Βασιλόπιτα κόβει το Σάββατο ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ροδόπης
Ο Θόδωρος Καράογλου μίλησε στον «Χ» για τη θέση της Ελλάδας και τη σχέση της με τους γείτονες
Υπέρμαχος της άποψης ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει καλές σχέσεις με τους γείτονες της, δήλωσε στον «Χ» ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Θόδωρος Καράογλου. Ο κος Καράογλου βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη για τις εργασίες του 4ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας και από τόνισε ότι «με τη λογική ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, προσπαθούμε να εμβαθύνουμε αυτή τη σχέση (εν. Ελλάδας - Βουλγαρίας)».
Εξήρε το γεγονός ότι μία τέτοια συνάντηση γίνεται για πρώτη φορά σε μη πρωτεύουσα κράτους, ωστόσο παραδέχτηκε και ότι «χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πάει στη Βουλγαρία γιατί η γραφειοκρατία και το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγάλα. Ειδικά, τα τελευταία τέσσερα χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ιδεοληπτικά αντίθετη σε ό,τι αφορά την ιδιωτική πρωτοβουλία».
Όπως είπε όμως, «εδώ και ένα επτάμηνο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προσπαθεί να ξανακάνει την Ελλάδα μία κανονική χώρα, φιλική στο επιχειρείν. Έτσι ξεκινήσαμε ένα πλέγμα πολιτικών που είναι ξεκάθαρο, μειώνοντας τη φορολογία από το 28% στο 24% σε ό,τι αφορά τον φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων, των επιχειρήσεων γενικά, τον φόρο μερισμάτων τον πήγαμε από 10 στο 5%, μειώσαμε τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων και έπεται και συνέχεια. Το αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με τη γραφειοκρατία, το αυτό κάνουμε με τις 120 δόσεις. Με όλα αυτά προσπαθούμε να πείσουμε όλους ότι η Ελλάδα είναι μία φυσιολογική χώρα, μία χώρα φιλική στο επιχειρείν, ώστε να αποτρέψουμε επιχειρηματίες που είχαν σκοπό να πάνε στη Βουλγαρία γιατί η διαφορά των φορολογικών επιβαρύνσεων ήταν πολύ μεγάλη, αλλά και να προσελκύσουμε και νέους επενδυτές».
Μετά τη Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία
Από το κλίμα της καλής γειτονίας που επιδιώκει η Ελλάδα με τους γείτονες της, δεν μπορεί να εξαιρεθεί ούτε η Βόρεια Μακεδονία, είπε ο κος Καράογλου. Ωστόσο ανέφερε ως κομβικό σημείο τις εκλογές που θα γίνουν στη χώρα στις 12 Απριλίου «από κει και πέρα θα δούμε». Πάντως η γενική κατεύθυνση είναι ότι «θέλουμε καλές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες, γιατί δεν θέλουμε να έχουμε προβλήματα με κανέναν.
Είμαστε μία χώρα φιλειρηνική, δημοκρατική και θέλουμε έτσι να κινούνται και οι άλλοι. Μέσα από συνεργασίες, μέσα από ξεπέρασμα του ιστορικού παρελθόντος, μπορούμε να βαδίσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News