Βασιλόπιτα κόβει το Σάββατο ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ροδόπης
Κική Τσακαλδήμη: "Ήταν το πιο ωραίο δώρο που έχω κάνει στον εαυτό μου"
Η Κική Τσακαλδήμη είναι η πρώτη Ελληνίδα που την άνοιξη του 2017 βρέθηκε πολύ κοντά στην κορυφή του Έβερεστ. Καλεσμένη του Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ) της Κομοτηνής παρουσίασε την εμπειρία της το απόγευμα της Δευτέρας 15 Απριλίου στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου Κομοτηνής. Μια εμπειρία που, όπως είπε, της άλλαξε τον τρόπο ζωής και σκέψης. Στα πλαίσια της ομιλίας της ανέλυσε το πλάνο που είχε για την αποστολή της στο υψηλότερο βουνό του κόσμου, από το αρχικό στάδιο της ιδέας, μέχρι το τελικό στάδιο της υλοποίησης, τον τρόπο της προετοιμασίας καθώς και τις αναποδιές που της συνέβησαν τους δύο μήνες που διήρκησε. Ελάχιστες γυναίκες στον κόσμο έχουν επιχειρήσει να ανέβουν στο Έβερεστ και καμία άλλη Ελληνίδα.
Είναι 40 ετών, ζει και κατοικεί στην Αλεξανδρούπολη όπου και γεννήθηκε. Εργάζεται στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης. Χωρίς μεγάλη εμπειρία στην ορειβασία μέχρι προσφάτως. Όλα ξεκίνησαν, μας λέει, τυχαία, παρακολουθώντας ένα συνέδριο στην Θεσσαλονίκη όπου ομιλητής, μεταξύ άλλων, ήταν ο Satyabrata Dam και αναφέρονταν στο πως θα κάνεις μεγάλα όνειρα. Ήταν κάτι σαν να ξύπνησε μέσα της. Από εκείνη την μέρα αποφάσισε να ζει την ζωή που πραγματικά ονειρευόταν και θα ήταν αυτή που θα καθόριζε την πλώρη της ζωής και όχι οι φόβοι της.
Η μεγάλη ιδέα
Το 2015 γεννήθηκε στο μυαλό της η ιδέα να ανέβει στο Έβερεστ. Όσο περνάει ο καιρός αρχίζει και την γοητεύει και να την κυριεύει. Μέχρι που φτάνει αυτή η ιδέα να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού της. Μετά από ώριμη σκέψη και με την βοήθεια του μέντορά της, Satyabrata Dam, ξεκινάει την σκληρή δουλειά. Η σκέψη όπως λέει συνεχίζει να την τρομάζει ευχάριστα διότι οι βόλτες στην φύση, δεν έχουν καμιά σχέση με αυτό που ονομάζεται ορειβασία.
Η προετοιμασία της για το δύσκολο εγχείρημα
Η υλοποίηση της ιδέας ξεκίνησε σχεδόν αμέσως, ξεκινώντας εντατικά να γυμνάζεται, να ορειβατεί και να ποδηλατεί στα γύρω βουνά της περιοχής. Ανεβάζει συνεχώς το επίπεδο, από μονοήμερες εκδρομές πεζοπορίας σε τριήμερα εντατικής ορειβασίας. Έχοντας στην διάθεση της 16 μήνες πριν την αποστολή, ξεκινάει σχολή αναρρίχησης και ορειβασίας στη σχολή του ΕΟΣ Κομοτηνής με δάσκαλο τον Αρχοντή Εξακοΐδη. Επίσης συνεχίζει προγράμματα γυμναστικής για μυϊκή ενδυνάμωση και φυσική κατάσταση. Καθημερινά η προετοιμασία γίνεται πιο ενταντική φτάνοντας στο σημείο να πραγματοποιεί καθημερινά δωδεκάωρες αναβάσεις με εικοσάκιλο σακίδιο. Στη συνέχεια ξεκινάει τις αναβάσεις στα βουνά της Ελλάδας και του εξωτερικού πατώντας στις κορυφές των βουνών στο Ζαγόρι, στα Βαλκάνια και στον Όλυμπο. Συνεχίζει με βουνοκορφές ακόμα μεγαλύτερες σε Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη και Λατινική Αμερική φτάνοντας μέχρι τα 6.000μέτρα.
Ο χορηγός και η οικονομική υποστήριξη
Η αποστολή στο Έβερεστ θα διαρκούσε δύο ολόκληρους μήνες, πράγμα που την ανάγκασε να αιτηθεί άδεια άνευ αποδοχών. Φεύγει από την δουλειά της χωρίς άδεια ρισκάροντας τα πάντα για να κατακτήσει το όνειρο της. Η Κική Τσακαλδήμη, χτύπησε πολλές πόρτες για να βρει χορηγούς που θα την υποστηρίξουν. Τα οικονομικά κριτήρια που απαιτούσε η αποστολή ήταν πολύ μεγάλα. Όλες οι πόρτες ήταν κλειστές "κανένας δεν μπορούσε να δει αυτό που έβλεπα" λέει στον "Χ". Η οικογένεια της την υποστήριξε για να συνεχίσει την σκληρή προετοιμασία για να πραγματοποιήσει τον άθλο. Μέχρι που ένα απόγευμα βρέθηκε ο άνθρωπος που πίστεψε σε αυτή. Ο μεγάλος χορηγός που βρέθηκε ήταν ο ιδρυτής της ζυθοποιίας Μακεδονίας - Θράκης από την Κομοτηνή που την υποστήριξε δίνοντας της χρήματα, εμπιστοσύνη και συμπαράσταση στο έργο της.
Τα βασικά συστατικά για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου:
- Πίστη, "αν δεν πιστέψουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε δεν γίνεται τίποτα". "Δεν επιτρέπουμε ποτέ σε κανέναν να μας πει τι μπορούμε να πετύχουμε και τι όχι".
- Αφοσίωση και δέσμευση, δεν θυμάται ποτέ σε όλη την προετοιμασία της να διαμαρτυρήθηκε για την απουσία ελεύθερου χρόνου και την απουσία της από τις αγαπημένες της δραστηριότητες. Το μόνο που είχε στο μυαλό της ήταν το πως θα πραγματοποιήσει την αποστολή στο Έβερεστ.
- Προσήλωση και πειθαρχία, είχε σταθερά ωράρια καθ' όλη την προετοιμασία, έτρωγε ότι έπρεπε και έκανε επακριβώς ότι έλεγε το πρόγραμμα της. Κάνοντας το ακόμη πιο αυστηρό όσο έφτανε προς τις μέρες της αποστολής.
Η τελική αποστολή στο Έβερεστ
Τα παραπάνω βήματα την έφεραν μπροστά στο Έβερεστ. Έχοντας περάσει ήδη σαράντα μέρες πάνω από τα 5.500 μέτρα, με όλες τις προκλήσεις και τις κακουχίες που έχει το συγκεκριμένο βουνό, νιώθει δυνατή και η δίψα για την κορυφή την έχει τυφλώσει. Οι θεοί του βουνού όμως είχαν άλλα σχέδια και οι καιρικές συνθήκες μέσα σε λίγα λεπτά αλλάζουν δραματικά. "Είχα μάθει να υπομένω το κρύο και την έλλειψη οξυγόνου, καθώς και να διαχειρίζομαι τους φόβους μου". Περίπου 600 μέτρα κάτω από την κορυφή του κόσμου ο καιρός χτυπάει με μένος, ο αέρας αγγίζει τα 130χιλ την ώρα και η θερμοκρασία δείχνει τους -60 βαθμούς Κελσίου. "Εκείνη την στιγμή νιώθω τρωτή και μια περίεργη αίσθηση θνητότητας. Κάθε στιγμή που περνάει δίνω μάχη για την ίδια μου την ύπαρξη".
Ότι μπορούσε να πάει στραβά σε εκείνο το σημείο είχε συμβεί, μας επισημαίνει. Η χιονοθύελλα με την έλλειψη οξυγόνου κάνει το κάθε βήμα να απαιτεί υπερπροσπάθεια. Στα 8.250 μέτρα βλέπει τον μέντορα και οδηγό της να της γνέφει να ξεκινήσουν να κατεβαίνουν. Το βουνό είχε πάρει ήδη την απόφαση του και αυτό είναι που έχει πάντα τον τελευταίο λόγο. Κανένας ορειβάτης δεν ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ εκείνη την μέρα. Στις 23 Μαΐου του 2017 πήρε την πιο σημαντική απόφαση της ζωής της όπως λέει διότι έβαλε όρια στον εαυτό της και δεν επέτρεψε στην φιλοδοξία της να γίνει ματαιοδοξία και κινδυνέψουν οι ζωές τους. Μετά από όλη αυτή την υπερπροσπάθεια, το να βρεθεί στην κορυφή του Έβερεστ ήταν το πιο σημαντικό, αλλά ακόμα σημαντικότερο ήταν να επιστρέψει στη ζωή.
Αυτό που συνειδητοποίησε από όλο αυτό το όμορφο ταξίδι είναι ότι η επιτυχία δεν βρίσκεται σε καμία κορυφή. Η ευτυχία βρίσκεται σε όλα αυτά τα βήματα που κάνουμε πριν ολοκληρώσουμε και το τελευταίο βήμα του ταξιδιού μας προς την δική μας κορυφή. "Πλέον μετά από όλο αυτό έχω μετατρέψει τα όνειρά μου σε στόχους που άλλους τους πραγματοποιώ άμεσα και άλλους μακροπρόθεσμα. Μαθαίνοντας ότι τίποτα μεγάλο δεν κατακτιέται χωρίς κόπο", το μήνυμα της Κικής Τσακαλδήμη.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News