«Η ακμή της Θράκης είναι ύψιστη εθνική προτεραιότητα» | xronos.gr
ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

«Η ακμή της Θράκης είναι ύψιστη εθνική προτεραιότητα»

12/12/23 - 8:00
«Η ακμή της Θράκης είναι ύψιστη εθνική προτεραιότητα»

Ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε πως η Τουρκία επαναφέρει ζήτημα χαρακτηρισμού της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ως τουρκικής, προειδοποιώντας για τους κινδύνους

«Οι χριστιανοί και μουσουλμάνοι κάτοικοι της περιοχής έχετε αποτελέσει πρότυπο ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας και ειρηνικής συνύπαρξης»

«Η Θράκη καθίσταται εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας για ολόκληρη την Ευρώπη» σημείωσε από θέσης του ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης που συμμετείχε επίσης στην εκδήλωση

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν μπορεί να συνδέει την εθνοτική καταγωγή μουσουλμάνων της Θράκης με ζητήματα αλυτρωτισμού, έστειλε από την Αλεξανδρούπολη ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Αφορμή στάθηκε η αναφορά που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη περί «τουρκικής μειονότητας».

Από το βήμα της εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου που έγραψε ο Μανώλης Κοττάκης «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή», ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε πως «επαναφέρουν ζήτημα αναγνώρισης της μουσουλμανικής μειονότητα της Θράκης ως τουρκικής.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, εδώ υπάρχουν τρεις εθνοτικές ομάδες και το μέλος της κάθε μίας από αυτές, μπορεί να επικαλείται την ιδιαίτερη εθνοτική του καταγωγή: τουρκική, πομακική ή ρομά στο πλαίσιο του ατομικού αυτοπροσδιορισμού, αλλά δεν μπορεί κανείς σκόπιμα και εκ του πονηρού να συγχέει συνθήκες που αφορούν τα σύνολα όπως η Συνθήκη της Λωζάννης με συνθήκες και πρόνοιες που αφορούν τα άτομα και τα ατομικά δικαιώματα. Απεναντίας, εδώ έχει συμβεί κάτι αξιοθαύμαστο».

Περαιτέρω, ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε πως «οι χριστιανοί και μουσουλμάνοι κάτοικοι της περιοχής έχετε αποτελέσει πρότυπο ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας και ειρηνικής συνύπαρξης και κανένα τρίτο κράτος δεν μπορεί να διανοείται ότι στο πλαίσιο των καλώς νοουμένων διακρατικών σχέσεων μπορεί να έχει λόγο στις εσωτερικές μας υποθέσεις και να προβάλει απαιτήσεις. Και βεβαίως είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να συνδέει την εθνοτική καταγωγή με ζητήματα αλυτρωτισμού».

«Θεωρώ τη Θράκη καίριο προμαχώνα του ελληνισμού»
Κατά τη σύντομη παρέμβαση του ο Κώστας Καραμανλής είπε πως έχει ισχυρούς δεσμούς με τον τόπο και τους ανθρώπους του, «πέρα όμως από τα αισθήματα αγάπης, θεωρώ τη Θράκη καίριο προμαχώνα του ελληνισμού και τμήμα της πατρίδας με ιδιαίτερη γεωπολιτική βαρύτητα».

Εξάλλου, όπως ανέφερε, τα αισθήματα και οι αντιλήψεις αυτές έπαιξαν βαρύνοντα ρόλο στην αποδοχή της τιμητικής πρότασης που του έγινε από τη Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδας να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της.

«Για να μένα είναι ιδιαίτερο προνόμιο να συμμετέχω στην προσπάθεια για την οικονομική ευρωστία της Θράκης, τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, την ανάσχεση των δυσμενών δημογραφικών τάσεων», ανέφερε.

Μετά τις πυρκαγιές επείγει η ανασυγκρότηση
Ο πρώην πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν όλη τη Θράκη, κυρίως όμως τον Έβρο, σημειώνοντας πως «επείγει να φροντίσουμε με εντατικούς ρυθμούς για την ανασυγκρότηση της περιοχής», για τη στήριξη των πληγέντων, για ενίσχυση των υποδομών και της παραγωγικής βάσης.

«Η ακμή της Θράκης είναι ύψιστη εθνική προτεραιότητα. Βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για τη χώρα μας και όχι μόνο. Βρίσκεται μεταξύ δύο ηπείρων και δύο θαλασσών.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο η γεωπολιτική και η στρατηγική της σημασία. Είναι πολλοί αυτοί που πλέον αντιλαμβάνονται, εντός και εκτός Ελλάδας, τον ευρύτερο ρόλο που μπορεί να παίξει η Θράκη ως γέφυρα ειρήνης, ανάπτυξης, ενεργειακής συνεργασίας αλλά και παροχής ασφάλειας», κατέληξε.

Ε. Στυλιανίδης: Η Θράκη σπάει τα μονοπώλια μεταφοράς ενέργειας
Η πολιτική αναβάθμισης και θωράκισης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που ξετυλίγεται στην περιοχή από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα, πατάει αναμφισβήτητα στο στέρεο θεμέλιο που έκτισε με κόστος τότε η στρατηγική της διακυβέρνησης Κ. Καραμανλή, σημείωσε στο δικό του χαιρετισμό, ο βουλευτής Ροδόπης και υπουργός επί πρωθυπουργίας Καραμανλή, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος επίσης συμμετείχε στο πάνελ των ομιλητών.

«Η Θράκη σήμερα υλοποιεί απόλυτα την διεθνώς αποδεκτή Αρχή Ενεργειακής Ασφάλειας για εναλλακτικές μορφές, εναλλακτικές πηγές και εναλλακτικούς δρόμους διέλευσης ενέργειας.

Η Θράκη με το σύμπλεγμα αγωγών που διαθέτει και μπορεί ακόμα να κατασκευάσει, με τη δημιουργία πάρκων εναλλακτικής ενέργειας και μεγάλων εργοστασίων παραγωγής ρεύματος, με τις πλωτές πλατφόρμες FSRU στην Αλεξανδρούπολη ανοίγει εναλλακτικούς θαλάσσιους δρόμους μεταφοράς ενέργειας από 18 όπως προείπα διαφορετικές πηγές- αγορές προς την ΕΕ χάρη και στον πανίσχυρο Ελληνικό εφοπλισμό.

Σπάει τα μονοπώλια τροφοδοσίας και διέλευσης και καθίσταται εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας για ολόκληρη την Ευρώπη» σημείωσε, συμπεραίνοντας ότι «αυτό την καθιστά ιδανικό διεθνή επενδυτικό προορισμό».

Στην εκδήλωση παρέστησαν αρκετοί Κομοτηναίοι, πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί ή επιχειρηματίες, εκ των οποίων ειδική αναφορά έγινε στον Σάκη Αραμπατζίδη, ο οποίος είχε και τετ-α-τετ με τον πρώην πρωθυπουργό.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr