Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Ένας επικοινωνιακός πόλεμος εντυπώσεων με αποχωρήσεις και νέες εγγραφές στο ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών της ομάδας των 11, να μετρήσουν δηλαδή τις δυνάμεις τους με βάση τον αριθμό των μελών, σε μια προσπάθεια για να μειώσουν τη δυναμική που ενδεχομένως έχει ο καθένας.
Τα στελέχη της κίνησης των 11 όμως ήταν αυτοί έραψαν και έκοψαν το κομματικό κουστούμι με κομματικές θέσεις για τα παλιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι κομματικές τους οργανώσεις κατά πλειοψηφία ασπάζονται τις ιδέες της ομάδας που αποχώρησε.
Αφού δεν άνοιξαν δημοκρατικά τις διαδικασίες να συμμετέχουν στα όργανα και όσους τους στήριξαν από άλλους πολιτικούς χώρους. Και επιμένουν λανθασμένα επικοινωνιακά να αποδίδουν τη νίκη του κόμματος στις εκλογές του 15 και την άνοδο στην εξουσία, με το αφελές σκεπτικό ότι οι πολίτες της χώρας ψήφισαν αριστερά.
Θαρρείς και ασπάστηκαν οι ψηφοφόροι τις ιδέες του παλιού Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ. Μη αντιλαμβανόμενοι ότι λόγω των περιστάσεων τότε από αγανάκτηση και από αντίδραση, αλλά και από θυμό ψήφισαν τιμωρητικά οι Έλληνες για αυτούς οι οποίοι έφεραν τα μνημόνια και καταχρέωσαν τη χώρα.
Τα θαύματα όμως μία φορά γίνονται για όσους δεν αντιλήφθηκαν τι θέλει ο Έλληνας πολίτης και δεν κυβέρνησαν διαφορετικά, ούτε έλυσαν τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί, παρά μόνο φόρτωσαν επιπλέον ευθύνες και χρέη στη χώρα και στους πολίτες.
Με τα ΜΜΕ τα βάζει ο Στέφανος Κασσελάκης που κάνουν δήθεν επικοινωνιακά παιχνίδια περί αποχωρήσεων και δηλώνει ότι περισσότερες εγγραφές υπάρχουν στο κόμμα τους τώρα. Αυταπατάται βέβαια γιατί μάλλον γνωρίζει την αλήθεια και τι συμβαίνει σε κάθε περιοχή.
Και φυσικά τα πόσα στελέχη θα διαθέτει ο καθένας, αυτό δεν σημαίνει και νομοτελειακά ότι έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό του κόμματος. Αφού δεν γνωρίζουν αυτή τη στιγμή που κινούνται, με όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν, ούτε τις προθέσεις της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων και υποστηρικτών τους.
--------
Λόγου χάριν στη Ροδόπη προχθές βράδυ πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκκίνηση τοπικά, σε μια πρωτοβουλία που οργανώθηκε από τον πρώην βουλευτή και τους υποστηρικτές του και όσων είχαν αποχωρήσει από τη νομαρχιακή οργάνωση εδώ και καιρό.
Που ξεκάθαρα από την αρχή φαίνονταν ότι ήταν φιλικά διακείμενοι στον νέο πρόεδρο. Ενώ ο βουλευτής Οζγκιούρ Φερχάτ στο πνεύμα της αντιπαράθεσης και τη λογική της επίδειξης δύναμης, μέσω της ανακοίνωσης της πρώην συντονίστριας, ενημέρωσαν ότι ζήτησαν διαγραφή από το κόμμα πάνω από 600 σύντροφοι και μόνο στο δήμο Ιάσμου 511 μέλη αποχωρούν.
Πανελλήνιο ρεκόρ αποχωρήσεων πάλι στη Ροδόπη. Να υποθέσουμε ότι αυτά τα ενεργά μέλη υποτίθεται και όχι «φαντάσματα», αφού δεν συμμετείχαν πουθενά, ενημερώθηκαν για το κείμενο θέσεων και απόψεων και υπέγραψαν οι ίδιοι για την παραίτησή τους;
Και όλα αυτά με τις υπογραφές τους και το κείμενο στάλθηκαν στο κόμμα; Αλήθεια επικοινώνησε κανείς μαζί τους και συναίνεσαν στην απόφαση αυτή; Κι όλα αυτά έγιναν σε χρόνο ρεκόρ, όπως έγινε και η εγγραφή τους στις εσωκομματικές εκλογές;
Κι αν είχαν τόσα υπαρκτά και ενεργά μέλη αλήθεια όλοι αυτοί πως δεν στήριξαν το κόμμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές που πήγε κυριολεκτικά πάτος; Και στο πλαίσιο της δημοκρατίας και του πλουραλισμού ουδείς εξέφρασε διαφορετική θέση;
Ξεκάθαρα οι περισσότεροι από αυτούς που έφυγαν είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία μουσουλμάνοι και υποστηρικτές του νυν βουλευτή. Εν αντιθέσει με αυτούς που στηρίζουν Κασσελάκη, που κατά πλειοψηφία είναι χριστιανοί.
Και αναρωτιέται κάποιος τι παιχνίδια παίζονται άλλη μία φορά στην περιοχή μας και πόσο εύκολα χειραγωγούνται εκατοντάδες άνθρωποι χωρίς να υπάρχει καμιά αντίρρηση στην επιλογή τους.
Δηλαδή όπως γράφτηκαν μαζικά έτσι έφυγαν και μαζικά. Τι επαρκείς απαντήσεις υπάρχουν για αυτό και πώς μπορεί να εξηγηθεί ένα τέτοιο φαινόμενο, στη Ροδόπη των αντιθέσεων και των περίεργων προσωπικών παιχνιδιών;
-------
Να τονίσουμε όμως για πολλοστή φορά και ίσως τότε μπορούν να το καταλάβουν, οι οπαδοί των θεωριών του Αλτουσέρ, του Πουλαντζά και όσοι ασπάζονται τις θεωρίες του Μπερλινγκουέρ και του Γκράμσι, ακόμα και του Μπακούνιν και του Κροπότκιν, που ούτε καν τους γνωρίζουν προφανώς, ότι η δύναμη των κομμάτων δεν κρίνεται στον αναθεωρητισμό, στις αποχωρήσεις και στον πόλεμο εντυπώσεων.
Αλλά στις εθνικές κάλπες, όπου εκεί αυτός που αποφασίζει ο κυρίαρχος λαός και κρίνει τον καθένα. Γιατί με το πολύ πιο χαλαρό κλίμα που ψηφίζει ο Έλληνας και με διαφορετική νοοτροπία σε αυτοδιοικητικές εκλογές, έδειξαν ότι η δυναμική τους είναι πάρα πολύ μικρή.
Χαλαρές επίσης είναι και οι ευρωεκλογές οι οποίες έρχονται σε 7 μήνες και εκεί θα είναι το πρώτο crash test και καθοριστικό για αυτούς που έφυγαν, για όσους έμειναν, για τα νέα κόμματα, αυτούς που ευελπιστούν να πάρουν τη μεγάλη πίτα της κεντροαριστεράς, αλλά ακόμα και για όσους είναι στην εξουσία.
Που εκεί ο λαός ενδεχομένως θα στείλει τα πρώτα μηνύματα στον καθέναν. Η Ροδόπη βέβαια ειδικά στις ευρωεκλογές, όπως και στις αυτοδιοικητικές, έχει αποδείξει ότι κινείται σε άλλο μήκος κύματος με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, κυρίως λόγω της μειονοτικής ψήφου.
Και όπως πληροφορούμαστε για άλλη μία φορά θα καταγράψει πάλι δυνάμεις κατερχόμενο στις ευρωεκλογές και το μειονοτικό κόμμα. Και να ρωτήσουμε το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, θα βοηθήσει άραγε τη ομάδα των 11 με τους πάνω από 14.000 ψήφους που δείχνει ότι τους ελέγχει δήθεν, ή θα συμπορευτούν αυτοί οι συνειδητοποιημένοι και προοδευτικοί ψηφοφόροι με το μειονοτικό κόμμα;
Για να αποδείξουν άλλη μια φορά πόσο δανεικές και εφήμερες τελικά είναι οι ψήφοι τους, αλλά και εντελώς κατευθυνόμενες από την προξενική αυλή. Στον αγώνα δηλαδή και στο δίλημμα των επόμενων ευρωεκλογών, με το κόμμα του Αχμέτ Σαδίκ, ή την Έφη Αχτσιόγλου, ποιος θα είναι ο νικητής σε τοπικό επίπεδο; Αυτά για να μην τρέφουν κάποιοι αυταπάτες στην περιοχή μας.
---------
Άκρως απαράδεκτη η πολιτική και διπλωματική συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού απέναντι στον Έλληνα ομόλογο του Κυριάκο Μητσοτάκη, που ακύρωσε τη συνάντησή τους επειδή δήλωσε τα αυτονόητα. Τα κλεμμένα Ελγίνεια μάρμαρα να επιστρέψουν στην πατρίδα μας.
Ένα διαχρονικό αίτημα που ξεκίνησε επί της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη και μάλιστα έδωσε μεγάλο αγώνα για αυτό και διαπληκτίστηκε με πολλούς ηγέτες της εποχής. Και δίκαιο γιατί δεν μπορεί ένα κράτος να έχει υπό την κατοχή του κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς.
Μικρότητα και μικροψυχία επέδειξε δηλαδή ουσιαστικά για να δηλώσει την αντίθεσή του, γνωρίζοντας ότι τα ποσοστά αποδοχή του πλέον είναι πολύ πιο χαμηλότερα από τον αντίπαλό του για τις επόμενες εκλογές, σε μια προσπάθεια να προσεταιριστεί ακραιφνείς πατριώτες υποστηρικτές, που θεωρούν ότι τους ανήκουν.
Δικαίωμα του καθενός ηγέτη να έχει τις απόψεις του και θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις σε αυτό το θέμα ακόμα και δημόσια, που το απέφυγε βέβαια, γνωρίζοντας ότι δεν έχει δίκιο.
Εδώ ο Καγκελάριος της Γερμανίας ανέχτηκε την επαίσχυντη συμπεριφορά πρόσφατα του Τούρκου προέδρου, που δημόσια τον θεώρησε ιμπεριαλιστή και υπεύθυνο ενός Ολοκαυτώματος των Εβραίων και δεν απάντησε τίποτα.
Μήπως όμως η στάση αυτή του Βρετανού πρωθυπουργού σχετίζεται και με την πρόσφατη συνάντηση με τον Ταγήπ Ερντογάν και τη συμφωνία τους για αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων;
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News