Αγορά Εργασίας στη Ροδόπη (13-05-2025): Εταιρείες και επιχειρήσεις σε αναζήτηση προσωπικού

Πρόλαβε ο εργολάβος με τη συνδρομή δικαστικού επιμελητή να πάρει 8.750 ευρώ για συνολικό χρέος 293.000 ευρώ, αλλά τον σταμάτησε αίτηση αναστολής που κατέθεσε η διοίκηση της επιχείρησης και έγινε δεκτή από το Πρωτοδικείο Ροδόπης «Είμαστε σε φάση εξυγίανσης, αλλά λόγω του μεγάλου χρέους δε μπορεί να επιτευχθεί από τη μία μέρα στην άλλη», υποστήριξε ο Δημήτρης Καρασταύρου Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου
Μία θετική απόφαση του Πρωτοδικείου Ροδόπης στην αίτηση αναστολής που κατέθεσε η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Κομοτηνής, σταμάτησε τη φόρα εργολάβου από την Ξάνθη, που διεκδικώντας οφειλή από το 2007 και έχοντας στα χέρια του εκτελεστέα εφετειακή απόφαση, αποφάσισε να πάρει τα χρωστούμενα απευθείας από το ταμείο της επιχείρησης με τη συνδρομή δικαστικού επιμελητή και τη μέθοδο της κατάσχεσης. Όλα ξεκίνησαν όταν εργολάβος ανώνυμης κατασκευαστικής από τη γειτονική πόλη, που προσέφερε τις υπηρεσίες του σε έργα υδροδότησης ημιορεινών οικισμών και είχε να λαμβάνει 293.000 ευρώ, αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά. Οι άνθρωποι της επιχείρησης παρόλο που δεν βρέθηκαν προ εκπλήξεως, αφού τους είχε κοινοποιηθεί η σχετική απόφαση, ωστόσο δεν περίμεναν ότι θα δοθεί εντολή εκτέλεσης. Μάλιστα την ημέρα που ο δικαστικός επιμελητής εισήλθε στη ΔΕΥΑΚ και επέδειξε την εφετειακή απόφαση, που είχε εκτελεστέο χαρακτήρα, οι διοικούντες απουσίαζαν. Ενημερώθηκαν για την ενέργεια αυτή του εργολάβου, αλλά ήδη είχαν κατασχεθεί 8.750 ευρώ από το ταμείο της ΔΕΥΑΚ για συνολικό χρέος 293.000 ευρώ.

Οι εξελίξεις που ακολούθησαν ήταν καταιγιστικές, αφού κινητοποιήθηκε όχι μόνο η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, αλλά και ο δήμαρχος και οι νομικοί σύμβουλοι, προκειμένου να μην προχωρήσει περαιτέρω η κατάσχεση. Στη συνάντηση που έγινε στο δημαρχείο της Κομοτηνής παρουσία του δημάρχου Γιώργου Πετρίδη, του εργολάβου, των μελών της διοίκησης της επιχείρησης και των δικηγόρων τους, έγινε φανερό ότι ο ενδιαφερόμενος δεν είχε πρόθεση να προχωρήσει σε εξωδικαστικό διακανονισμό των χρεών του. Είχε άλλωστε στην κατοχή του εφετειακή απόφαση, οπότε δεν τον ενδιέφερε μία τέτοια προοπτική. Στη συνάντηση βέβαια ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καρασταύρου επισήμανε την ευθύνη του εργολάβου γιατί τόσο καιρό δε διεκδίκησε τα χρήματα και εύλογα αναρωτήθηκε πως ξαφνικά έρχεται με αυτό το βίαιο τρόπο να τα διεκδικήσει.
Η τακτική του εξωδικαστικού διακανονισμού που ακολουθεί η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ αφορά συνολικά χρέη σε εργολάβους περίπου 4 εκ. ευρώ. Σε ένα τμήμα της τάξης των 620.000 ευρώ στο οποίο έχει ήδη προχωρήσει ο διακανονισμός και αφορά χρέη έργων ακόμα και από το 2000 η επιχείρησε κατάφερε να συμφωνήσει στη σταδιακή μηνιαία καταβολή των 20.000 ευρώ χωρίς να έχει ο εργολάβος απαίτηση για τόκους από τότε που έγινε ο τελευταίος λογαριασμός μέχρι σήμερα. «Κάναμε τους πρώτους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς πάντα προς το συμφέρον της επιχείρησης», σημείωσε μιλώντας στο «Χ» ο κ. Καρασταύρου.
ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
Η συνάντηση στο δημαρχείο της Κομοτηνής δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτέλεσμα, δηλαδή τη συμφωνία μεταξύ εργολάβου και ΔΕΥΑΚ, για διακανονισμό και έτσι η διοίκηση αποφάσισαν να σταματήσουν προσωρινά έστω την εφετειακή απόφαση για κατάσχεση του ταμείου καταθέτοντας αίτηση αναστολής στο Πρωτοδικείο Ροδόπης. Τα επιχειρήματα γιατί δεν πρέπει να εκτελεστεί η κατάσχεση παρουσίασε εκ μέρους της ΔΕΥΑΚ ο πρόεδρος Δημήτρης Καρασταύρου στο «Χ», «η ΔΕΥΑΚ δε μπορεί να υφίσταται μία τέτοια αντιμετώπιση όχι γιατί δεν αναγνωρίζουμε τις οφειλές απέναντι σε τρίτους, αλλά γιατί είμαστε μία κοινωφελής επιχείρηση. Σκοπός μας δεν είναι το κέρδος αλλά η παροχή προς τους πολίτες συγκεκριμένων υπηρεσιών. Αυτή τη στιγμή έρχομαι να σας πω ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διότι τα αποθέματα του χλωρίου στο υδραγωγείου και των άλλων χημικών στο βιολογικό, παροχές που είναι αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΚ, αντέχουν για πέντε ημέρες. Για να προβούμε στην οποιαδήποτε παραγγελία οι προμηθευτές θέλουν να προκαταβάλλουμε τα χρήματα.
Καταλαβαίνεται ότι όποια προβλήματα δημιουργούνται στο ρευστό της επιχείρησης θα έχουν σαν συνέπεια να μην μπορούμε να καλύψουμε βασικές ανάγκες με αποτέλεσμα ούτε το υδραγωγείο να μπορεί να λειτουργήσει, άρα πόλη χωρίς νερό, αλλά και ο βιολογικός να παρουσιάζει προβλήματα και να επίκειται ο κίνδυνος μίας περιβαλλοντικής καταστροφής». «Είμαστε σε φάση εξυγίανσης, αλλά λόγω του μεγάλου χρέους, αυτή δε μπορεί να επιτευχθεί από τη μία μέρα στην άλλη», υποστήριξε ο Δημήτρης Καρασταύρου.
Η αίτηση αναστολής και φυσικά τα επιχειρήματα της ΔΕΥΑΚ έγιναν δεκτά από το Πρωτοδικείο Ροδόπης που προχώρησε σε ανακοπή και όρισε ημερομηνία εκδίκασης της αναστολής εντός του Ιουνίου.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News