Ο εορτασμός της 14ης Μαΐου

Μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης στην τελετή μνήμης υπέρ των πεσόντων
Εννιακόσιους νεκρούς και χίλιους πεντακόσιους τραυματίες από τη γερμανική πλευρά, ενώ επτά νεκρούς και είκοσι τρεις τραυματίες από την ελληνική. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της άνισης ιστορικής μάχης του Οχυρού της Νυμφαίας, το οποίο άνοιξε την περασμένη Κυριακή 8 Απριλίου για να υποδεχθεί τους πολίτες που τίμησαν τους ήρωες του. Παρουσία του διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού αντιστράτηγου Αθανάσιου Τσέλιου, του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Πεταλωτή, του διευθυντή της υπηρεσίας πολιτικών υποθέσεων Θράκης πρέσβη Αλέξη Αλεξανδρή, φορέων και αρχών του τόπου μας, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής στους ήρωες που έδωσαν τη ζωή του για να υπερασπιστούν τα πάτρια εδάφη από την εισβολή του φασιστικού ναζιστικού γερμανικού στρατού.

Η «γιγαντομαχία» που εκτυλίχτηκε με τους μεγάλους ηττημένους Γερμανούς ανέδειξε τη μεγαλοπρέπεια των Ελλήνων στρατιωτών, που ανάγκασε ακόμα και τους εχθρούς να παραδεχθούν την υπεροχή των ελληνικών στρατευμάτων. Είναι χαρακτηριστική η φράση του, του γερμανού αξιωματικού όταν ο ταγματάρχης Αναγνωστός Αλέξανδρος, οδηγήθηκε, αιχμάλωτος πλέον, μπροστά στο διοικητή του 30ου Γερμανικού Σώματος Στρατού.

Ο στρατηγός , σηκώθηκε από τη θέση του, έλαβε τη στάση της προσοχής , του έσφιξε το χέρι και του είπε: «Το γερμανικό έθνος , δι? εμού συγχαίρει τους υπερασπιστές του οχυρού, οι οποίοι επισκίασαν τη δόξα του Λεωνίδα και του Θεμιστοκλή. Σας παρακαλώ πολύ, αυτά να τα διαβιβάσετε, σε όλους τους αξιωματικούς και οπλίτες του Οχυρού. Χθες το βράδυ, τα ραδιόφωνα του Βερολίνου και του Λονδίνου, έψαλλαν ύμνους για σας». Η απάντηση του διοικητή του οχυρού ήταν: «Ουδέν πράξαμε στρατηγέ, παρά μόνον το καθήκον μας, σαν υπερασπιστές τμήματος του πατρίου εδάφους».

ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΗΡΩΕΣ
Κατά την επέτειο της ιστορικής μάχης, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και το προσκλητήριο νεκρών για τους επτά ήρωες που έπεσαν υπερασπιζόμενοι το οχυρό. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και έπειτα η εξιστόρηση της μάχης. Οι τιμητικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την καθιερωμένη ξενάγηση στο οχυρό. Ιδιαίτερη σελίδα για την ελληνική ιστορία χαρακτήρισε τη μάχη, ο διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος. Οι υποδομές σε συνδυασμό με την ανδρεία των Ελλήνων στρατιωτών εξέπληξαν και προκάλεσαν τον θαυμασμό του εχθρού, τόνισε. «Αυτά τα οχυρά ως οχυρωματικά έργα σε συνδυασμό με την ανδρεία των Ελλήνων μαχητών της εποχής εκείνης εξέπληξαν τους συμμάχους και απέσπασαν τον θαυμασμό των Γερμανών διότι τέτοια αντίσταση όπως έκαναν οι Έλληνες δεν έκανε κανείς άλλος από τους συμμάχους. Για εμάς σήμερα απομένει να αποδώσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής σ? αυτούς τους ήρωες, απομένει να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας και να διδαχτούμε από αυτούς τους ήρωες διότι και εκείνοι ζούσαν δύσκολες στιγμές, καθότι το 1941 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα».

ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ
Ιδιαίτερα συγκινημένος δήλωσε ο Αλέξης Αλεξανδρής, διευθυντής της υπηρεσίας πολιτικών υποθέσεων της Θράκης. Το οχυρό αποτελεί το σύμβολο της ελληνικής αντίστασης στον φασισμό και στον ναζισμό, «δείχνει ότι η Ελλάδα πάντα στα δύσκολα κάνει το μεγάλο άλμα». Αυτό είπε στέλνοντας το μήνυμα στους Θρακιώτες. «Οι πρόγονοι μας, οι πατεράδες μας, μας οδηγούν κάπου, αυτό είναι το μήνυμα για μένα. Πρώτα να αποτίσουμε φόρο τιμής στους πεσόντες, στους ήρωες μας και δεύτερον να πάρουμε ένα μάθημα, αυτό το μάθημα είναι πάρα πολύ σημαντικό, πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι που είμαστε έλληνες, πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι για την ιστορία μας και εδώ σήμερα το δείξαμε όλοι μαζί με τόσο πολύ κόσμο την τιμή που δίδουμε σ? αυτούς τους ανθρώπους».
«Οι Θρακιώτες τιμούμε εκείνους τους αγωνιστές της ελευθερίας που ήρθαν ως στρατιώτες να υπηρετήσουν την πατρίδα, από όλη την χώρα, από την Κρήτη, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο και πραγματικά σε μια γιγαντομαχία, κατάφεραν να δώσουν το στίγμα ότι ο ελληνισμός μάχεται για την ελευθερία, ότι ανεξάρτητα από το μέγεθος των δυνάμεων πάντοτε η ελευθερία μπαίνει πάνω από την ζωή μας». Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής, στέλνοντας μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας στους πολίτες.

Η ΜΑΧΗ
Όσον αφορά στο ιστορικό της μάχης, στις 2 Μαρτίου του 1941 οι Γερμανικές δυνάμεις προωθούνται στην Βουλγαρία και µέχρι τέλους Μαρτίου έχουν πάρει διάταξη για να επιτεθούν εναντίον της Ελλάδας. Για την κατάληψη της ελληνικής Θράκης, οι Γερμανοί διέθεσαν το 30ο Σώμα Στρατού και ειδικά για την Νυμφαία και την Κομοτηνή την 50η γερμανική μεραρχία. Οι Γερµανικές δυνάµεις ήταν πλήρως εξοπλισμένες και εφοδιασμένες µε τα πιο τέλεια για την εποχή όπλα.

Τις Γερμανικές δυνάµεις στην Βουλγαρία, υποστήριζαν επίσης και 1.000 αεροσκάφη παντός τύπου. Στην Νυμφαία αντιμέτωποι µε την 50η μεραρχία και τον Βουλγαρικό Στρατό που ακολουθούσε, ήταν µόνο δύο λόχοι προκαλύψεως και η Φρουρά του Οχυρού, 14 Αξιωματικοί και 364 Οπλίτες. Οι δυνάµεις αυτές δεν περίµεναν καµιά βοήθεια. Την παραµονή της 6ης Απριλίου 1941, η γερµανική μεραρχία είναι έτοιµη να ξεχυθεί στην πεδιάδα της Κομοτηνής και να παρασύρει κάθε στρατιωτικό τµήµα που θα βρεί στο δρόµο της. Τα πολυβόλα, οι όλµοι και τα πυροβόλα της είναι έτοιµα να χτυπήσουν τους Έλληνες στρατιώτες που είναι γαντζωµένοι στις κορυφές των υψωµάτων Δραγάτης – Φρουρός και εντός του Οχυρού. Ο Βουλγαρικός Στρατός είναι και αυτός έτοιµος να ακολουθήσει τους συµµάχους του.

Στις 19.00 της 7ης Απριλίου 1941, οι Γερµανοί έταξαν πολύ κοντά στο Οχυρό, πάνω από 100 πυροβόλα. Επί 45 λεπτά, το Οχυρό βάλλεται από κάθε είδους και τύπου όπλα. Καταστρέφονται οι θυρίδες των πολυβολείων. ∆εν υπάρχουν πλέον συρµατοπλέγµατα. Το σύστηµα εξαερισµού δεν λειτουργεί. Φώς δεν υπάρχει µέσα στο Οχυρό. Με τις συνθήκες αυτές, τµήµατα του Γερανικού Μηχανικού, πέτυχαν να φτάσουν πάνω στο Οχυρό, και µε εκρηκτικές ύλε και φλογοβόλα αρχίζουν την συστηµατική καταστροφή του. Μερικοί Γερµανοί εισέδυσαν µέσα στις υπόγειες στοές. Οι ηρωικοί µαχητές συνέχισαν τον αγώνα µέσα στις στοές. Ήταν ένας αγώνας χωρίς ελπίδα, µόνο για την τιµή. Την νύκτα της 7ης Απριλίου 1941, στις 23.30, ο διοικητής του Οχυρού ταγµατάρχης Αναγνωστός Αλέξανδρος εθεώρησε ότι η αποστολή του είχε εκπληρωθεί και αποφάσισε την παράδοση του Οχυρού. Τα µεσάνυκτα της 7ης προς την 8η Απριλίου 1941, το Οχυρό παραδόθηκε.
Οι απώλειες των Ελλήνων ήταν νεκροί 7, τραυµατίες 23 και των Γερµανών νεκροί 200, τραυµατίες 1.500.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News