Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Τι κομίζουν οι επαφές Στυλιανίδη στη συζήτηση για τον «τουριστικό αποκλεισμό» της ΑΜΘ
Έναν μεγάλο κύκλο επαφών που ξεκινά από το γραφείο του πρωθυπουργού και φτάνει μέχρι το κατώφλι του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά έκανε ο Ροδοπίτης βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης προκειμένου να κομίσει όλα τα δεδομένα στην δημόσια συζήτηση για τον άτυπο τουριστικό αποκλεισμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και να δώσει το πηλίκο του κλάσματος που στον ονομαστή του έχει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας για συνάλλαγμα και στον παρονομαστή του την πανδημία του κορωνοϊού που μαστίζει την παγκόσμια κοινότητα.
«Αντιλαμβάνομαι πλήρως την αγωνία των τοπικών φορέων για τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής της απόφασης, αλλά θέλω να ζυγίσουμε προσεκτικά την ισορροπία ανάμεσα στην υγειονομική προστασία και την οικονομική ωφέλεια» λέει ο κος Στυλιανίδης στον αέρα του ράδιο Χρόνος 87.5fm και συνεχίζει: «Εγώ έχω μιλήσει με το γραφείο του πρωθυπουργού, με το γραφείο του κου Πέτσα που έκανε και τη σχετική ανακοίνωση και με τον κο Χαρδαλιά. Βεβαίως έχω μιλήσει και με όλους τους τοπικούς φορείς της περιοχής μας».
«Τουρίστες ή φοιτητές;»
Από τις επαφές του προκύπτει το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση καλείται να βρει τη χρυσή τομή σε ένα «διλημματικής μορφής» συσχετισμό που συνοψίζεται ως εξής: «τουρίστες ή φοιτητές;»
«Η αιτία της απόφασης (εν. για το κλείσιμο των τελωνείων στην ΑΜΘ) είναι διπλή: η πρώτη αιτία είναι ότι το ιικό φορτίο που εντοπίστηκε τις τελευταίες μέρες στις περιοχές της νοτίου Βουλγαρίας και της Ρουμανίας είναι εξαιρετικά υψηλό - προσεγγίζει το 2.7% όταν στην Ελλάδα είναι κάτω από 0,6%. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος να μεταφερθεί αυτή η έξαρση και στην περιοχή μας είναι μεγάλος. Τα κρούσματα της Ξάνθης και της περιοχής μας τελευταία, δείχνουν ότι κάποιες διελεύσεις ήταν απολύτως ανεξέλεγκτες, όπως είδαμε με κρούσματα που ήρθαν από την Ολλανδία.
Η δεύτερη αιτία ήταν η οδηγία της ΕΕ που λέει ότι με τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να υπάρχει ελεγχόμενη διέλευση και επελέγη ο Προμαχώνας γιατί έχει τη μεγαλύτερη διέλευση. Πάντως συζητήθηκε το κλείσιμο και του Προμαχώνα, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω της συνόρευσης δύο ευρωπαϊκών χωρών», περιγράφει ο πρώην υπουργός.
Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: «Η πόλη και ο νομός μας δεν είναι τουριστικά σημεία -εκτός από Φανάρι και Μαρώνεια. Αυτή που πλήττονται είναι η Καβάλα, η Θάσος και λιγότερο η Αλεξανδρούπολη.
Όμως, εάν περάσει το ιικό φορτίο και μπει σε lockdown η περιοχή, πώς θα έρθουν οι 2.100 φοιτητές που περιμένουμε να έρθουν για τις εγγραφές τους στην Κομοτηνή και να νοικιάσουν σπίτια, ώστε από Σεπτέμβρη να έρθουν να μείνουν κανονικά;».
Η πρόταση Στυλιανίδη
Τούτων δοθέντων και με φόντο την πάντα και πανταχού παρούσα πανδημία, ο κος Στυλιανίδης ζήτησε «να ετοιμαστεί άμεσα συνεργείο του ΕΟΔΥ και να εγκατασταθεί στη Νυμφαία, ώστε όταν θα είμαστε έτοιμοι να ανοίξει η Νυμφαία ξανά, αλλά με ελεγχόμενη ροή να υπάρχει».
Στην προσπάθεια του αυτή μάλιστα, ο κος Στυλιανίδης έχει έρθει σε επαφή και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο που έλκει την καταγωγή του από την Καβάλα ώστε «να ‘στρατολογήσει’ γιατρούς και νοσηλευτές για να πλαισιώσουν ένα συνεργείο στη συνοριογραμμή».
Σε κάθε περίπτωση όλη η προσπάθεια του κου Στυλιανίδη γίνεται υπό το πρίσμα ότι «πρέπει να προστατέψουμε την περιοχή μας από ένα ενδεχόμενο lockdown».
Από κει και πέρα, επεσήμανε ότι η κατάσταση αξιολογείται καθημερινά και μάλιστα επιλαμβάνεται αυτής προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε η λύση που εφαρμόζεται κάθε φορά να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και της χώρας βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα και πάντως με το σκεπτικό ότι «κανείς δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη να γεμίσει η πόλη (εν. η Κομοτηνή) κρούσματα».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News