Συνεργασία ΑΧΕΠΑ Κομοτηνής και Mensa Ελλάδας | xronos.gr
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

Συνεργασία ΑΧΕΠΑ Κομοτηνής και Mensa Ελλάδας

14/03/18 - 11:00

Για τη συνεργασία μιλούν ο αντιπρόεδρος ΑΧΕΠΑ Θεοδόσης Θεοδοσίου και η Δανάη Δεληγιώργη, υπεύθυνη προγραμμάτων χαρισματικότητας της Mensa

Τι είναι χαρισματικότητα; Στη Mensa γνωρίζουν πολύ καλά πόσο εύκολα παρεξηγείται η έκφραση “χαρισματικό παιδί” ή "χαρισματικός άνθρωπος”. Είναι ο καλύτερος μαθητής της τάξης; Μπορεί και όχι… Ενδιαφέρεται για όλα τα μαθήματα και του αρέσει πολύ το σχολείο; Μπορεί και όχι… Το ήσυχο συνεργάσιμο και υπάκουο παιδί; Μπορεί και όχι…


Εξαιρετική ταχύτητα εκμάθησης, εκτενές λεξιλόγιο, δυνατή μνήμη, περιέργεια, ωριμότητα, αίσθηση του χιούμορ, παρατηρητικότητα, ευαισθησία, ζωηρή φαντασία… κι αυτά είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που παρατηρούνται συνήθως στα χαρισματικά παιδιά. Οι γονείς δυσκολεύονται να κατανοήσουν τι σημαίνει χαρισματικότητα και ποια η επίδρασή της πάνω στο παιδί τους. Πόσο πιο δύσκολο είναι για το ίδιο το εξάχρονο, οκτάχρονο ή δεκάχρονο παιδί να το κατανοήσει!


Τα χαρισματικά παιδιά ξέρουν απλώς ότι διαφέρουν, όπως το ξέρουν και όλα τα άλλα παιδιά γύρω τους. Έχουν νιώσει και τις δύο όψεις αυτού του νομίσματος, τη θετική και την αρνητική, για τα ενδιαφέροντά τους, τις ιδιοτροπίες τους και τα ακαδημαϊκά τους ταλέντα. Συχνά επίσης έχουν ξεπεράσει ή έχουν αποδεχτεί την ανία και την απογοήτευση που τους δημιουργεί η παραδοσιακή σχολική τάξη η οποία είναι σχεδιασμένη για τις ανάγκες του μέσου όρου. Η έκφραση “χαρισματικό παιδί” μπορεί να δίνει κάποια επικύρωση για τα όσα ήδη γνωρίζει ένα παιδί για τον εαυτό του αλλά μπορεί και να δημιουργεί ανασφάλεια, παρεξηγήσεις και ένταση.


Η χαρισματικότητα, είναι μια μεγαλύτερη συνειδητοποίηση, μεγαλύτερη ευαισθησία, μια μεγαλύτερη ικανότητα, κατανόησης και μετατροπής αντιλήψεων σε διανοητικές και συναισθηματικές εμπειρίες. (Annemarrie Roeper, 2000)


• Συνεπάγεται αναπτυξιακές διαφορές στην αφηρημένη σκέψη, συναισθηματική ευαισθησία και ένταση.
• Είναι η εμπειρία του να νιώθεις “ξένος”.
• Μπορεί να αναγνωριστεί σε μικρή ηλικία.
• Σε συνοδεύει σε όλη σου τη ζωή.
• Δημιουργεί ποιοτικά διαφορετικές εμπειρίες ζωής.
• Οδηγεί σε μία σειρά ζητημάτων μοναδικών για αυτήν την ομάδα, κάνοντάς τους ευάλωτους.
• Υποδηλώνει σημαντικά διαφορετικές ανάγκες από το σύνηθες.
• Απαιτεί αναγνώριση από νωρίς, παρέμβαση και τροποποιήσεις από ειδικούς για να εξασφαλισθεί η ψυχολογικά υγιής ανάπτυξη του παιδιού.


Για να ανακαλύψει την χαρισματικότητα σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες στην Κομοτηνή βρίσκεται αυτές τις μέρες στην πόλη μας η Δανάη Δεληγιώργη, υπεύθυνη προγραμμάτων χαρισματικότητας της Mensa Ελλάδας, κατόπιν πρόσκλησης του τμήματος ΑΧΕΠΑ Ορφεύς HJ-20 Κομοτηνής. Οι συνεδρίες ατομικές και ομαδικές ξεκίνησαν όπως πληροφορεί τον "Χ" ο αντιπρόεδρος του τμήματος ΑΧΕΠΑ Θεοδόσης Θεοδοσίου, επισημαίνοντας ότι "οι γονείς είναι το α και το ω σε τέτοιου είδους παιδιά, βοηθάνε πάρα πολύ και από εκεί έρχεται η βασική στήριξη. Αλλά και εμείς οι γονείς δεν έχουμε κάποιο εγχειρίδιο οδηγιών και για αυτό χρειαζόμαστε ανθρώπους σαν την κα Δεληγιώργη".


Για τη διαδικασία αναγνώρισης ενός παιδιού, μας πληροφορεί η κα Δεληγιώργη λέγοντας πως "θα έπρεπε να υπάρχει μια παγκόσμια πατέντα, αλλά από την στιγμή που δεν έχει σταθμιστεί κάτι τέτοιο παγκοσμίως ουσιαστικά προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο αντικειμενικοί γίνεται στην αναγνώριση". 


Επεξηγεί πως "ένα χαρισματικό παιδί γεννιέται, άλλο το ταλέντο, άλλο η χαρισματικότητα, άλλο η ικανότητα, άλλο η δεξιότητα, άλλο η κλίση" και προσθέτει "μπορείς να είσαι χαρισματικός και τεμπέλης δεν αποκλείεται αυτό, γιατί δεν συνάδει η χαρισματικότητα με εκφάνσεις προσωπικότητας. Άλλο η χαρισματικότητα που συμβολίζει καθαρά τον αντιληπτικό μηχανισμό και άλλο η προσωπικότητα, το αν είσαι τεμπέλης ή όχι είναι κάτι μιμητικό και κομμάτι που αντιστοιχεί στην προσωπικότητα". 


Καταληκτικά ο κος Θεοδοσίου επικαλούμενος λόγια της κας Δεληγιώργη είπε ότι "στα χαρισματικά παιδιά υπάρχει ένα δώρο που τους έχει δοθεί, το οποίο δώρο πρέπει να το επιστρέψουν πίσω στην κοινωνία ανταποδοτικά και έτσι θα νιώσουν και πιο ευτυχισμένα αυτά τα παιδιά όταν μπορέσουν και δώσουν πίσω στην κοινωνία κάτι". 
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr