14η Μαΐου: Η εκπαιδευτική κοινότητα τίμησε την απελευθέρωση της Θράκης

?Καθημερινά πληθαίνουν τα αιτήματα της κοινωνίας, όπως η περίπτωση 22χρονου νεαρού για την αγορά τεχνητών ποδιών, που του έχουν κοπεί σε τροχαίο και τα δύο του πόδια και δεν αναλαμβάνει κανένα νοσοκομείο και καμία ιατρική εταιρία να βοηθήσει... Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου
Από τους ιεράρχες που ζουν μέσα στην κοινωνία, που σκέφτονται και πράττουν δημιουργικά, που είναι κοντά στη νέα γενιά που αγωνίζεται για να υπάρχουν ιδρύματα που αναπτύσσουν ουσιαστικό έργο είναι ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, τον οποίο συναντήσαμε και μιλήσαμε για το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας τώρα που η κρίση βαθαίνει, η ανεργία καλπάζει και οι άνθρωποι βρίσκονται σε αδιέξοδο ψάχνοντας ένα απάνεμο λιμάνι για την ψυχή τους αρχικά και την οικονομική στήριξη σε βασικές τους ανάγκες. Η Εκκλησία προσπαθεί να ανταποκριθεί με συναίσθηση του ρόλου της σαν τμήμα αυτή της κοινωνίας.
Η εκκλησία έχει αυξημένο κοινωνικό έργο σεβασμιότατε…
-Κοινωνικό έργο αλλά να καταλάβουμε το εξής, ότι για το κοινωνικό έργο πλέον κοντεύει στο τέλος του γιατί δεν υπάρχουν ατελείωτες δυνατότητες στην εκκλησία και μάλιστα στην εκκλησία στην Θράκη, η οποία έχει μηδέν εκκλησιαστική περιουσία. Ότι έχουμε και προσφέρουμε, το προσφέρουμε από τα παγκάρια των ναών, αυτά καταλαβαίνετε ότι έχουν μειωθεί δραματικά οπότε οι δυνατότητες μας καταλαβαίνετε ότι αρχίζουν να φθίνουν προς το τέλος.
Πείτε μας κάποια αιτήματα φοβερά, συγκλονιστικά που να έχετε δεχτεί.
-Πάρα πολλά ακόμη και για την αγορά ποδιών, παιδιού 22 ετών που του έχουν κοπεί σε τροχαίο και τα δύο του πόδια και δεν αναλαμβάνει κανένα νοσοκομείο και καμία ιατρική και φαρμακευτική εταιρία να βοηθήσει. Από εκεί και πέρα καταλαβαίνετε ότι τα αιτήματα καθημερινά είναι για χρήματα προκειμένου να μην κοπεί το ρεύμα, να δοθεί μια δόση στην τράπεζα, να σπουδάσουν τα παιδιά. Προκειμένου να γίνει μια εγχείριση, γιατί μέσα σ’ όλη αυτή την ακαταστασία εκείνοι που γονατίζουν περισσότερο και γρηγορότερα είναι οι αδύναμες κοινωνικές τάξεις. Αυτές έρχονται στην εκκλησία. Κάνουμε ότι μπορούμε αλλά φοβάμαι πλέον ότι οι δυνάμεις μας ακόμη και στα ιδρύματα μας μειώνονται δραματικά.
Άρα πως θωρακίζετε ψυχολογικά και ανθρώπινα όσους προσφεύγουν σε σας σαν καταφύγιο δύναμης και γαλήνης;
-Εκείνο που απομένει είναι να τονώνουμε ηθικά και πνευματικά τον κόσμο μας. Να μην οδηγείται σε απονενοημένα διαβήματα, σαν αυτό που είδαμε χθες και να κρατήσουμε ένα φρόνημα υψηλό και να ξέρουμε ότι η ψυχή πρέπει να είναι δυνατή. Η καρδιά πρέπει να είναι δυνατή, το φρόνημα πρέπει να είναι ακμαίο και όλα τα άλλα θα τα ξεπεράσουμε. Θα τα νικήσουμε, δεν θα χάσουμε και την ζωή μας εξαιτίας της οικονομικής δυσκολίας. Ποτέ εξάλλου δεν ήμασταν μαθημένοι με πλούτη πολλά. Αρχίσαμε φτωχικά, κάπως βελτιώθηκε η κατάσταση μας, δεν καλομάθαμε κιόλας, δεν είμαστε βουτυρόπαιδα. Έχουμε δυνάμεις να αντισταθούμε στην κατάσταση και να αγωνιστούμε για να νικήσουμε. Δεν είμαστε βουτυρομπεμπέδες» λέει χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως που αναλώνει σημαντικό χρόνο στην καθημερινότητά του για να αντιμετωπίζει και τέτοια ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία. Το περίσσευμα του ενός πρέπει να στηρίζει το υστέρημα του άλλου, το κοινωνικό, φιλανθρωπικό, ιεραποστολικό, έργο της Εκκλησίας στηρίζεται σε αυτή την βάση. Αλληλεγγύη και συμπόρευση επιβάλλεται να υπάρχουν.
Ρούβλια από τους Ρώσους για τα συσσίτια της Εκκλησίας
Περίπου δεκαεννέα εκατομμύρια ρούβλια, που αντιστοιχούν σε περίπου 500.000 ευρώ, συγκέντρωσε σε έρανο σε όλη τη χώρα η Ρωσική Εκκλησία, προκειμένου για να βοηθήσει τους άπορους στην Ελλάδα. Οι δωρεές από τον έρανο θα διατεθούν για τα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος Φιλανθρωπικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Ρωσικής Εκκλησίας (http://www.diaconia.ru), που συντονίζει τον έρανο, το ποσό αυτό συγκεντρώθηκε έως τις 22 Μαΐου, από δωρεές, απ΄όλη τη χώρα, από ενορίες, επισκοπές και μοναστήρια, καθώς και από ιδιώτες, μετά από την προτροπή του ιδίου του Πατριάρχη Μόσχας και πασών Ρωσιών, Κυρίλλου, τον περασμένο Ιανουάριο. Ο έρανος άρχισε στις 19 Φεβρουάριου, μετά από σχετική εγκύκλιο που είχε αποσταλεί στις εκκλησίες και στις μονές του Πατριαρχείου, σε όλη τη χώρα.

Οι δωρεές, που κυμαίνονται από 100 έως 400 ρούβλια, προέρχονται από ανθρώπους, που ζουν και σε μέρη απομακρυσμένα, αλλά και από το εξωτερικό, όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Τμήματος Φιλανθρωπικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Ρωσικής Εκκλησίας, Κωνσταντίν Μπασίλοφ. «Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα της Ελλάδας ως δικό τους. Αυτή είναι η πεποίθησή μας, καθώς έχουμε δωρεές από ιδιώτες ακόμη και από την Καμτσάτκα και το Σαχαλίν, από ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων», επισημαίνει ο κ. Μπασίλοφ.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News