Σοβαρά κίνητρα εγκατάστασης νέων κι επέκτασης υγιών επιχειρήσεων χρειάζεται η Ροδόπη

«?Να μην ασχοληθούμε καθόλου με τον κόσμο που φεύγει και ψωνίζει αλλού, αλλά να κοιτάξουμε τι θα κάνουμε εμείς εδώ για να φέρουμε και τους άλλους να ψωνίσουν από εδώ και να συνεργαστούμε παίρνοντας την προστιθέμενη αξία?», θα πει ο Νίκος Αγγελίδης Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κομοτηνής συμπράττει με το Επιμελητήριο του Μπλαγκόεβγκραντ Βουλγαρίας στα πλαίσια του Ίντερεγκ και ενεργοποιεί το επιχειρηματικό κοινό ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Μελαχροινή Μαρτίδου
Η κρίση είναι ευκαιρία για τις επιχειρήσεις, να ψαχθούν, να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους, να λειτουργήσουν με εξωστρέφεια, απαλλαγμένες από τον αιφνιδιασμό των νέων δεδομένων της κρίσης, από την ματαιοδοξία και την μαλθακότητα, κινητοποιούμενες και υποστηριζόμενες από πρωτοβουλίες όπως η υλοποίηση των επιδοτούμενων καταλυτικών προγραμμάτων που οργανώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στα πλαίσια του Ίντερεγκ στο κομμάτι Ελλάδας - Βουλγαρίας.
Ο πρόεδρός του Νίκος Αγγελίδης απαντά σε ερωτήσεις του «Χ» αποκαλύπτοντας τις προθέσεις και την στρατηγική του Επιμελητηρίου ώστε να μην γίνει ένα σεμινάριο για το σεμινάριο και την επιδότηση, αλλά να βγουν καταλυτικά συμπεράσματα άμεσα υλοποιήσιμα, κάτι για το οποίο συμβάλλουν και εξειδικευμένες έρευνες που υλοποιήθηκαν στο νομό Ροδόπης ενώ θα κληθούν τα μέλη του να δηλώσουν το επόμενο διάστημα συμμετοχή με αριθμό προτεραιότητας έχοντας και την δυνατότητα να κάνουν πρακτική άσκηση σε βουλγαρική πόλη το Μπλαγκόεβγκραντ όπου το Επιμελητήριό του είναι ο βασικός μας εταίρος.
Πώς βρεθήκατε να υλοποιείτε ένα πρόγραμμα από κοινού με τη Βουλγαρία κ. Αγγελίδη;
- Καταρχήν, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης έχει μία πλέον αναγνωρισμένη αξιοπιστία όσον αφορά την υλοποίηση προγραμμάτων, μία τεχνογνωσία δηλαδή που αποκτήσαμε μετά τα προηγούμενα χρόνια και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα και να μπορούμε να βρίσκουμε προγράμματα στα οποία να εντασσόμαστε, αλλά και οι άλλοι μας εταίροι με τους οποίους συνεργαστήκαμε τόσα χρόνια μας θεωρούν έντιμους και αξιόπιστους, ώστε όταν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα να μας προτείνουν να είμαστε και εμείς μέλη αυτής της σύμπραξης.
Θέλω να πω με αυτό τον τρόπο ότι αν και είμαστε σε περιόδους κρίσης, μπορείς να ελιχθείς και να ενταχθείς σε προγράμματα μπορείς να προσφέρεις στα μέλη σου πολύ περισσότερα χρήματα, πολύ περισσότερες παροχές απ΄ όταν είχες χρήματα.
Αυτό είναι ένα μυστικό της κρίσης, το οποίο θα πρέπει να το δούμε συνολικά όχι μόνο σαν επιμελητήριο, αλλά να προσπαθήσουμε όλοι μας να βρούμε εκείνες τις τρύπες με τις οποίες θα ελαφρύνουμε τους προϋπολογισμούς μας δίνοντας ακόμα περισσότερες παροχές στα μέλη μας. Υπό αυτή την έννοια αυτή τη στιγμή έχουμε δράσεις οι οποίες είναι πολύ σημαντικότερες για τις επιχειρήσεις- μέλη μας από τις εποχές που είχαμε περισσότερα χρήματα, κι εδώ βρίσκεται το μυστικό του σχεδιασμού, έτσι ώστε αυτά τα οποία θα παρέχουμε ως παραδοτέο υλικό του προγράμματος να είναι και πρακτικά κάτι εφαρμόσιμο, δηλαδή κάτι από το οποίο οι επιχειρήσεις πραγματικά να ωφελούνται και να μη μένουμε στο θεωρητικό επίπεδο ή απλά να υλοποιούμε προγράμματα αλλά προσπαθούμε να τους δώσουμε πραγματικά κάτι χειροπιαστό.
Το δεύτερο που θέλω να τονίσω είναι ότι αυτό το δένουμε με την τοπική πραγματικότητα, δηλαδή ποιες είναι οι προοπτικές μας σε σχέση με τις γειτονικές μας χώρες, το περιβάλλον μας, τη γεωστρατηγική μας θέση. Άρα, αυτά που έχουμε να δούμε είναι σε σχέση με τη Βουλγαρία, γιατί πρέπει να δούμε την εξωστρέφειά μας και τη συνεργασία μας με αυτά τα κομμάτια που μας περιβάλλουν, με την Τουρκία, αλλά βέβαια χωρίς την εποχή του διαδικτύου και των τεχνολογιών αφήνουν οποιοδήποτε κομμάτι εκτός. Όμως, έτσι μπορούμε να τοποθετούμαστε πλέον ανταγωνιστικά στο τι ακριβώς θα κάνουμε για να μπορέσουμε να δώσουμε στις επιχειρήσεις αυτό που ψάχνουν. Μια ανάσα, μια διέξοδο ανταγωνιστικότητας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε σε περιόδους κρίσης. Εκείνο που θέλω να τονίσω και ίσως είναι το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει μία φιλοσοφία με τις γύρω περιοχές και με τις γύρω χώρες ότι έχουν πιο ανταγωνιστικά προϊόντα, πιο φθηνά προϊόντα που γίνεται κάποια αφαίμαξη από τα ελάχιστα μετρητά που υπάρχουν.
Εκεί υπάρχουν πιο φθηνά προϊόντα και γι΄ αυτό δεν πρέπει να πηγαίνουμε εκεί, δεν πρέπει να ψωνίζουμε εκεί, δεν πρέπει να ανοίξουν τα σύνορά μας, δεν πρέπει να αφήνουμε και να κάνουμε σαν επιμελητήριο οποιεσδήποτε ενέργειες για να φεύγει ο κόσμος και να ψωνίζει από εκεί. Αυτό εν μέρει είναι σωστό, όμως είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από κανέναν ούτε από το επιμελητήριο ούτε από οποιονδήποτε άλλο φορέα. Είμαστε με αυτή τη φιλοσοφία του «κυνήγα αυτούς που πηγαίνουν στις άλλες χώρες και ψωνίζουν φθηνά προϊόντα», είμαστε σε λάθος κατεύθυνση, δηλαδή αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι το εντελώς αντίθετο: Να μην ασχοληθούμε καθόλου με τον κόσμο που φεύγει και ψωνίζει από εκεί, αλλά να κοιτάξουμε να δούμε τι θα κάνουμε εμείς εδώ για να κρατήσουμε τον κόσμο και να φέρουμε και τους άλλους να ψωνίσουν από εδώ και να συνεργαστούμε παίρνοντας την προστιθέμενη αξία. Εμείς είμαστε το καλό οικόπεδο, το καλό μέρος. Πώς καταφέρνουμε τελικά να χάνουμε τη ρευστότητά μας στις άλλες περιοχές στις οποίες κανένας δε θέλει να ζήσει είναι απορίας άξιο και μάλλον είμαστε κακοί στη διοίκησή μας και στο σχεδιασμό μας.
Τι εννοώ με αυτό; Εσείς θα προτιμούσατε να ζείτε στο Κίρτζαλι, στη Κεσσάνη ή στην Κομοτηνή; Αν είχατε αυτές τις τρεις επιλογές πιο είναι το μέρος το καλό; Πού υπάρχει υποδομή; Πού υπάρχει καλύτερη ζωή; Πού υπάρχουν καλύτερες συνθήκες να επιχειρήσεις; Πού υπάρχει περισσότερη ρευστότητα; Πού υπάρχει ισχυρότερο νόμισμα; Πού υπάρχουν όλα αυτά; Αυτά υπάρχουν στην Κομοτηνή. Παρόλα αυτά, η Κομοτηνή δεν κάνει κάτι για να φέρει όλους αυτούς που θέλουν να ζήσουν εδώ και πηγαίνει αυτή στα μέρη που δε θέλει να πάει κανένας και ξοδεύει τα λεφτά της. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, δηλαδή ας κοιτάξουμε τι θα κάνουμε εδώ, αυτή είναι η φιλοσοφία του επιμελητηρίου, πώς θα γίνουν ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις, πώς θα φέρουμε καινούριο κόσμο εδώ; Δηλαδή, αυτή η μαλθακότητα που έχει εμποτίσει το είναι μας τα τελευταία χρόνια είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το ταρακουνήσουμε, να το πετάξουμε από πάνω μας και να ξυπνήσουμε για να στήσουμε ένα πιο ανταγωνιστικό σχέδιο.
Να δούμε τον κορμό του προγράμματος που καλείσθε να υλοποιήσετε;
- Το πρόγραμμα εντάσσεται στο ενδοπεριφερειακό της Ελλάδας, Βουλγαρίας του Ιντερεγκ και είμαστε έντεκα εταίροι που ο καθένας υλοποιεί το δικό του κομμάτι. Ο δικός μας ο σχεδιασμός, έχει να κάνει με ότι πρέπει να κάνουμε στις επιχειρήσεις μας, τη φιλοσοφία που σας ανέφερα, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τραβήξουμε κόσμο και από τις άλλες περιοχές, αλλά και να κρατήσουμε τα μυαλά και το εργατικό μας δυναμικό εδώ. Άρα πρέπει να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις. Έτσι, έχουμε κάνει δύο μεγάλες έρευνες όσον αφορά το εργατικό δυναμικό της περιοχής σε 320 άτομα με ειδικό ερωτηματολόγιο από όπου βγάζουμε συμπεράσματα για να μπορούμε να έχουμε δεδομένα και να μπορέσουμε με βάση την μελέτη να πάρουμε αποφάσεις. Το δεύτερο αφορά μια άλλη μελέτη σε 26 επιχειρήσεις από την οποία φαίνεται τι είναι αυτό που ζητούν οι επιχειρήσεις για να μπορέσουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.
Οι έρευνες θα αποτελέσουν, την τροφή, για να πάρουμε αποφάσεις. Μην κάνει ο καθένας μεμονωμένα ό, τι θα μπορούσε ο ίδιος να φανταστεί ότι είναι καλό για την περιοχή χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο. Στη συνέχεια έχουμε δύο πολύ εξειδικευμένα σεμινάρια, των 50 ωρών, τα οποία αφορούν εργαζόμενους σε επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενες, τους ίδιους τους επιχειρηματίες τους, όπου θα παρακολουθήσουν 40 ώρες θεωρητικής γνώσης και οι 10 είναι πρακτικής με επίσκεψη στη Βουλγαρία για να έχουμε το πρακτικό του προγράμματος και τα δύο κομμάτια αυτά έχουν να κάνουν το ένα με 25 άτομα με θέμα την οικονομική διαχείριση και της τεχνικής είσπραξης οφειλών και υποχρεώσεων, κάτι στο οποίο αυτή τη στιγμή ζητούν οι επιχειρήσεις να έχουν εξειδίκευση στελεχών, γιατί είναι πραγματικά θέμα το οποίο αφορά την κρίση και το δεύτερο είναι η οργάνωση και η διοίκηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με έμφαση τις περιόδους κρίσης. Εστιάζουμε, δηλαδή, στο υπαρκτό σημερινό πρόβλημα και θέλουμε να βγάλουμε από εδώ πρόσωπα μέσα από αυτά τα σεμινάρια τα οποία επί του πρακτέων θα μπουν μέσα στις επιχειρήσεις και θα τους δώσουν ένα ανταγωνιστικό ουσιαστικό πλεονέκτημα.
Αυτά όλα από το Σεπτέμβρη;
- Θα δώσουμε τη δημοσιότητα το καλοκαίρι και τη διάχυση της πληροφόρησης, έτσι ώστε από τις 10 Σεπτεμβρίου να ξεκινήσουμε. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα σεμινάρια αυτά είναι επιδοτούμενα σε αυτούς που τα παρακολουθούν με πέντε ευρώ την ώρα. Δηλαδή οι δικαιούχοι και μαθαίνουν και πληρώνονται από το πρόγραμμα. Η επιλογή γίνεται με τη σειρά προτεραιότητας, αλλά και συγκεκριμένα κριτήρια, έτσι ώστε να βγάλουμε πραγματικά στελέχη στις επιχειρήσεις που θα βοηθήσουν τον κλάδο τους κι και όχι να έρθουν απλά κάποιοι να περάσουν την ώρα τους για να πληρωθούν . Πιστεύω ότι μετά από αυτό θα έχουμε την πρακτική εξάσκηση που θα είναι ένα ταξίδι στη Βουλγαρία και μάλιστα στο Μπλαγκόεβγκραντ το επιμελητήριο του οποίου είναι και επικεφαλής του προγράμματος και κατόπιν αυτό θα συγκεντρώσουμε αποτελέσματα αυτού του προγράμματος για να μπορέσουμε να έχουμε ένα συμπέρασμα, το παραδοτέο υλικό που είναι και παροχή πληροφοριών στο διαδίκτυο, συγκέντρωση επιχειρήσεων, CD, έντυπο υλικό και ό, τι άλλο βγάλει το πρόγραμμα. Φυσικά όλα αυτά πρόσθετα στις μελέτες, τα προγράμματα, τα υπόλοιπα μικρά κομμάτια του των προγραμμάτων που υλοποιεί το επιμελητήριο εδώ και αρκετά χρόνια, με τα οποία χωρίς να επιβαρύνουμε το ταμείο του Επιμελητηρίου μπορούμε να παρέχουμε ουσιαστική δουλειά στα μέλη και στις επιχειρήσεις της περιοχής.
Κύριε πρόεδρε θα διερευνήσετε και κάτι άλλο σε επίπεδο προγραμμάτων;
- Κοιτάξτε, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δούμε σε δεύτερη πιο εξειδικευμένη φάση το πώς θα υποδεχθούμε και με ποιον τρόπο θα προωθήσουμε την περιοχή στο εσωτερικό της Βουλγαρίας με τη διάνοιξη του κάθετου άξονα Κομοτηνής Νυμφαία Μακάζα.
Ο κάθετος άξονας αργά ή γρήγορα θα είναι μία πραγματικότητα παρόλες τις καθυστερήσεις. Ο στόχος μας, λοιπόν, θα είναι διττός. Θα πρέπει να αμβλύνουμε τα οποιαδήποτε αρνητικά και κυρίως την αιμορραγία ρευστότητας που θα εκδηλωθεί στην αρχή προς τις περιοχές αυτές λόγω διαφοράς τιμών και δεύτερον πώς θα τραβήξουμε από εκεί κόσμο στην περιοχή, νέο αίμα δηλαδή και κατανάλωση στη δική μας περιοχή, τουριστικά, επιχειρηματικά, εμπορικά, με παροχή υπηρεσιών ξεπερνώντας αυτό το πρόβλημα που σας είπα προηγουμένως. Δηλαδή, έχουμε το εξειδικευμένο, το καλό, το όμορφο, το σωστό και, επειδή βρισκόμαστε σε περιόδους κρίσης, εστιάζουμε στην τιμή και στο φθηνό κόστος, χάνοντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και ο κόσμος κολλάει στη φθηνή τιμή με αμφιβόλου αποτελέσματος προϊόν. Εκεί δημιουργείται ένα κενό, το οποίο εμείς θα πρέπει να τα καλύψουμε, ώστε να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτή τη διασυνορικότητα προς όφελος της Ροδόπης και όχι με κόστος για τη Ροδόπη.
Βλέπουμε άλλα επιμελητήρια, κ. Αγγελίδη, όπως των Σερρών, κάνουν και μαθήματα βουλγαρικών στα μέλη τους για να μπορούν να εξυπηρετήσουν, να έχουν έτσι συναλλαγές απευθείας με τους γείτονες.
- Ναι είναι κάτι το οποίο, πιστεύω κάποια στιγμή, και εμείς να το δούμε σε δεύτερη φάση. Το θέμα της εκπαίδευσης και αυτό της παροχής το έχει και με διάφορους φορείς με τους οποίους συνεργάζεται μέσω προγραμμάτων, αλλά νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το δούμε σε μια πιο εξειδικευμένη φάση και αργότερα όταν θα έχουμε μεγαλύτερη εμπορική ροή. Πιστεύω όμως, ότι στην περιοχή της Ροδόπης υπάρχει και πολύ κόσμος, που και λόγω σπουδών και λόγω επαφών, έχει τη δυνατότητα να μιλά και τα βουλγαρικά και τα τουρκικά.
Μας ενδιαφέρει σε δεύτερη φάση να έχουμε τη διασύνδεση, κι εκεί γιατί αναγνωρίζουμε ότι η μεγάλη ευκαιρία είναι στην Ανατολή, μια και αυτή τη στιγμή η Τουρκία βρίσκεται σε μία κατάσταση υπερανάπτυξης να το πω έτσι και δίπλα μας στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν 20 εκατομμύρια πληθυσμού, είναι εν δυνάμει επισκέπτες της δικής μας περιοχής και είναι αυτό που πρέπει να δούμε στο επόμενο χρονικό διάστημα. Κάνουμε ήδη κινήσεις για το θέμα της βίζας, έχουμε επαφές με εμπορικούς ακόλουθους, προξενείων όλα αυτά είναι θέματα τα οποία τα κυνηγάμε με την Τουρκία, αν και το συγκεκριμένο πρόγραμμα που υλοποιούμε αφορά περισσότερο τη Βουλγαρία».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News