Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Ο Νεκτάριος Καλαντζής αντιπαρέβαλε την αξία αλλά και την αυτονομία ενός δημάρχου σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη με την αντίστοιχη ενός δημάρχου στην Ελλάδα
Πρέπει να ενισχυθούν ουσιαστικά με περισσότερες αρμοδιότητες και περισσότερη αυτονομία οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας μας
Να ενισχυθούν ουσιαστικά με περισσότερες αρμοδιότητες και περισσότερη αυτονομία, ώστε να αποκτήσουμε ουσιαστική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας, πρότεινε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών (ΕΝΑ) Ελλάδας Νεκτάριος Καλαντζής. Η ΕΝΑ εδώ και περίπου μία δεκαετία προσπαθεί να προωθήσει ζητήματα υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, προκειμένου να λειτουργεί με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
«Μα μην περιμένουμε μόνο από το κεντρικό κράτος» αλλά να βάζουμε στο επίκεντρο τη σκέψη «τι κάνουμε εμείς για τον τόπο μας», ζήτησε από όλους ο Ν. Καλαντζής, ο οποίος αναγνώρισε πάντως ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας μας επικρατεί διάχυτη απογοήτευση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού συστήματος, με γραφειοκρατία, περιορισμένες δυνατότητες, μικρή αυτονομία κι αργές ταχύτητες.
Ζητούμενο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝΑ, είναι να λειτουργήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ουσιαστική… Αυτό-Διοίκηση, δηλαδή με πιο άμεσες διαδικασίες και χωρίς να εμπλέκεται σχεδόν στα πάντα το κεντρικό κράτος. «Όχι δεν υπάρχει Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας. Θα πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει αυτό», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «δεν μπορώ να βλέπω την εικόνα του Έλληνα δημάρχου ως επαίτη στο κεντρικό κράτος, προκειμένου να πάρει περισσότερα κονδύλια […]. Ο δήμαρχος στην Ευρώπη έχει ισχύ, στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει ισχύ».
Χρειαζόμαστε άλλο εκλογικό πρότυπο;
Ο Ν. Καλαντζής πρότεινε, ακόμη, ότι ίσως πρέπει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα διαφορετικό εκλογικό πρότυπο όπως σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπου υπάρχει μόνο ένας γύρος αυτοδιοικητικών εκλογών. Εάν δεν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία μία παράταξη στον α’ γύρο, αναγκαστικά κάποιοι πρέπει να συμφωνήσουν να συνδιοικήσουν. Δηλαδή δεν υπάρχει δεύτερος γύρος εκλογών.
Βέβαια, εμείς στην Ελλάδα κάναμε ένα βήμα προς… την αντίθετη κατεύθυνση, καθώς καταργήθηκε η απλή αναλογική που εφαρμόστηκε μόνο για μία εκλογική αναμέτρηση το 2019 κι έπειτα επιστρέψαμε στο πρότυπο ο νικητής του β’ γύρου να παίρνει κατευθείαν την απόλυτη πλειοψηφία στο Δημοτικό ή στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News