Κομοτηνή: Καθηγητής χαστούκισε μαθήτρια μέσα στην τάξη!

Εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση από τον Σεπτέμβριο το Πανεπιστήμιο δε θα μπορεί να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα, δήλωσε ο αντιπρύτανης του ΔΠΘ Γιώργος Κώστα Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα είχαν οι πρυτάνεις της χώρας
Μέχρι τον Ιούνιο του 2012, επαρκούν τα αποθεματικά του ΔΠΘ, για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών του ιδρύματος και αυτή είναι η πιο αισιόδοξη εκτίμηση. Δεν είναι κινδυνολογία αλλά η σκληρή πραγματικότητα, που βιώνει σήμερα όχι μόνο το Πανεπιστήμιο της Θράκης αλλά όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Και αυτό χάρη στην περικοπή των αποθεματικών των πανεπιστημίων από την Τράπεζα της Ελλάδας, για την οποία πανηγυρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας πως γλίτωσαν την χώρα από τη χρεοκοπία, την ώρα που χρεοκοπούν οι θεσμοί και το μέλλον της.
ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ
Πάντως για την κατάρρευση του ελληνικού πανεπιστημίου προειδοποιούν εδώ και μήνες οι πρυτάνεις της χώρας. Αυτό πράττουν και αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, όπου πραγματοποιούν αλλεπάλληλες συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τον υπουργό καθηγητή Γιώργο Μπαμπινιώτη. Εκεί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ακόμα και με λουκέτα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και κατ’ επέκταση στο μέλλον των επόμενων γενεών.
Οι πρυτανικές αρχές εξέπεμψαν σήμα κινδύνου για τα οικονομικά τους προβλήματα και ζήτησαν να δοθούν άμεσα λύσεις από το υπουργείο Παιδείας στα θέματα της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και των διοικητικών τους προβλημάτων. Όλα αυτά τέθηκαν κατά τη συνεδρίαση στο υπουργείο Παιδείας για το νέο νόμο που αφορά στη λειτουργία των ιδρυμάτων. Η επιτροπή, που συνεδρίασε για δεύτερη φορά, έθεσε μόνο τα επείγοντα ζητήματα, λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης. Τονίστηκε, μάλιστα, προς τα στελέχη του υπουργείου που συμμετέχουν στην επιτροπή, ότι, από 1ης Ιουλίου, δεν θα υπάρχει καθόλου χρηματοδότηση και από 1ης Σεπτεμβρίου, δεν θα υπάρχουν διοικήσεις στα ιδρύματα (Σύγκλητοι και Πρυτανικές αρχές) καθώς επίσης και ότι σε πολλές σχολές δεν θα υπάρχουν κοσμήτορες και πρόεδροι.
ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ
Το συντονιστικό όργανο της Συνόδου πρυτάνεων, που συνεδρίασε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ανακοίνωσε ότι «σε αυτές τις δραματικές συνθήκες για την ανώτατη εκπαίδευση, η Σύνοδος πρυτάνεων αισθάνεται την ανάγκη να καταθέσει για άλλη μια φορά τις προτάσεις που διατυπώθηκαν στην έκτακτη Σύνοδο του Λαυρίου, τον Δεκέμβριο του 2010 και οι οποίες δεν λήφθηκαν υπόψη στην κατάρτιση και ψήφιση του Νόμου 4009/2011». Σύμφωνα με αυτές τις προτάσεις, ζητείται η αποκατάσταση των ακαδημαϊκών και διοικητικών αρμοδιοτήτων των συγκλήτων και η επαναφορά των τμημάτων και των τομέων, ως θεμελιωδών ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων. Επιπλέον, ζητείται η άμεση εκλογή των πανεπιστημιακών αρχών (πρυτάνεων, κοσμητόρων, προέδρων κ.α.) από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και η διασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και η αποδέσμευση της από την ακαδημαϊκή αξιολόγηση. Ζητείται, τέλος, η θεσμική και οικονομική διασφάλιση της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση κ.α.), καθώς και η ανάκληση των κανονιστικών πράξεων εφαρμογής, που αφορούν τον οργανισμό οργανωτικών επιτροπών και την θέσπιση της ταξινομικής ψήφου.
ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΚΕΙΜΕΝΟ
ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Στη συνεδρίαση της επιτροπής συμμετείχε και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με τον πρύτανη Κωνσταντίνο Ρέμελη να προειδοποιεί για τους κινδύνους που κρύβει η υποχρηματοδότηση του ιδρύματος στη Θράκη. Είναι κρίσιμο το σημείο στο οποίο σήμερα βρίσκεται το ελληνικό πανεπιστήμιο, δήλωσε μιλώντας στο «Χ» ο αντιπρύτανης του ΔΠΘ Γιώργος Κώστα, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι τον Ιούνιο επαρκούν τα χρήματα του. Ο κ. Κώστα μίλησε για την προσπάθεια που καταβάλει η ακαδημαϊκή κοινότητα στον τρόπο εφαρμογής του νέου νόμου για την παιδεία. Όπως είπε μάλιστα, μέχρι 15 Μαΐου θα υπάρχει έτοιμο κείμενο που θα παραδοθεί στον υπουργό Παιδείας. Ανεξαρτήτως κυβέρνησης ή όχι οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ και το υπουργείο Παιδείας εργάζονται, έτσι ώστε, «την επόμενη μέρα να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα θέματα Παιδείας, που είναι πολύ καυτά. Πλησιάζει η 30η Αυγούστου που κανονικά όλοι οι πρυτάνεις πρέπει να παραιτηθούν και θα παραιτηθούν και θα πρέπει να αναλάβουν οι νέοι που δεν έχουν αναδειχτεί ακόμη, άρα είναι πολύ σημαντικό ανεξαρτήτως τι γίνεται με τις εθνικές εκλογές το υπουργείο Παιδείας να αποφασίσει το πώς θα λειτουργήσει από εδώ και πέρα η παιδείας μας».
Όσον αφορά στο ερώτημα για το πότε εξαντλούνται τα χρήματα του ΔΠΘ, «λογικά τα λειτουργικά μας έξοδα μέχρι και τον Ιούνιο βγαίνουν», ήταν η απάντηση του κ. Κώστα. Άρα, εκτίμησε πως αν υπάρξει χρηματοδότηση, από την 1η Σεπτεμβρίου, «θα είμαστε καλά. Τα σημάδια είναι ότι δεν θα έρθει αυτή η χρηματοδότηση, ακούγομαι σαν να κινδυνολογώ, πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει, ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση και ποια θα είναι η χρηματοδότηση προς τα πανεπιστήμια. Αν θα έχει να κάνει με την εκλογή των νέων συμβουλίων διοίκησης ή όχι. Πάντως σας λέω ότι αυτή την στιγμή εμείς με τα χρήματα που έχουμε εξοικονομήσει, με τις φοβερές οικονομίες που κάνουμε. Με το να μην κάνουμε καμία έξτρα δραστηριότητα, να πληρώνουμε τα τελείως απαραίτητα, θεωρώ ότι μέχρι τέλος Ιουνίου δεν θα υπάρξει πρόβλημα αλλά από 1η Σεπτεμβρίου και μετά ναι». Ο κ. Κώστα μίλησε για την τελευταία διετία στη διοίκηση του ΔΠΘ, για την αιματηρή οικονομία «που κάναμε», με αποτέλεσμα «πολλοί να μην μπορούν να κάνουν τις έρευνες τους, να μην μπορούν να ταξιδέψουν, να πάνε στα συνέδρια που θα πρέπει να παρουσιάσουν το έργο τους, γιατί ακριβώς δεν υπάρχουν τα χρήματα.
Όλοι φυσικά το δεχόμαστε, ξέρουμε ότι η χώρα μας περνάει μια δύσκολη στιγμή και το καταλαβαίνουμε, από εκεί και πέρα όμως το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να πάρει μια απόφαση για το τι θα γίνει από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά», κατέληξε. Υπενθυμίζεται ότι τα αποθεματικά του ΔΠΘ, υποχρεωτικά είχαν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας. Χωρίς να ρωτήσει κανένας το πανεπιστήμιο, αυτά μετατράπηκαν σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου τα οποία με την εφαρμογή του PSI, περικόπηκαν και έχασαν την αρχική τους αξία. Αποτέλεσμα ήταν τα χρήματα που είχε φυλαγμένα το ΔΠΘ ως επένδυση για το μέλλον να χάθηκαν και τώρα να έχει παραμείνει το ¼ του αρχικού ποσού, πάλι σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: «ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»
Εν τω μεταξύ, ραχοκοκαλιά της κοινωνίας, χαρακτήρισε τα ελληνικά πανεπιστήμια, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος είχε επαφές,- στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών με κοινωνικούς φορείς-, ανάμεσα τους και με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ της χώρας. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «σπασμένη ραχοκοκαλιά», που χρειάζεται όπως είπε να στηριχθεί σε στέρεες βάσεις. «Θέλουμε μια κοινωνία που να επενδύει στο πιο αξιόλογο κοινωνικό δυναμικό σήμερα. Που είναι οι νέοι επιστήμονες και οι νέοι ερευνητές. Οι νέοι επιστήμονες και οι νέοι ερευνητές σήμερα έχουν γίνει το πιο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας. Μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Αυτή η αιμορραγία πρέπει να σταματήσει», σημείωσε. Για να σταματήσει όμως πρέπει πρωτίστως να εμπιστευθούν τα πανεπιστήμιά, τους ανθρώπους που εργάζονται για την ποιότητα των σπουδών, «τους ανθρώπους που εργάζονται για την διεύρυνση του δημόσιου χώρου, το δημόσιο πανεπιστήμιο για μας έχει αυτή την έννοια. Αυτός είναι ο σκοπός, αυτός είναι ο λόγος της συνάντησής μαζί σας», είπε ο κ. Τσίπρας. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για εμμονή του υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσει ένα νόμο, ανεφάρμοστο όπως είπε και, αναγνώρισε την αντίδραση και την αντίσταση σε αυτό, της πανεπιστημιακής κοινότητας. «Ξέρουμε ότι σε αυτό τον επικοινωνιακό πόλεμο δυσφημίστηκε η πανεπιστημιακή κοινότητα και πιστεύουμε ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει και πρέπει να ξαναοικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, πρέπει να συζητήσουμε για το πώς θα γυρίσουμε σελίδα, για το πώς τα πανεπιστήμιά μας θα ξαναπατήσουν στα πόδια τους, για το πώς θα μπορούμε να έχουμε μια επαρκή χρηματοδότηση για να καλύπτουν τις άμεσες λειτουργικές τους ανάγκες και κυρίως για το πώς θα αξιοποιηθεί η κατάρτιση εναλλακτικών προτάσεων που εσείς ως όργανο ευθύνης η σύνοδος των πρυτάνεων έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο. Αυτό για μας είναι μια προγραμματική δέσμευση. Η συνάντησή μας κατά τη διάρκεια της διερευνητικής εντολής που είναι εν ισχύ και κατά τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων θα το θέσουμε στην ατζέντα. Πιστεύουμε ότι αν επιτευχθεί δυνατότητα να υπάρξει κυβέρνηση της Αριστεράς, οποιασδήποτε μορφής κυβέρνηση με δική μας στήριξη θα είναι πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα η επίλυση αυτού του μεγάλου προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με έναν ανεφάρμοστο νόμο και την επιμονή σε αυτό τον ανεφάρμοστο δρόμο».
Όλγα Τσιούλφα
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News