβουν ποιοι αισχροκερδούν. Πολιτική βούληση χρειάζεται και σαφείς εντολές στις ελεγκτικές υπηρεσίες, για να κάνουν τη δουλειά τους.
Υπάρχει όμως η πολιτική βούληση να ελεγχθούν οι μεγάλες αυτές εταιρείες; Πεδίο δόξης λαμπρό να το αποδείξουν τα υπουργεία και οι ελεγκτικές υπηρεσίες, αφού ήδη με τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις του ιδίου του πρωθυπουργού, ήδη τους δίνει το πράσινο φως για να το πράξουν.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News