Σοβαρά κίνητρα εγκατάστασης νέων κι επέκτασης υγιών επιχειρήσεων χρειάζεται η Ροδόπη

Ο τρόπος πίεσης που έχει κατατεθεί από τον ίδιο προσωπικά και από άλλους δημάρχους μέσα στο συμβούλιο της ΚΕΔΕ, είναι παραίτηση όλων των δημάρχων της Ελλάδας Συνέντευξη Δήμος Μπακιρτζάκης
Πολλά μέτωπα έχει ανοιχτά η τοπική αυτοδιοίκηση όμως το κυριότερο είναι αυτό της υποχρηματοδότησης. Στο καυτό ζήτημα κλήθηκε να απαντήσει ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης μιλώντας στο ράδιο ΧΡΟΝΟΣ 87,5 fm. Ενόψει μάλιστα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που διεξάγεται σήμερα στη Δράμα και αυτής που θα ακολουθήσει στα τέλη του μήνα με τη Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας(ΚΕΔΕ), το θέμα είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Μπροστά στις νέες περικοπές, συνάδερφοι του σε άλλες περιοχές της χώρας δήλωσαν πως θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις, κλείνοντας τα δημαρχεία.
Αυτή η προοπτική δεν εκφράζει τον ίδιο ανέφερε και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν θα προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια, τόνισε.
Τι θα κάνετε και πώς θα αντιδράσετε σε αυτό το νέο κύμα περικοπών;
- Μα γι’ αυτό ακριβώς γίνεται και το έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στα τέλη του μήνα στην Αθήνα. Γιατί θέλουμε να πείσουμε και την κυβέρνηση. Ο συμπατριώτης μας υπουργός Εσωτερικών,- δε χαϊδεύω αυτιά επειδή είναι πατριώτης μας ο Ευριπίδης Στυλιανίδης- έχει αντιληφθεί πλήρως, όπως και οι προηγούμενοι υπουργοί Εσωτερικών, το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η τοπική αυτοδιοίκηση. Το θέμα είναι ότι δε βρίσκουν ανοιχτά αυτιά όταν πηγαίνουν να μιλήσουν με το υπουργείο Οικονομικών ή με τους εδώ εκπροσώπους της τρόικα ή οτιδήποτε άλλο.
Δηλαδή τι θεωρούν; Θεωρούν ότι οι δήμοι είναι το θύμα στο οποίο μπορούν να προχωρήσουν σε περικοπές ή να εισπράξουν τέλη από τους πολίτες;
- Μας βάζουν ουσιαστικά να εισπράξουμε από μια κοινωνία, η οποία έχει εξαντλήσει πλέον τις δυνατότητες να εισφέρει είτε στο κράτος είτε στο δήμο. Παράλληλα μειώνουν δυσανάλογα και υπέρμετρα όλες τις χρηματοδοτήσεις. Δηλαδή αυτό το 50% των περικοπών στους δήμους δεν έγινε σε όλους τους φορείς της δημόσιας διοίκησης. Εάν αυτό είχε γίνει σε όλους τους φορείς της δημόσιας διοίκησης, είναι μελετημένο και αποδεδειγμένο από τη ΚΕΔΕ ότι σήμερα η χώρα μας θα είχε δημοσιονομικό πλεόνασμα, εάν είχε συμβεί αυτό.
Αλλά βρήκαμε τους δήμους και «παίζουμε μπάλα». Λοιπόν, επειδή δε θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να μην μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία μας, οι παιδικοί σταθμοί, να μην μπορούν τα απορριμματοφόρα να μαζέψουν τα σκουπίδια γιατί δε θα έχουν πετρέλαιο, γι? αυτό το λόγο, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ θα μπουν σκληρά ζητήματα. Προσωπικά, λύσεις του να κλείσουμε για δυο μέρες του δήμους ή τρεις ή πέντε δεν τις συμμερίζομαι.
Ήδη έχει ειπωθεί και από τον πρόεδρό της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και ήδη προχωρούν κάποιοι στο κλείσιμο των δήμων. Εσείς είστε αντίθετος με αυτή την άποψη;
- Απολύτως αντίθετος και θα εξηγήσω γιατί. Την έχω διατυπώσει και μέσα στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ την άποψή μου και, δεν πρόκειται να πειθαρχήσω σε ό, τι αφορά τέτοια απόφαση, διότι ο δήμος δεν είναι σπίτι ούτε δικό μου, ούτε της ΚΕΔΕ ούτε του υπουργείου. Ο δήμος είναι για να εξυπηρετεί τους πολίτες. Ο δήμαρχος Κομοτηνής αν κλείσει το δήμο για πέντε μέρες, σημαίνει ότι για πέντε μέρες, εκατοντάδες συμπολίτες μου θα ταλαιπωρηθούν, γιατί χρειάζονται πιστοποιητικά, γιατί χρειάζονται μια σειρά από έγγραφα τα οποία για πολλούς είναι καίριας σημασίας και, δε θα μπορούν να το κάνουν. Σημαίνει ότι για πέντε μέρες δε θα μαζεύουν τα σκουπίδια στα χωριά και στην πόλη, σημαίνει μια σειρά από πράγματα, σημαίνει ότι η πρόνοια θα κλείσει, σημαίνει ότι η πολεοδομία θα κλείσει. Λοιπόν, αυτά δε γίνονται! Ο δήμος Κομοτηνής σας το λέω ευθαρσώς, θα κλείσει μόνο αν υποχρεωθεί να κλείσει, γιατί δε θα έχει λεφτά να ανοίξει. Ο τρόπος πίεσης που έχει κατατεθεί από μένα προσωπικά και από άλλους συναδέλφους μέσα στο συμβούλιο της ΚΕΔΕ, είναι παραίτηση όλων των δημάρχων της Ελλάδας, ακόμη περισσότερο και παραίτηση και όλων των δημοτικών συμβουλίων. Για να τελειώνουμε. Για να καταλάβουν. Εκεί θα μου πείτε δε θα κλείσουν οι δήμοι; Εκεί μοιραία θα πρέπει να αποφασίσουν αυτοί, η κυβέρνηση και η τρόικα, να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις, αλλά εκεί αν κλείσουν οι δήμοι θα αξίζει τουλάχιστον τον κόπο. Διότι θα είναι τόσο ισχυρό το ταρακούνημα προς αυτούς που αποφασίζουν - και δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί που αποφασίζουν, -προκειμένου να καταλάβουν ότι πλέον δεν πάει άλλο. Δεν μπορεί να λειτουργήσει η τοπική αυτοδιοίκηση που είναι ένας από τους πυλώνες του κράτους, δεν είμαστε ένας συνδικαλιστικός ή ένας επαγγελματικός χώρος.
Με το δεύτερο μεγάλο ζήτημα, αυτό το παιδικών σταθμών τι γίνεται; Ακούμε ότι βρέθηκε λύση θα καλυφθούν όλες οι θέσεις των αιτήσεων για τους παιδικούς σταθμούς;
- Αυτή τη φορά είχαμε μια μεγάλη επιτυχία, δεν ξέρω αν υπήρχε παλαιότερα. Καταφέραμε όχι χωρίς κόπο και χωρίς μεγάλη προσπάθεια και χωρίς σχεδιασμό, να τετραπλασιάσουμε σε σχέση με πέρυσι και τις προηγούμενες χρονιές τις επιδοτούμενες θέσεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Αυτό έχει διπλό αποτέλεσμα θετικό για εμάς. Το πρώτο είναι ότι 300 γονείς δε θα πληρώσουν ούτε ευρώ για τη συμμετοχή των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς. Από την άλλη μεριά ο δήμος θα εισπράξει από το συγκεκριμένο πρόγραμμα 3.700 ευρώ μέχρι σήμερα, γιατί μειώθηκε και έγινε 3.000 ευρώ για το κάθε παιδί. Ελπίζω να μη μειωθεί και άλλο την επόμενη μέρα. Βρήκε το υπουργείο Εργασίας την πολύ έξυπνη λύση: Ποια είναι η λύση; Δεν αυξάνουμε το ποσό της επιδότησης, μειώνουμε όμως το ποσό ανά παιδί στους δήμους που είχαν εγκριθεί και από αυτή τη μείωση μπορούμε και επιδοτούμε και άλλα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς των δήμων.
Πέρα από αυτό, ανοίγουν τα σχολεία σε λίγο. Τι ετοιμότητα και προετοιμασία υπάρχει στην έναρξη της νέας χρονιάς;
- Ήρθαν τα βιβλία, διότι μας ειδοποίησαν. Ήδη ξεκινάμε τη μεταφορά των βιβλίων στις εκπαιδεύσεις. Ακόμη και τη μεταφορά των βιβλίων ο δήμος την κάνει. Έχουμε συνηθίσει όλες οι κοινωνικές ομάδες, οι φορείς κ.τ.λ., τα τελευταία δύο χρόνια, να διαμαρτύρονται για τις μειώσεις. Να μη μιλήσω για τις μειώσεις των μισθών γιατί αυτό είναι πλέον βλασφημία να συζητάμε σήμερα για τις μειώσεις μισθών των αιρετών ή οτιδήποτε άλλο. Απολογούμαστε συνεχώς στις κοινωνίες για πράγματα που δε φταίμε, αυτό το συνηθίσαμε. Δε μας ενοχλεί αυτό πλέον, δε μας αγγίζει. Αυτό όμως που μας ενοχλεί και μας αγγίζει είναι το ότι εάν πάμε με αυτές τις χρηματοδοτήσεις το Σεπτέμβριο, τα σχολεία δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Δε θα μπορέσουν να γίνουν οι μεταφορές των μαθητών, δε θα μπορέσουμε τον Οκτώβρη να βάλουμε πετρέλαιο στα σχολεία. Δε θα μπορέσουμε να έχουμε την κάλυψη και των πάγιων λειτουργικών αναγκών, δηλαδή μέχρι και το ρεύμα των σχολείων, και δεν είναι υπερβολή αυτό που λέω.
Θα ζητάμε από τους γονείς να μας φέρουν πετρέλαιο, ή για να πληρώσουμε το ρεύμα των σχολείων. Ποιους γονείς; Τους γονείς που οι περισσότεροι είναι άνεργοι, τους γονείς οι οποίοι είναι υπό το φάσμα της ανεργίας, επομένως δε συζητάμε πλέον. Δεν μπορούμε να μιλάμε όχι για κοινωνικό κράτος, δεν μπορούμε να μιλάμε για κράτος με αυτούς τους ρυθμούς, για στοιχειώδες κράτος, Ουγκάντα, όπου τα σχολεία τουλάχιστον αν χρειαστεί έχουν νερό. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα...
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News