Μικροκομοτηναίικα 26-07-2023 | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Μικροκομοτηναίικα 26-07-2023

26/07/23 - 8:00
Μικροκομοτηναίικα 26-07-2023

Είδαν και συνειδητοποίησαν στο ΣΥΡΙΖΑ ότι η πρότασή τους για ευρύτερες συνεργασίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν γίνεται αποδεκτή από κανέναν, οι μέρες περνούν και τα πράγματα δυσκολεύουν, αλλά και ότι δεν υπάρχει κανένας από μηχανής θεός για να τους σώσει από την κατάσταση που έχουν περιέλθει και φυσικά αποφάσισαν ότι κάτι πρέπει να κάνουν.
Γιατί η μη συμμετοχή με δικούς τους υποψηφίους στις εκλογές των ΟΤΑ, προφανώς σημαίνει μεγαλύτερη ήττα. Και έτσι εντός των ημερών, ίσως και τέλος της εβδομάδας αναμένεται ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινώσει τους υποψήφιους που θα στηρίξει τους κεντρικούς δήμους, αλλά και τις 13 περιφέρειες.
Και βιάζονται μάλιστα τώρα να δώσουν το χρίσμα, ώστε όσο το δυνατόν οι υποψήφιοι τους να παρουσιάσουν κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα. Γιατί ήδη ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος τους, αλλά εχθρός.
Έτσι μετά τη συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος πλην των νομοσχεδίων, τους απασχόλησε και το ζήτημα των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση, συζητήθηκαν πολλά ονόματα και έπεσαν πολλές προτάσεις στο τραπέζι του διαλόγου.
Ξεμπλόκαραν και την στάσιμη κατάσταση με την παραίτηση από την πολιτική γραμματεία του Χρήστου Σπίρτζη που είχε αναλάβει θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και ενόψει των εσωκομματικών τους εξελίξεων, καθυστερούσαν οι ανακοινώσεις των ονομάτων.
Και εκτόπισαν προφανώς στην άκρη και τις προτάσεις που ήδη είχε κάνει ο πρώην υπουργός, αφού το νέο χαρτοφυλάκιο για τα ονόματα το ανέλαβε πλέον ο Κώστας Ζαχαριάδης, που προσπαθεί να κινήσει πιο γρήγορα της διαδικασίες επιλογής.

Ξεκινώντας από τη γνωστή έκκληση στους συντρόφους να δώσουν όλοι τον αγώνα, ιδιαίτερα οι υποψήφιοι βουλευτές που δεν εκλέχτηκαν στις εθνικές εκλογές, ώστε να βοηθήσουν το κόμμα.


Όπως πληροφορούμαστε για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, υπήρχε στο αρχικό τους σχέδιο και μάλιστα λόγω φιλίας με τον πρώην υπεύθυνο του κόμματος, να αναλάβει το ρόλο του υποψηφίου περιφερειάρχη ο Μενέλαος Μαλτέζος, ο οποίος είχε εκλεγεί αρχικά βουλευτής Έβρου, αλλά έχασε την έδρα του στη δεύτερη εκλογική διαδικασία.
Σενάριο βέβαια το οποίο αποκλείστηκε πριν λίγες ημέρες με τις αλλαγές που προαναφέραμε, αλλά και την απροθυμία του ιδίου προφανώς, αφού ο νομός Έβρου βρίθει από υποψηφίους και το κλίμα δεν είναι και τόσο καλό.
Η πλάστιγγα γέρνει τώρα στο νομό Καβάλας, όπου επικρατέστερη περίπτωση και τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει μέχρι στιγμής, για υποψήφια περιφερειάρχης στην ΑΜΘ, η Τάνια Ελευθεριάδου, πρώην βουλευτής Καβάλας.
Φυσικά όλα αυτά είναι στο στάδιο των διαπραγματεύσεων και των όρων που θέτουν οι υποψήφιοι, πριν αποφανθούν οριστικά. Αφού οι δυσκολίες και τα προβλήματα είναι πολλά, για αυτόν που θα αναλάβει να δώσει τη μάχη στην περιφέρεια.
Πρέπει μέσα σε ένα μήνα το πολύ να φτιάξει το συνδυασμό και για να το καταφέρει θα χρειαστεί την αμέριστη συμπαράσταση όχι μόνο από όλα τα στελέχη στην περιοχή μας που είναι σε αναβρασμό και απογοήτευση, αλλά και από τα κεντρικά.
Και επόμενο είναι ο καθένας να θέτει όρους, να ζητά διευκρινίσεις και να βάζει τις δικές του προδιαγραφές, για να κάνει αποδεκτή μία τέτοια πρόταση. Εξάλλου μια μάχη θα δώσει χωρίς μεγάλες πιθανότητες, όπως γίνεται αντιληπτό.
Θα ευοδωθεί και αυτή η προσπάθεια; Θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Αλλά το κόμμα βιάζεται και θέλει να ανακοινώσει όλες τις υποψηφιότητες στο τέλος του μηνός Ιουλίου, γιατί έως τις 30 Αυγούστου θα πρέπει να κατατεθούν ήδη τα ψηφοδέλτια.
Προς το παρόν τίποτα δεν είναι οριστικό, αφού δεν έχουν πάρει την τελική έγκριση. Αλλά σαφώς δεν υπάρχει και καμία άλλη εναλλακτική λύση, πλην των κομματικών στελεχών και πρώην βουλευτών, που πιο εύκολα θα συναινέσουν.

Γιατί είναι πολύ αργά για να απευθυνθούν σε πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, που προφανώς όμως δεν δελεάζονται με τη στήριξη ενός κόμματος όπως το ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, αλλά και με τον ελάχιστο χρόνο που έχουν για να οργανώσουν τον αγώνα τους και να φτιάξουν ψηφοδέλτιο.


Πάντοτε για τις επιλογές των προέδρων δημοσίων οργανισμών η εταιρειών και στην προκειμένη περίπτωση διοικητών των νοσοκομείων, η κάθε κυβέρνηση επέλεγε δήθεν με ένα νομοσχέδιο το οποίο κατέβαζε ως κατεπείγον, να υπάρξουν αδιάβλητες διαδικασίες τύπου ΑΣΕΠ και αυστηρές προϋποθέσεις επιλογής, ώστε για να κριθούν οι πιο κατάλληλοι.
Και να προτιμηθούν αυτοί που έχουν εμπειρία και τα κατάλληλα προσόντα, διαθέτουν γνώσεις στο management. Και συνήθως όλη αυτή η διαδικασία και η δημοκρατική υποτίθεται παραφιλολογία τους βόλευε επικοινωνιακά, αφού μάλλον τηρεί τις προδιαγραφές της νομιμοφάνειας.
Και καλύπτεται από το μανδύα μιας νομιμότητας που θα έπρεπε να υπάρχει, ώστε να βρεθούν οι πιο …άξιοι και αυτοί φυσικά είναι ελεγχόμενοι και κατά συντριπτική πλειοψηφία φυσικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
Και για άλλοθι, υπήρχαν και άλλες δυο-τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, από διοικητές που δεν ανήκαν και τόσο στο στενό κομματικό πυρήνα. Το ίδιο νομοσχέδιο ετοιμάζεται και τώρα για να εφαρμοστεί τον ερχόμενο Νοέμβρη, αφού δοθεί μικρή παράταση στις θητείες των διοικητών που έχουν λήξει.
Ο νέος υπουργός το πολυδιαφημίζει μάλιστα επικοινωνιακά, ότι θα υπάρξουν αυτή τη φορά αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια, ψηφιακή διαδικασία για τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά και πάλι από την πίσω πόρτα όπως φαίνεται, μπαίνει και η προγραμματισμένη …προσωπική συνέντευξη, για την τελική επιλογή.

Που αυτό ξεκάθαρα σημαίνει με τα ελληνικά δεδομένα, ότι κάποιοι θα πάρουν πολύ πιο περισσότερα μόρια από την προσωπική συνέντευξη σε σχέση με τα προσόντα τα οποία διαθέτουν, τα πτυχία και τις επαγγελματικές περγαμηνές, για να προτιμηθούν ως νέοι διοικητές στα νοσοκομεία.


Το ότι χρειάζεται όμως ένα νέο νομοσχέδιο για να γίνει η διαδικασία των προσλήψεων, ενώ υποτίθεται και το προηγούμενο έδωσε τους καταλληλότερους διοικητές με την ίδια κυβέρνηση πριν τέσσερα χρόνια, δείχνει ότι μάλλον ακυρώνουν τον εαυτό τους.
Και κατ΄επίφαση οι προσλήψεις γίνονται με τη διαδικασία ΑΣΕΠ, αφού ουσιαστικά η λογική των κυβερνήσεων είναι ότι μπορούμε πιο εύκολα να συνεργαστούμε με τα δικά μας παιδιά, που θα αποκρύβουν τα λάθη, τις αδυναμίες, την υποχρηματοδότηση και τα προβλήματα.
Και θα επικροτούν το κάθε καλό που γίνεται επαινώντας την κάθε κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο. Πώς να διεκδικήσεις όμως με τέτοιες λογικές; Συνεπώς κατά πλειοψηφία πάλι τους …άξιους προηγούμενους θα κρατήσει.
Πώς να τους απορρίψει, αφού ήταν δικές τους επιλογές. Θα απομακρυνθούν μόνο όσοι κουράστηκαν ή για τους δικούς τους λόγους θέλουν να φύγουν, αλλά και θα απομακρυνθούν κάποιοι οι οποίοι βαρύνονται, ή ελέγχονται για επιλήψιμες πράξεις.
Και η ζωή συνεχίζεται, για να μας αποδείξει και πάλι ξεκάθαρα ότι εδώ είναι Ελλάδα και τα πράγματα δύσκολα αλλάζουν. Και τα στελέχη τους που τους στήριξαν στις εκλογές, θα πρέπει να επιβραβεύονται φυσικά, χωρίς να υπάρχουν και κραυγαλέες περιπτώσεις αδικίας.
Καλώς ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σε διοικητές νοσοκομείων, ή επικεφαλείς σε μεγάλους οργανισμούς, δεν θα επιλεγούν οι μη εκλεγέντες πολιτευτές, για να μην τρέφουν ελπίδες. Ελπίζουμε να κρατηθεί η δέσμευση του. Κατά τ’ άλλα η ζωή συνεχίζεται και το κράτος εκσυγχρονίζεται, με τα κομματικά άξια στελέχη.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr