Σοβαρά κίνητρα εγκατάστασης νέων κι επέκτασης υγιών επιχειρήσεων χρειάζεται η Ροδόπη

Ο Ανέστης Στρατιάδης εκπαιδευτικός και ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «Πολυδύναμο», σχολίασε στο ΧΡΟΝΟ τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων και συμβούλεψε τα παιδιά για το επόμενο βήμα τους
Τον απολογισμό της σχολικής χρονιάς, επικεντρώνοντας στους μαθητές που ολοκλήρωσαν τις πανελλαδικές εξετάσεις και πήραν στα χέρια τους τις βαθμολογίες, έκανε ο Ανέστης Στρατιάδης, ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «Πολυδύναμο» και μαθηματικός. Μίλησε για τις επιτυχίες των μαθητών, για τα λάθη και τις υπερβολές αλλά και το σύστημα εισαγωγής των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο Δήμο Μπακιρτζάκη και στο ράδιο ΧΡΟΝΟΣ 87.5 fm. Ο ίδιος χαρακτήρισε εξαιρετική την επίδοση των μαθητών, ειδικά σε περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την ψυχολογία της μέσης ελληνικής οικογένειας. Αναφέρθηκε ακόμα στα λάθη της εξεταστικής επιτροπής των πανελλαδικών εξετάσεων και στο σάλο που προκάλεσε το επίμαχο θέμα Γ4 της φυσικής κατεύθυνσης.
Γιατί έγιναν όλα αυτά τα λάθη φέτος, στις πανελλαδικές εξετάσεις;
-Εγώ πιστεύω ότι το σύστημα έχει πολλές ασφαλιστικές δικλείδες, δεν γνωρίζω αν αυτές τηρούνται. Αν δηλαδή τηρηθούν κατά γράμμα οι ασφαλιστικές δικλείδες που έχει το σύστημα, δηλαδή αν από βραδύς πάνε αυτοί που θα προτείνουν τα θέματα – θα μπορέσουν μετά να υπάρχουν οι κριτές που θα τα, οι λύτες που θα τα λύσουν σε συγκεκριμένο χρόνο. Θα εξετάσουν δηλαδή τη δυσκολία. Αν τηρούνται αυτές οι διαδικασίες το πρωί της ημέρας που είναι να δοθούν τα θέματα, θα είναι εντάξει. Βέβαια υπάρχει πάντα και η πιθανότητα του ανθρώπινου λάθους το οποίο δυστυχώς εμφανίστηκε φέτος στην φυσική.
Δεν μπορεί αυτό να μην το γνωρίζει μια ομάδα ανθρώπων, ειδικά εκπαιδευτικών;
-Η επιτροπή που επιλέγει τα θέματα νομίζω ότι θα έπρεπε να έχει περισσότερους μάχιμους εκπαιδευτικούς. Αυτοί που διδάσκουν στην Τρίτη λυκείου με λίγα λόγια, είτε μαθηματικοί, είτε φυσικοί, είτε φιλόλογοι, όχι ότι δεν πρέπει να υπάρχουν και πανεπιστημιακοί, τόσο το καλύτερο θα ήταν. Αν υπήρχαν περισσότεροι μάχιμοι, τόσο νομίζω ότι τα θέματα θα ήταν πιο κοντά στη σχολική πραγματικότητα και από εκεί θα αποφεύγαμε και τα λάθη, πιθανές αστοχίες όπως φέτος.
Τα αποτελέσματα πως τα είδατε;
- Βλέπουμε ότι ειδικά στα μαθηματικά και στη φυσική που ήταν τα πιο δύσκολα θέματα όλων των προηγούμενων ετών, κρατήθηκαν οι βαθμοί σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Υπήρχαν και χαμηλές βαθμολογίες λόγω της δυσκολίας αυτών των θεμάτων, αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα μαθήματα. Είναι και τα λεγόμενα «περιφερειακά» μαθήματα. Εκτός από αυτά τα δύο βασικά, τα οποία βοήθησαν τους μαθητές έχοντας καλές επιδόσεις αισιοδοξούμε ότι θα περάσουν στις πρώτες προτιμήσεις στο μηχανογραφικό τους.
Με τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών τι πρέπει να προσέξουν οι μαθητές;
-Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται το μηχανογραφικό από τους μαθητές. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Εξάλλου γι’ αυτό ο σύλλογος φροντιστών με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά διοργάνωσε εκδήλωση, στην οποία έφερε ειδικό επαγγελματικού προσανατολισμού και κάναμε μία προσπάθεια να βοηθήσουμε τα παιδιά να ξεκαθαρίσουν το θέμα των σχολών και να μάθουν πως θα πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους. Αν οποιαδήποτε απορία υπάρχει, μπορούν να απευθυνθούν και στα φροντιστήρια τους και στο σχολείο τους για να μπορέσουν να συμπληρώσουν σωστά το μηχανογραφικό, με κύριο κριτήριο το τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους και όχι να προσπαθήσουν να ανιχνεύσουν σε 10 χρόνια ποιο θα είναι το επάγγελμα εκείνο το οποίο θα έχει επαγγελματική αποκατάσταση.
Γιατί το λέτε αυτό; Επικρατεί η νοοτροπία της αποκατάστασης προς το δημόσιο ή άλλες υπηρεσίες;
-Εγώ πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να συνεκτιμηθεί από κάθε μαθητή και από τους γονείς βέβαια, γιατί ξέρουμε ότι περνάνε ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συγκυρίες. Είναι ένας παράγοντας αυτός της οικονομικής κρίσης, αλλά επειδή δεν μπορούμε ούτε καν σε δύο τρία χρόνια να προβλέψουμε ποια θα είναι εκείνα τα επαγγέλματα τα οποία θα έχουν άνθηση, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι αυτό να το κάνουμε για τα επόμενα 10 χρόνια. Σε μία 10ετία υπολογίζεται ότι θα ολοκληρώσουν περίπου τις σπουδές τους, εάν υποθέσουμε ότι θα κάνουν μεταπτυχιακά. Αλλά και λιγότερο να κρατήσουν, περίπου μία πενταετία, ούτε αυτό μπορεί να υπολογιστεί. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τι γίνεται, γι? αυτό λέμε στα παιδιά πρώτα να αποφασίσουν, ανεξάρτητα από τα μόρια, αυτό που αγαπάνε. Για παράδειγμα, έχουμε συγκεκριμένη μαθήτρια που βγήκε από τις πρώτες για να μην πω πρώτη στη θετική-τεχνολογική κατεύθυνση και η πρώτη επιλογή της είναι το τμήμα της φυσικής. Έχει πάνω από 19.000 μόρια και παρόλα αυτά η πρώτη προτίμηση της θα είναι το φυσικό.
Τα παιδιά με τι κριτήρια επιλέγουν σχολή συνήθως;
-Από πέρσι εμφανίζεται έντονα το φαινόμενο του να δηλώνουν κοντά στο σπίτι τους ή κάπου που υπάρχει κάποιος αδελφός το πανεπιστήμιο που θέλουν να σπουδάσουν. Οι γονείς ειδικά αυτοί που έχουν δύο παιδιά και είναι φοιτητές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα γιατί έχουν μειωθεί οι μισθοί, οι φόροι έχουν αυξηθεί και γενικά το οικογενειακό εισόδημα έχει μειωθεί δραστικά. Σαν αποτέλεσμα αυτού είναι από τη μια να επιδιώκουν τα παιδιά τους να σπουδάζουν στην ίδια πόλη, αν βρίσκονται εκτός της Κομοτηνής ή προσπαθούν να προσανατολίσουν τα παιδιά τους σε σχολές που είναι στην περιοχή τους, για να γλυτώσουν κάποια έξοδα. Βέβαια αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί πάντα γιατί οι σχολές του ΔΠΘ είναι περιορισμένες, έχουμε εδώ στην Κομοτηνή κυρίως σχολές της θεωρητικής κατεύθυνσης, οπότε αν θέλει κάποιος να σπουδάσει μαθηματικά ή φυσική αναγκαστικά θα φύγει τουλάχιστον μέχρι Θεσσαλονίκη. Αυτό το πρόβλημα υπάρχει και θα πρέπει το κράτος να μεριμνήσει και να βοηθήσει όσο μπορεί με παροχές στους φοιτητές ή με υποτροφίες, για να μπορέσουν σ? αυτές τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες οι οικογένειες να πάρουν μια ανάσα.
Τι λάθη κάνουν συνήθως τα παιδιά από τον ενθουσιασμό τους;
-Βλέπω πολλές φορές τους μαθητές να κάνουν ένα σφάλμα, τώρα που πήραν και τις βαθμολογίες τους, να βλέπουν τις παλιές βάσεις, τις περσινές και να βλέπουν τα μόρια που συνέλεξαν και να λέει κάποιος «εγώ έχω 19.315 μόρια, είμαι από τους υψηλόβαθμους φέτος στην βαθμολογία, άρα γιατί να χαλαλίσω τέτοια βαθμολογία στο τμήμα φυσικής που έχει 17.000 μόρια. Είναι σαν να χαλαλίζω 2.000 μόρια». Έτσι σκέφτεται ο μαθητής. Δεν είναι όμως έτσι, δεν χαλαλίζεις τίποτα, πάντα πρέπει να κοιτάζει την επιλογή που έχει εκείνος και ας έχει παραπάνω, απλώς το ότι έχει παραπάνω του κατοχυρώνει την είσοδο που επιθυμεί. Εγώ νομίζω ότι το πρώτο που θα πρέπει να κάνουν τα παιδιά είναι να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν να κάνουν στην ζωή τους και αυτό να είναι το κριτήριο για τις επιλογές που θα έχουν και στο μηχανογραφικό τους.
Τι θα πρέπει να προσέξουν οι επιτυχόντες;
-Αφού προσέξουν το μηχανογραφικό τους να το στείλουν σωστά, να γίνει αποδεκτό γιατί πέρσι εμφανίστηκαν κάποια φαινόμενα όπου οι υποψήφιοι δεν πάτησαν το τελικό οκ και είχαν προβλήματα. Επίσης να προσέξουν τις ειδικές κατηγορίες που τώρα είναι αρκετές. Τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και διάφορες άλλες κατηγορίες, που πρέπει να προσέξουν και να συμπληρώσουν σωστά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Δεν είναι κακό να κάνουν και μια επίσκεψη στο σχολείο τους για να σιγουρευτούν ότι όντως συμπλήρωσαν σωστά το μηχανογραφικό το οποίο συμπληρώνεται σε ηλεκτρονική μορφή. Αφού σιγουρευτούν γι? αυτό, εκείνο που έχουν να κάνουν είναι να ηρεμίσουν, να περάσουν ένα καλό καλοκαίρι. Από την άλλη, κάποιοι που ξέρουν σε ποια πόλη θα περάσουν μπορούν από τώρα να κοιτάξουν σε ποια περιοχή θα πάνε, σε ποια πόλη και να είναι προετοιμασμένοι, να δουν εκεί και τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν. Να δουν το πανεπιστήμιο πως είναι, τι μαθήματα έχει, να σκεφτούν ότι πλέον τα πανεπιστήμια και οι πανεπιστημιακές σχολές απαιτούν από την αρχή προσήλωση του φοιτητή στις σπουδές του, για να μη χάσουν πολύτιμο χρόνο και βρεθούν πίσω στα μαθήματα.
Ποιες σχολές λέτε ότι θα προτιμήσουν φέτος;
-Εκείνο το οποίο μπορούμε να πούμε βλέποντας και τις βαθμολογίες που υπάρχουν είναι ότι θα έχουμε μια σοβαρή πτώση στις βαθμολογίες στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο. Δηλαδή φυσικομαθηματικές και πολυτεχνικές σχολές, στην ιατρική θα έχουμε μια πιο μικρή πτώση, στις σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου και στο 1ο επιστημονικό πεδίο που είναι η θεωρητική κατεύθυνση και ίσως έχουμε μια μικρή άνοδο στις νομικές σχολές. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω, ότι οι, ιατρικές, νομικές και πολυτεχνικές πάλι θα είναι κύριες στις προτιμήσεις των υποψηφίων φοιτητών.
Βλέπουμε ότι έχουμε πολλούς αριστούχους με καλές βαθμολογίες, αλλά γενικότερα ως νομός στην τελική κατάταξη βρισκόμαστε στις κάτω θέσεις. Γιατί συμβαίνει αυτό;
-Όχι συνήθως βρισκόμαστε κάτω, πάρα πολύ κάτω, κάτι που νομίζω ότι αδικεί τους μαθητές μας γιατί τα αποτελέσματα μας είναι πάρα πολύ καλά. Υπάρχει το ζήτημα με την μειονότητα. Όσον αφορά στο ζήτημα της εκπαίδευσης της μειονότητας θα πρέπει να ανεβάσουμε και επίπεδο και ταχύτητες για να μπορέσουν αυτά τα παιδιά συνολικά και όχι με εξαιρέσεις, να φτάσουν ακριβώς σ? αυτά τα επίπεδα που είναι τα άλλα παιδιά στα λύκεια της Κομοτηνής. Άρα λοιπόν θέλει να δούμε και πάλι τη μειονοτική εκπαίδευση, από το νηπιαγωγείο ? το δημοτικό ? το γυμνάσιο ? το λύκειο, να μην επαναπαυτούμε στην ποσόστωση.
Η ποσόστωση είναι που μας κατεβάζει τα ποσοστά πανελλαδικά;
-Όχι, η ποσόστωση απλώς δίνει μια ευκαιρία, επειδή είναι χαμηλωμένα τα ποσοστά, όμως δεν ήταν αυτός ο σκοπός της ποσόστωσης. Σκοπός ήταν για ένα συγκεκριμένο διάστημα μέχρι να μπορέσει να ανέβει το επίπεδο να βοηθηθούν αυτά τα παιδιά να μπαίνουν στο πανεπιστήμιο. Ήταν ένα μεταβατικό στάδιο, αυτό το μεταβατικό στάδιο βλέπουμε να γίνεται μόνιμο. Εμείς εκείνο που επιδιώκουμε δεν είναι να καταργηθεί η ποσόστωση αλλά είναι να ανέβει το επίπεδο των μαθητών της μειονότητας, αυτό πραγματικά είναι το ζητούμενο.
Υπάρχουν πολλά παιδιά από την μειονότητα που λένε ότι δεν θέλουμε την ποσόστωση, θέλουμε να διαγωνιζόμαστε ισάξια με τα άλλα;
-Διαγωνίζονται ισάξια με τα άλλα παιδιά αλλά τα αποτελέσματα τους δεν είναι αυτά που θα έπρεπε να είναι. Υπάρχουν μαθητές που είναι φωτεινά παραδείγματα για την μειονότητα οι οποίοι πραγματικά έχουν φτάσει σ? αυτό το επίπεδο που έχουν φτάσει και έχουν πολύ υψηλές βαθμολογίες, αυτό όμως δεν αντικατοπτρίζει το γενικό κλίμα που υπάρχει.
Το γενικό κλίμα είναι αυτό το οποίο μας ρίχνει και γενικά στις τελευταίες θέσεις συγκρινόμενοι με τους άλλους νομούς της Ελλάδος. Θα πρέπει πραγματικά και το υπουργείο Παιδείας και οι εκπαιδευτικοί όλοι να σκύψουν πάνω σ? αυτό το ζήτημα. Να το δουν σοβαρά, για να μπορέσουν και τα παιδιά της μειονότητας να έχουν εκείνες τις επιδόσεις που τελικά θα μπορέσουν να τις φτάσουν μόνο βελτιώνοντας την ποιότητα της εκπαίδευσης στην μειονότητα.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News