«Απαγορευτικό» παγώνει εξαγωγές αμνοεριφίων προς την Τουρκία | xronos.gr
ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

«Απαγορευτικό» παγώνει εξαγωγές αμνοεριφίων προς την Τουρκία

15/06/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Οι εξαγωγές καθηλώθηκαν λόγω της άρνησης των κτηνιάτρων να παράσχουν τα απαραίτητα παραστατικά για την εξαγωγή περίπου 5.000 ζώων στη γειτονική χώρα Την ίδια ώρα, μειώνεται το ενδιαφέρον Τούρκων εμπόρων, ενώ τα αμνοερίφια τελικά θα διατεθούν μισοτιμής στην ελληνική αγορά

Σκοπιμότητα, πίσω από την άρνηση των κτηνιάτρων να παράσχουν τα απαιτούμενα παραστατικά, στους κτηνοτρόφους της Θράκης, ώστε να μπορέσουν να εξάγουν τα ζώα τους, βλέπουν οι κτηνοτρόφοι. Είναι ζήτημα που προέκυψε πριν από μερικούς μήνες, με αφορμή εξαγωγές προς την Τουρκία αμνοεριφίων από την περιοχή μας. Η άρνηση των κτηνιάτρων να δώσουν τα παραστατικά, δένει κυριολεκτικά τα χέρια των κτηνοτρόφων, είπε ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων της Ροδόπης και γραμματέας του πανελλήνιου συλλόγου, Μαργαρίτης Θεολόγου, επιρρίπτοντας ευθύνες προς του αρμόδιους. 

«ΔΟΘΗΚΕ ΕΝΤΟΛΗ»

Το πρόβλημα σύμφωνα με τον ίδιο, ξεκινά από την άρνηση των κτηνιάτρων να δώσουν τα απαιτούμενα παραστατικά, που συνοδεύουν τα ζώα σε περιπτώσεις εξαγωγών. Αρχικά υπήρχε απλά η άρνηση, έπειτα οι κτηνίατροι ζήτησαν τα ζώα να φέρουν ηλεκτρονική σήμανση και τελικά προέκυψε ότι είχε δοθεί άνωθεν εντολή. Όλα αυτά δήλωσε μιλώντας στο «Χ», ο κ. Θεολόγου, καταγγέλλοντας τη στάση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα του γενικού γραμματέα. Κατά τον κ. Θεολόγου δόθηκε εντολή για απαγόρευση των εξαγωγών, όταν όμως «πριν από ενάμιση μήνα ζητήσαμε το έγγραφο, να μάθουμε από ποιον υπογράφηκε και γιατί ισχύει αυτό το απαγορευτικό, δεν το βρήκαμε πουθενά. Μέχρι σήμερα δεν μπορέσαμε να έχουμε θετική ή αρνητική απάντηση από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης», σημείωσε.  

ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ 

Πίσω από όλα αυτά υπάρχει κάποια σκοπιμότητα, σύμφωνα με τον κ. Θεολόγου ο οποίος μίλησε έξω από τα δόντια, εφόσον όπως είπε ο κλάδος έχει γονατίσει και δεν ανορθώνεται με αυτές τις πρακτικές. «Υπάρχουν κτηνοτρόφοι που έχουν πάρει και προκαταβολές για τις εξαγωγές τους. Υπάρχουν από την άλλη μεριά και κάποιοι μεσίτες ή και έμποροι από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που έχουν δώσει προκαταβολές πάνω από 50.000 ευρώ για να κλείσουν ζώα από συναδέλφους κτηνοτρόφους, περιμένοντας τους Τούρκους εμπόρους να έρθουν να τα φορτώσουν. Προσέκρουσαν σε αυτό το απαγορευτικό με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους».


ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ 

Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, μειώνεται και το έντονο, τους τελευταίους μήνες, τουρκικό ενδιαφέρον για εισαγωγές στην Τουρκία αμνοεριφίων από τη Θράκη. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ επισκέπτονταν την περιοχή κάθε εβδομάδα ή δύο φορές το μήνα τώρα οι επισκέψεις και οι εμπορικές συναλλαγές έχουν περιοριστεί σημαντικά. Πάντως η κατάσταση είναι τραγική για τους κτηνοτρόφους. Είναι από τους κλάδους που έχει υποστεί τεράστια ζημιά και μείωση του εισοδήματος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Το τουρκικό ενδιαφέρον είχε δώσει μία ελπίδα στους τοπικούς παραγωγούς, που θέλησαν εκτός των άλλων, να φέρουν συνάλλαγμα στην περιοχή. Πρόκειται για χιλιάδες αμνοερίφια και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που χάθηκαν ή στην καλύτερη περίπτωση, κινδυνεύουν να χαθούν σημείωσε ο κ. Θεολόγου.

«Τα ζώα αυτά μπορεί να είναι και 5.000 αιγοπρόβατα συνολικά από την Θράκη. Αυτό βέβαια έχει φοβερές συνέπειες και για εμάς τους κτηνοτρόφους και για την αγορά γενικότερα γιατί αυτά τα χρήματα θα έπεφταν στην αγορά, θα τα είχαν οι κτηνοτρόφοι και θα κανόνιζαν αλλιώς την δραστηριότητα τους». Να σημειωθεί ότι η τιμή πώλησης στο κεφάλι ορίστηκε στα 100 ευρώ περίπου. Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι κτηνοτρόφοι θα διαθέσουν τα προϊόντα τους στην εγχώρια αγορά, αλλά μισοτιμής δήλωσε ο κ. Θεόλογου. Μάλιστα όπως είπε ήδη έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από χονδρεμπόρους της Ελλάδας και η διάθεση αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά τις εκλογές.  «Έχουν δείξει ενδιαφέρον για να πάρουν ζώα πολλοί έμποροι Έλληνες οι οποίοι θα τα πάρουν με μισή τιμή. Να τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης! Δηλαδή χωρίς να θέλουμε, χωρίς να καταλαβαίνουν κάποιοι αρμόδιοι – για μένα αναρμόδιοι ? κάνουν ζημιά στην κτηνοτροφία, κάνουν ζημιά στην εθνική οικονομία και δεν ξέρω αν έχουν αυτό το δικαίωμα».  Από τα πυρά του προέδρου των κτηνοτρόφων δεν γλίτωσαν και οι τοπικοί άρχοντες. Δεν έπραξαν το καθήκον τους ανέφερε, ενώ «φλυαρούν επί παντός επιστητού», δεν μπορούν να  δώσουν λύσεις σε σοβαρά και υπαρκτά προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, τόνισε. Οι κτηνοτρόφοι πάντως έχουν απευθυνθεί και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από όπου δε δόθηκαν πειστικές απαντήσεις, είπε καταλήγοντας ο κ. Θεολόγου. 

ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ 

Την ώρα που συμβαίνουν αυτά στη Θράκη, ο υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας, υπέγραψε εγκύκλιο που καθορίζει διαδικασίες και ρυθμίζει εφαρμοστικές πτυχές του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου 4056/2012 «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες διατάξεις». Με το νόμο και την εγκύκλιο επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότερη εφαρμογή των διατάξεων που θα επιτρέψει τη νομιμοποίηση χιλιάδων σταυλικών εγκαταστάσεων της χώρας που λειτουργούν μέχρι σήμερα χωρίς αδειοδότηση και προωθείται η κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων προσαρμοσμένων στα δεδομένα της ελληνικής υπαίθρου και κτηνοτροφίας. 

Εξειδικεύονται οι ρυθμίσεις σχετικά με τους αναγκαίους ελέγχους (τακτικοί και έκτακτοι).

Δημιουργείται για πρώτη φορά ηλεκτρονικό μητρώο καταγραφής των αδειοδοτούμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων της χώρας, στοιχείο το οποίο θα επιτρέψει τον καλύτερο σχεδιασμό των διαρθρωτικών δομών και της αναπτυξιακής στρατηγικής του υπουργείου για τον κτηνοτροφικό τομέα.

Όσον αφορά στην αδειοδότηση: 

•δημιουργείται «υπηρεσία μιας στάσης» στις κατά τόπους περιφερειακές υπηρεσίες της χώρας (διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής), η οποία αποτελεί και τα μοναδικό σημείο επαφής των κτηνοτρόφων με το δημόσιο, απλοποιώντας και διευκολύνοντας τις ισχύουσες πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες 

?καθιερώνεται η «προσωρινή αδειοδότηση», με την υποβολή του σχετικού φακέλου, γεγονός που επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους, σε συντομότερο χρονικό διάστημα, με χαμηλότερο κόστος και με καλύτερους τεχνικούς όρους να υλοποιήσουν  την  επένδυσή τους ενώ παράλληλα επιτρέπει τη συμμετοχή τους σε προγράμματα στήριξης (κοινοτικά και εθνικά).

?τα πρόχειρα καταλύματα αδειοδοτούνται πλέον χωρίς έκδοση οικοδομικής άδειας.

Όπως δήλωσε, ο υπουργός, καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας, «ο νόμος και η εφαρμοστική εγκύκλιος στοχεύουν στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την ενίσχυση και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ενός κλάδου ύψιστης εθνικής σημασίας. Αντιμετωπίζονται  εκκρεμότητες  που αφορούν τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, που υφίστανται για πολλές δεκαετίες, μέσα από μια διαδικασία με χαμηλό κόστος για τους κτηνοτρόφους».

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr