Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Γραφειοκρατικός γολγοθάς η αγοραπωλησία ακινήτου
Παρά την μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από την «κινητικότητα» στην αγορά ακινήτων, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται περί αγοραστικού ενδιαφέροντος από ξένους και δη Τούρκους για ελληνικά ακίνητα, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος του Εφετείου Θράκης δεν παρατηρεί κάτι τέτοιο.
Τουλάχιστον, αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Τερζίδης, μιλώντας στον Δήμο Μπακιρτζάκη και το ράδιο Χρόνος 87,5 fm: «Εμείς δεν έχουμε αυτή την εικόνα με την έννοια ότι δεν βλέπω να υπάρχει πραγματική πρόθεση για κάτι τέτοιο από την πολιτεία για να το προωθήσει. Αν πραγματικά είχε αυτή την πρόθεση δεν θα συνέβαινε αυτό που σας περιέγραψα. Θα προσπαθούσαν να δουν από όλα αυτά που ζητούν τι είναι εκείνο που δεν χρειάζεται, η ωφέλεια που παρέχει για την πολιτεία είναι ικανή να παραμείνει ως ενεργή απαίτηση, διότι η ζημιά που προκαλεί είναι ακόμη μεγαλύτερη. Πρέπει να κάνει επιλογή η πολιτεία τι θέλει, θέλει να προχωρήσουν οι συμβάσεις, θέλει να υπάρχει μια συναλλαγή στα ακίνητα; Διότι οποιαδήποτε συναλλαγή συντελεί στην ανάπτυξη, ή θέλει να έχει μια στασιμότητα να μην πουλάει τίποτα;»
Στην ίδια συνέντευξη ο κος Τερζίδης περιέγραψε και τον γραφειοκρατικό γολγοθά που πρέπει να ανέβει οποιοσδήποτε θέλει να εμπλακεί σε μία αγοραπωλησία ακινήτου, σημειώνοντας μάλιστα ότι πολλά από τα έγγραφα που είναι προαπαιτούμενα για τις συγκεκριμένες συναλλαγές, εν τέλει είναι άχρηστα και η προσκόμισή τους είναι απλώς μία επιβάρυνση για τους εμπλεκόμενους:
«Ότι γίνεται, γίνεται με πάρα πολλά εμπόδια, δυστυχώς έχει καταντήσει γολγοθάς η σύνταξη του πιο απλού παλαιότερα συμβολαίου. Είναι απίστευτος ο αριθμός των εγγράφων που απαιτούνται για να συνταχθεί ένα συμβόλαιο, καθημερινά έχουμε νέες διατάξεις που απαιτούν νέα έγγραφα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν εμπλοκές είτε διότι χρειάζεται κάτι να συμπληρωθεί, είτε γιατί υπάρχουν οφειλές, για διάφορους λόγους. Η ταλαιπωρία των πολιτών και των επαγγελματιών είναι απίστευτη και όλα αυτά χωρίς λόγο πολλές φορές, απαιτούν έγγραφα αχρείαστα τις περισσότερες φορές».
Ο κος Τερζίδης φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm με αφορμή τις φήμες περί αλλαγών στις αγοραπωλησίες. Ωστόσο, όπως είπε ο ίδιος οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι δεν έχουν ενημερωθεί για κάτι αρμοδίως συνεπώς το καθεστώς παραμένει ως είχε. Αξίζει όμως να διαβάσει κανείς την περιγραφή που έκανε ο συμβολαιογράφος για το τι πρέπει να κάνει κανείς, αν θέλει να πουλήσει ή να αγοράσει ένα ακίνητο: «Εκείνο που θέλω να παρατηρήσω είναι ότι αρμόδια για να νομοθετεί είναι η νομοθετική εξουσία δηλαδή η Βουλή, καθ εξαίρεση νομοθετεί και η εκτελεστική εξουσία αλλά πάλι κατόπιν σχετικής εξουσιοδοτικής διάταξης νόμου δηλαδή μπορούν οι υπουργοί να εκδίδουν υπουργικές αποφάσεις ή προεδρικά διατάγματα αλλά μόνο αν κάποιος νόμος τους δίνει αυτό το δικαίωμα. Σύμφωνα με υπουργική απόφαση του 2000 που εκδόθηκε κατόπιν σχετικής εξουσιοδοτικής διάταξης νόμου, για να γίνει μεταβίβαση ακινήτου απαιτείται ασφαλιστική ενημερότητα του μεταβιβάζοντος από το ΙΚΑ μόνο, εάν είναι όμως εργοδότης του ΙΚΑ δηλαδή είτε έχει εργαζόμενους που τους κολλάει ένσημα ή είναι κύριος ενός οικοδομικού έργου.
Δεν υπάρχει άλλη διάταξη που να καθιερώνει σχετική υποχρέωση για τους ασφαλισμένους σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς. Πρόσφατα εκδόθηκε με ημερομηνία 20/1/2017 ένα έγγραφο από το ΚΕΑΟ σύμφωνα με το οποίο ορίζεται ότι προκειμένου να γίνει η μεταβίβαση ακινήτου ελέγχονται οι οφειλές από όλους τους πρώην ασφαλιστικούς φορείς ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κλπ αλλιώς δεν μπορεί να γίνει.
Είναι υπουργική απόφαση το πρώτο που ισχύει διότι υπάρχει σχετική διάταξη του νόμου που είχε δώσει την σχετική εξουσιοδότηση στον υπουργό. Αυτό που έχει βγάλει το ΚΕΑΟ δεν υπάρχει σαν διάταξη νόμου που να μας υποχρεώνει για να ζητάμε ασφαλιστική ενημερότητα για κάποιον ο οποίος είναι ασφαλισμένος πχ στον ΟΓΑ ή στον ΟΑΕΕ. Όταν είναι εργοδότης και στο ΙΚΑ εκεί θα χρειαστεί να ζητήσουμε ασφαλιστική ενημερότητα από το ΙΚΑ και από εκεί και πέρα το ΙΚΑ τι θα κάνει αν δει ότι υπάρχουν οφειλές και στο ΚΕΑΟ ακολουθείται μια άλλη διαδικασία και είναι ένα άλλο θέμα. Όμως αν δεν είναι εργοδότης του ΙΚΑ δεν απαιτείται καμιά άλλη διαδικασία, μόνο με μια ΥΔ ότι δεν είναι εργοδότης του ΙΚΑ το συμβόλαιο προχωράει. Δεν έχει αλλάξει κάτι.
Με βάση τα προαναφερόμενα ότι δηλαδή δεν μπορεί να νομοθετηθεί κάτι παρά μόνο με την γνωστή συγκεκριμένη διαδικασία να αλλάξει κάτι στις υφιστάμενες διατάξεις και με βάση τη λογική. Επικοινώνησα και εγώ προσωπικά με το ΚΕΑΟ, με τους υπαλλήλους που ασχολούνται με την συγκεκριμένη εγκύκλιο και συμφώνησαν μαζί μου ότι είναι έτσι».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News