Γ. Ασλανίδης: Δύο στα τρία παιδιά που εξετάστηκαν έχουν μαθησιακές δυσκολίες | xronos.gr
ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Γ. Ασλανίδης: Δύο στα τρία παιδιά που εξετάστηκαν έχουν μαθησιακές δυσκολίες

12/05/22 - 8:00
23432543678-43.jpg

Ο χειρουργός οφθαλμίατρος αναλύει τα αποτελέσματα προγράμματος που αφορούσε μαθητές της περιοχής μας

Ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα ειδικού πρωτοποριακού προγράμματος που διενεργήθηκε σε παιδιά της Κομοτηνής πριν από περίπου ένα μήνα και αφορούσε τις μαθησιακές δυσκολίες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που γνωστοποίησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο χειρουργός οφθαλμίατρος Γιάννης Ασλανίδης, δύο στα τρία παιδιά της Κομοτηνής αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες. Να σημειωθεί ότι συνολικά εξετάστηκαν από τις 07 έως τις 11 Απριλίου περίπου 200 παιδιά από σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την πρωτοποριακή μέθοδο RADAR που δημιουργήθηκε από Έλληνες επιστήμονες. Τα παιδιά αυτά δεν αποτελούν τυχαίο δείγμα ούτε αντιπροσωπευτικό όλων των μαθητών της Κομοτηνής, καθώς όσοι μαθητές εξετάστηκαν οι γονείς τους ήταν υποψιασμένοι ότι πιθανόν έχουν μαθησιακή δυσκολία. 


Γ. Ασλανίδης: Περίπου 15-20% παιδιών έχει δυσλεξία
Ο γιατρός κος Ασλανίδης πληροφόρησε πως στην πόλη μας «είδαμε περίπου 200 παιδιά και τα εξετάσαμε εάν η ανάγνωσή τους είναι ικανοποιητική για την τάξη που πάνε και εάν έχουν δυσλεξία.

Οι γονείς των παιδιών που έφεραν τα παιδιά τους για την εξέταση ήταν υποψιασμένοι ότι πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα. Αυτό βέβαια (σ.σ. το ποσοστό των μαθητών που συμμετείχε στο πρόγραμμα και είχε μαθησιακή δυσκολία) δεν αντιπροσωπεύει όλη την Κομοτηνή, καθώς εμείς απευθύναμε το προσκλητήριο και δεν ήταν ένα τυχαίο δείγμα».

Ο γιατρός μιλώντας για τη δυσλεξία τόνισε πως είναι μια βαριά αναγνωστική δυσκολία και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε εγκατάλειψη του σχολείου. «Περίπου 15-20% των παιδιών έχουν δυσλεξία και μέχρι το 30% αντιμετωπίζει προβλήματα ανάγνωσης», είπε. 

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής. Το πρόγραμμα ουσιαστικά αξιολογούσε εύκολα, γρήγορα και με αξιοπιστία την αναγνωστική ικανότητα των παιδιών.


Τι είναι η μέθοδος RADAR
Στο πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος RADAR  (Rapid Assessment for Dyslexia & Abnormalities in Reading), που δημιουργήθηκε από μια διεπιστημονική ομάδα Ελλήνων οφθαλμιάτρων, μηχανικών και λογογοπαθολόγων, με επικεφαλής τον χειρουργό οφθαλμίατρο κο Ασλανίδη και βασίζεται σε δεκαετή έρευνα πάνω στη δυσλεξία και τις μαθησιακές δυσκολίες σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως Harvard, Cardiff MET και John Hopkins. Η μέθοδος έχει ήδη εφαρμοστεί σε περισσότερους από 3.000 μαθητές και έχει πιστοποίηση CE από το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αξιολόγηση της αναγνωστικής ικανότητας γίνεται μέσα από διάβασμα απλών κειμένων από έναν υπολογιστή. Ο μαθητής κάθεται μπροστά από την οθόνη του RADAR, διαβάζει σιωπηλά ορισμένα κείμενα με βάση την ηλικία του και την ίδια στιγμή το RADAR συλλέγει πληροφορίες που το ανθρώπινο μάτι ή αυτί δεν μπορούν. 

Το λογισμικό του RADAR μετράει και αναλύει τα αποτελέσματα του μαθητή και τα παρουσιάζει σε μια ενδελεχή αναφορά. Παράλληλα, θα διεξαχθούν και αδρές εξετάσεις όρασης και ακοής. Η όλη διαδικασία διαρκεί μόλις 15 λεπτά και τα αποτελέσματα εξάγονται πολύ γρήγορα.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr