Κόπηκε το ?πάμε πλατεία | xronos.gr
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Κόπηκε το ?πάμε πλατεία

14/06/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Ξεπερνά το 50% η πτώση τζίρου στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής γεγονός που προβληματίζει τους καταστηματάρχες «Νερό στο κρασί τους» ζητούν να βάλουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων για να μειώσουν τιμές Τα τεράστια λειτουργικά κόστη θα φέρουν βροχή λουκέτων εκτιμούν οι άνθρωποι της αγοράς

Στην πιο ιν περιοχή της Κομοτηνής, τείνει να εξελιχθεί η Βενιζέλου, η οδός που έκλεψε την αίγλη της πλατείας, αφού προσφέρει την καινούρια και φθηνή πρόταση διασκέδασης και συνδέεται με όλη την κίνηση και ζωντάνια που είχε δεκαετίες πριν στην παλιά Κομοτηνή. Εκεί γινόταν η βόλτα, υπήρχαν τα επώνυμα ζαχαροπλαστεία, τα πάρτι στις αποκριές που το κομφετίν έφτανε στο γόνατο… 
Στην Ελλάδα του μνημονίου, των εξευτελιστικών μισθών και της ανεργίας ο φθηνός και ποιοτικός καφές βρήκε έδαφος και κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς σε συνδυασμό με προσεγμένους χώρους όπου λειτουργούν παρέες.  Η φράση «πάμε πλατεία», που έκανε γνωστή ο Λαζόπουλος αναφερόμενος στην Κομοτηνή όπου και σπούδασε, πλέον δεν έχει πολλούς οπαδούς και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν πολλοί καλά οι ίδιοι οι επαγγελματίες. Γνωρίζουν ότι πωλούν ακριβότερα τον καφέ, όμως υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Ενδεικτικό ήταν το σχόλιο του συνιδιοκτήτη καφετέριας στην πλατεία Αλέξη Χατζηκώστα ο οποίος είπε ότι «βάζοντας το κλειδί στην πόρτα έχεις κάνει ήδη έξοδα που ξεπερνούν τα 500 ευρώ» και αυτά όχι την εβδομάδα, αλλά την ημέρα!  

Από το περασμένο καλοκαίρι, η Βενιζέλου μεταλλάχθηκε κι από εμπορικός πεζόδρομος ρούχων γέμισε καφέ, κι άλλα καταστήματα κερδίζοντας  την πελατεία της πλατείας. Μικροί ευχάριστοι και πολύχρωμοι χώροι και ο φθηνός καφές, ήταν το μυστικό που προσέλκυσε τους πρώτους νεολαίους, που είπαν να διασκεδάσουν εκτός πλατείας. Αργότερα όταν τα καταστήματα άρχισαν να φυτρώνουν το ένα μετά το άλλο, σαν μανιτάρια, σχεδόν ρούφηξαν την πελατεία της κεντρικής πλατείας που δε θυμίζει σε τίποτα την παλιά της εικόνα. Όσο για την αιτία της ραγδαίας αυτής αλλαγής, στη νυχτερινή ζωή της πόλης, μας, στο ερώτημα κλήθηκαν να απαντήσουν οι ίδιοι οι καταστηματάρχες. Μίλησαν για τις καλές εποχές και τα όσα έχουν υποστεί εξαιτίας της κρίσης και της απώλειας εισοδήματος τεράστιας μερίδας του πληθυσμού. Κάποιοι επώνυμοι απέφυγαν να σχολιάσουν το γεγονός λέγοντας ότι θα το αντιμετωπίσουν με δικές τους προτάσεις αποφεύγοντας να μιλήσουν δημόσια για το πρόβλημα. 

ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟΥΣ 

Ο επιχειρηματίας περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα, την κατάσταση στην κεντρική πλατεία της πόλης μας, λέγοντας μάλιστα ότι σε ορισμένα καταστήματα η πτώση του τζίρου εκτιμάται έως και 70%. Υπάρχουν καταστήματα που δεν κάνουν ημερήσιο τζίρο ούτε 150 ευρώ είπε, ενώ πληρώνουν 8 και 10 υπαλλήλους την ημέρα. «Δεν υπάρχει μαγαζί στην πλατεία που να μην έχει 500 ευρώ έξοδα με το κλειδί στην πόρτα, με το που μπαίνεις θέλεις 500 ευρώ την ημέρα. Σχεδόν, όλοι έχουν μείνει με την ελπίδα να κρατήσουν την επιχείρηση και την επένδυση τους, αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να καθίσεις στο μαγαζί. Αν μια επιχείρηση δηλαδή βγάζει 10.000 ευρώ, το ενοίκιο είναι γύρω στα  με 2-2,5 χιλιάδες ευρώ το μήνα. Δε νομίζω να υπάρχει ένα μαγαζί σήμερα στην πλατεία που βγάζει κέρδη, είναι ελάχιστα αυτά που βγάζουν κέρδη. Δεν είναι η βάση της πλατείας, γιατί σε αυτήν λειτουργούν 24 μαγαζιά». Αντιμετωπίζοντας αυτή την κατάσταση και τον κίνδυνο λουκέτο τους επόμενους μήνες, ο συνομιλητής μας πρότεινε να παρθούν πρωτοβουλίες και από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των επαγγελματικών χώρων, ώστε να μειωθούν τα μίσθια. Οι συλλογικοί φορείς τους, είτε και ίδιοι οι ιδιοκτήτες πρέπει να κινηθούν τόνισε. Την ίδια ώρα μίλησε για την άρνηση ορισμένων ιδιοκτητών να μειώσουν τα ενοίκια. Πέρα όμως από τα αυξημένα λειτουργικά κόστη, η πλατεία αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα. «Έχει προβλήματα αστυνόμευσης, έχει πρόστιμα για μια ομπρέλα, για μια καρέκλα, ενώ έχει γεμίσει με Βουλγάρους και άλλους, αυτό που τους απασχολεί είναι αν κατέβει μια καρέκλα κάτω ή μια ομπρέλα. Αυτή τη στιγμή η πλατεία διώκεται από παντού αλλά κυρίως είναι τα κοστολόγια, οι μηνύσεις, τα ενοίκια, άρχισαν και οι πελάτες να διαμαρτύρονται και να λένε εγώ πίνω το ίδιο προϊόν εκεί πιο φτηνά, θεωρώ ότι θα υπάρχει πιο μεγάλο  πρόβλημα και στο μέλλον», κατέληξε ο κ. Χατζηκώστας.  


ΟΙ ΤΙΜΕΣ 

Στη οδό Βενιζέλου, το ποτό διατίθεται κατά μέσο όρο στα 5 ευρώ δηλαδή 2 ευρώ φθηνότερα σε σχέση με την πλατεία. Αντίστοιχα και ο καφές πωλείται περίπου στα 2 και 2.50 ευρώ στη Βενιζέλου, ενώ κατά 1 περίπου ευρώ ακριβότερα στην πλατεία. Όλα ξεκινούν από τα λειτουργικά κόστη, υποστηρίζουν άνθρωποι της αγοράς, μη αποκλείοντας αύριο μεθαύριο να δούμε καφετέριες και στην Ερμού. Πάντως η κρίση μπορεί να άδειασε την πλατεία άλλα πρόσφερε ποικιλία στην τοπική αγορά. Σπάζοντας το μονοπώλιο, οι επιχειρηματίες είπαν να επενδύσουν και σε άλλους δρόμους της Κομοτηνής, στέλνοντας το μήνυμα έτσι στους ιδιοκτήτες ότι και γειτονιές πέρα από την πλατεία μπορούν να διεκδικήσουν μερίδιο στην αγορά και ότι το παράδειγμα τους δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλοι. 

ΥΠΗΡΞΕ ΚΟΡΕΣΜΟΣ 

Οι τιμές αλλά και η διάθεση για αλλαγή, είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου καφεπωλών – καφετεριών Ροδόπης Γιάννη Κιλτσίκη,  οι λόγοι που άδειασαν την πλατεία της Κομοτηνής.  Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ανάμεσα στα λειτουργικά κόστη της πλατείας και άλλων δρόμων υπάρχει μεγάλη απόσταση. Σε κάθε περίπτωση σχολίασε πως η διασκέδαση στην Κομοτηνή έχει αλλάξει πρόσωπο και μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα. «Κατά κύριο λόγο ίσως να οφείλεται στην κρίση, ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι ο κόσμος μετά από πολλά χρόνια στην πλατεία να έχει κουραστεί και να ήθελε κάτι νέο, οπότε κατευθύνθηκε προς άλλους δρόμους. 
Σίγουρα όπως και να το κάνουμε είναι διαφορετικά τα κόστη συντήρησης των καταστημάτων της πλατείας από τα μαγαζιά τα μικρά, των λίγων τετραγωνικών που έχουν ανοίξει στην Βενιζέλου, οπότε λιγότερο κόστος συντήρησης, σημαίνει χαμηλότερες τιμές και ίσως αυτό να συνδέεται και με την κρίση». Αποδίδοντας στην κρίση, την αλλαγμένη εικόνα της πόλης μας, είπε πως και οι φοιτητές διαμορφώνουν τη  διασκέδαση. Είναι οι κύριοι πελάτες και είναι η ομάδα πληθυσμού που διαμορφώνει την αγορά.  Όσον αφορά στα μισθώματα, ο κ. Κιλτσίκης επανέλαβε αυτό που είναι γνωστό, ότι τα ενοίκια ακόμα και σε εποχές κρίσης είναι τσουχτερά, και πως αυτή την κατάσταση δυσκολεύεται να ανατρέψει ακόμη και η επιτροπή διακανονισμού εμπορικών μισθωμάτων που έχει συσταθεί στη Ροδόπη. «Δυστυχώς αν και έγινε κάποια επιτροπή ώστε να γίνεται μια φιλική συζήτηση και να μπορούμε μέσω αυτής της επιτροπής να κατεβάσουμε το ενοίκιο, από όσο γνωρίζω δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Σας μιλάω από ιδία πείρα». 

Αλέξανδρος Χατζηκώστας: «Η πτώση τζίρου υπολογίζεται στο 50%»

Ο κόσμος έχει οικονομικά προβλήματα ψάχνει που μπορεί να καθίσει με την ίδια ποιότητα αλλά με την χαμηλότερη τιμή. Αυτό σχολίασε ο Αλέξανδρος Χατζηκώστας, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης στο τσιπουράδικο «Ωραία Κομοτηνή» και συνιδιοκτήτης στην καφετέρια Azzuro. Η κρίση έχει χτυπήσει για τα καλά την φοιτητική μας πόλη και αυτό το αντιλαμβάνονται οι επαγγελματίες, όμως αδυνατούν να αποδώσουν μόνο σε αυτό, την  κάθετη πτώση του τζίρου τους. Άλλωστε όπως λένε η κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, επειδή ακριβώς είναι η καρδιά της πόλης. Πάντως το ζήτημα είναι ένα και αφορά την μείωση στους τζίρους. Είμαι μία πραγματικότητα για την αγορά της πόλης είπε ο κ. Χατζηκώστας. «Οι τιμές σε άλλες πιάτσες είναι 25% περίπου πιο χαμηλές επειδή πληρώνουν σχεδόν κάτω από το μισό ενοίκιο από ότι πληρώνει η πλατεία. Αλλά δεν δικαιολογείται αυτή η μεγάλη ζημιά της πλατείας. Ο κόσμος έχει προβλήματα οικονομικά και νομίζω ότι ψάχνει που μπορεί να καθίσει με την ίδια ποιότητα αλλά με την χαμηλότερη τιμή. Αυτή την στιγμή βρήκε διέξοδο στην Βενιζέλου, όπου το μεγαλύτερο ενοίκιο είναι 1.500 ευρώ. Το χαμηλότερο ενοίκιο στην πλατεία Κομοτηνής, είναι κοντά στα 5.000 ευρώ το μήνα, κατά τον κ. Χατζηκώστα, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες που προσφέρονται στα καταστήματα της να είναι ακριβότερες. Είναι κόστος που αδιαμφισβήτητα περνά στον καταναλωτή, είπε και πρόσθεσε ότι, διαφορετικά κανείς επαγγελματίες δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα λειτουργικά του έξοδα. «Εμείς δεν μπορούμε να πουλήσουμε κάτω από αυτές τις τιμές που πουλάμε σήμερα γιατί το λιγότερο πληρώνουμε 5.000 ευρώ ενοίκιο για 100 τετραγωνικά μαγαζί. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι ιδιοκτήτες, ότι θα αδειάσει η πλατεία και ο επιχειρηματίας θα φύγει και θα πάει αλλού. Ο  επόμενος, για να το νοικιάσει, θα θέλει τη μισή τιμή». 

Μαργαρίτης Τρίχας «Ο κόσμος κοιτάει να πιει φθηνό καφέ»

«Το ότι έφυγαν τα μαγαζιά οφείλεται στα ψηλά ενοίκια», είπε από την πλευρά του και ο Μαργαρίτης Τρίχας ιδιοκτήτης μαζί με τον αδερφό του, της καφετέριας ARC, σε μία από τις εισόδους της πλατείας. Σύμφωνα με τον ίδιο το μηνιαίο κόστος λειτουργίας ενός καταστήματος στην πλατεία, μπορεί  να φθάνει έως και τα 8.000 με 9.000 ευρώ και είναι αδύνατο να ρίξει κανείς τις τιμές των προϊόντων του. «Τα έξοδα ξεκινούν τουλάχιστον από 8-9 χιλιάδες το μήνα και ανεβαίνουν. Φυσικό είναι ο κόσμος να κοιτάξει το πιο φτηνό, τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει αν θα πει καφέ στην Βενιζέλου ή στην πλατεία, το βασικό είναι να πιει φτηνό καφέ». Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Κομοτηνή και την πλατεία της, αλλά όλη την Ελλάδα, τόνισε ο ίδιος. Είναι και η ψυχολογία του καταναλωτικού κοινού πρόσθεσε, εξηγώντας ότι το ζητούμενο είναι αν έχει διάθεση και μπορεί να ξοδέψει χρήματα πλέον για τη διασκέδαση του.


«Το θέμα είναι και 2,5 και 3 ευρώ να πουληθεί ο καφές πάλι μέσα μπαίνουν τα μαγαζιά γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα ενοίκια, το βασικό είναι η όλη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, όχι στην Κομοτηνή. Τα μαγαζιά αυτά φτιάχτηκαν για μια άλλη Ελλάδα, μια Ελλάδα που δεν είχε ούτε μνημόνια, που δεν είχε 450 ευρώ μισθό, που δεν είχε 1,5 εκατομμύριο άνεργους. Φυσικά θα κλείσουν»
Πάντως ο κ. Τρίχας παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν, υπήρχαν υψηλότερες τιμές, όταν η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ήταν πολύ καλύτερη. Στην πραγματικότητα όπως είπε ακόμα και στην κεντρική πλατεία υπάρχουν διαφορές στις τιμές, και αυτό γίνεται γιατί οι καταστηματάρχες,  «είχαν στάνταρ την πελατεία τους, όσο και να έβαζαν τον καφέ η πελατεία έμενε. Αυτό το διορθώνει μόνη της η αγορά. Το θέμα είναι ότι η γενική κατάσταση που έχουμε στην πατρίδα μας, αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η κατάσταση θα χειροτερεύει με τον καιρό. Η πλατεία έχει αδειάσει και δεν φταίει μόνο τα ενοίκια. Το θέμα είναι ότι η Κομοτηνή ήταν φτιαγμένη με μια πανεπιστημιούπολη για μια άλλη Ελλάδα, τα μαγαζιά ήταν πολύ περισσότερα για μια πόλη των 50.000. Λόγω της κρίσης η αγορά θα προσαρμοστεί, θα κλείσουν τα περισσότερα και θα μείνουν αυτά που πρέπει και μπορούν να αντέξουν». 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr