Ροδόπη: Πρώτο μάθημα… υγεία | xronos.gr
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Ροδόπη: Πρώτο μάθημα… υγεία

09/05/20 - 10:00

Την εμπιστοσύνη γονέων και μαθητών ζητάει η διευθύντρια ΔΔΕ Ροδόπης Μαίρη Κοσμίδου: «Έχουμε αντισηπτικά - δύο φορές τη μέρα η καθαριότητα»

Μία νέα ιδιότυπη επανέναρξη της «φυσικής» σχολικής χρονιάς, θα βιώσουν μαθητές κι εκπαιδευτικοί, αρχής γενομένης της Δευτέρας 11 Μαΐου, όταν στα θρανία επιστρέφουν οι μαθητές Γ’ Λυκείου. Όχι όμως όλοι, καθώς η επιστροφή δεν γίνεται στην προ-κορωνοϊού εποχή, αλλά με συγκεκριμένους κανόνες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, προβλέπονται -μεταξύ άλλων- τα εξής:

Σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Για να επιτευχθεί αυτό, όπου είναι απαραίτητο, το κάθε τμήμα χωρίζεται σε δύο ισοδύναμα υποτμήματα. Ο ανώτατος αριθμός μαθητών ανά αίθουσα διδασκαλίας ορίζεται σε 15. Οι μαθητές του α’ υποτμήματος προσέρχονται και παρακολουθούν μαθήματα τις ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, ενώ οι μαθητές του β’ υποτμήματος τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.

Ακολούθως, την επόμενη εβδομάδα, οι μαθητές του α’ υποτμήματος προσέρχονται και παρακολουθούν μαθήματα τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη, ενώ του β’ υποτμήματος τις ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Τα κυλικεία των σχολικών μονάδων παραμένουν κλειστά μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους. Για το σχολικό έτος 2019-2020 δεν πραγματοποιούνται οι εκδρομές, επισκέψεις, περίπατοι, εκδηλώσεις, μαθητικοί αγώνες, προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών και η λειτουργία βιβλιοθηκών. Η  χρήση μάσκας στις σχολικές αίθουσες είναι προαιρετική.

Κλειδί οι κανόνες υγιεινής
Στον «Χ» μίλησε για τη νέα πραγματικότητα που επιβάλλει ο κορωνοϊός η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) ν. Ροδόπης Μαίρη Κοσμίδου, διευκρινίζοντας πως «το σχολείο δεν θα είναι ακριβώς όπως το γνωρίζαμε», αλλά σημειώνοντας επίσης πως «από τη στιγμή που όλη η κοινωνία επανέρχεται στους κανονικούς ρυθμούς, έτσι θα πρέπει να επανέλθει και το σχολείο».

Η διευθύντρια έκανε γνωστό ότι ως επί το πλείστον στη Ροδόπη δεν υπάρχουν τμήματα 30 μαθητών, άρα η επιστροφή δεν θα γίνει με το ανώτατο όριο των 15 μαθητών, αλλά ακόμη πιο αραιά, δηλαδή με έως 13 μαθητές ανά αίθουσα. Επίσης, η ΔΔΕ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τους εκπαιδευτικούς του νομού όσο και με το υπουργείο Παιδείας για όλα τα ζητήματα.

Η κα Κοσμίδου γνωστοποίησε πως Δευτέρα και Τρίτη το πρώτο δίωρο θα αφιερωθεί στους κανόνες ατομικής υγιεινής που οφείλουν να τηρούν οι μαθητές. Τους κανόνες «αφού τους μάθουν, θα τους μεταφέρουν στις οικογένειές τους», παρατήρησε η διευθύντρια, άρα θα γίνουν πολλαπλασιαστές των σωστών πρακτικών.

Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί από τους κατά τόπους Δήμους απολυμάνσεις σε όλα τα σχολικά κτίρια, ενώ ακόμη «όλα μας τα σχολεία έχουν προμηθευτεί αντισηπτικά» και «η καθαριότητα θα γίνεται δύο φορές τη μέρα», σύμφωνα με την κα Κοσμίδου. Καθώς η επανέναρξη του σχολικού έτους με φυσική παρουσία σε δημοτικά και νηπιαγωγεία δεν θα γίνει νωρίτερα από τον Ιούνιο -εάν τελικά γίνει- αξιοποιούνται καθαρίστριες δημοτικών και νηπιαγωγείων σε λύκεια αρχικά και κατόπιν σε λύκεια και γυμνάσια. Επιπλέον, οι επαγγελματίες της σχολικής καθαριότητας έχουν ενημερωθεί σχετικά με τα πρωτοκόλλα καθαριότητας και τον σωστό τρόπο καθημερινής απολύμανσης θρανίων, καρεκλών, κλπ.

Και η κα Κοσμίδου, πάντως, αναφέρθηκε στον όρο «ατομική ευθύνη», ζητώντας από τους μαθητές να τηρήσουν τους κανόνες υγιεινής. Ένας από τους βασικούς κανόνες στο σχολικό περιβάλλον (εκτός από αποστάσεις και ατομική υγιεινή) είναι και η μη ανταλλαγή σχολικών ειδών, κινητών, κολατσιών, κλπ, καθώς όλα αυτά είναι δυνητικά τρόποι μετάδοσης και του κορωνοϊού αλλά και διάφορων άλλων ιών που κυκλοφορούν.

Η διευθύντρια ΔΔΕ Ροδόπης κατέληξε μ’ ένα κάλεσμα προς τους γονείς να εμπιστευτούν το σχολείο: «Φυσικά ως εκπαιδευτικοί δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε κανέναν. Οι γονείς πρέπει να αισθανθούν ασφαλείς και να στείλουν τα παιδιά τους (στο σχολείο), γιατί αυτό που χρειάζονται οι έφηβοι είναι την μεταξύ τους επικοινωνία στο σχολείο και την επικοινωνία με τον δάσκαλο».

Πρωτόκολλο αντιμετώπισης ύποπτου κρούσματος
Τι ισχύει όμως, εάν υπάρχει ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού σ’ ένα σχολείο; Η Μαίρη Κοσμίδου απαντά: «Το σχολείο ενημερώνει την διεύθυνση, η διεύθυνση τον ΕΟΔΥ. Υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα που θα παραλάβουν το παιδί που θα πει ότι δεν αισθάνεται καλά. Θα μπει σε ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί. Αυτό είχε γίνει με τον Η1Ν1 πριν από αρκετά χρόνια. Το ίδιο θα γίνει και τώρα με περισσότερη προσοχή», ενώ κάλεσε τους γονείς, εάν το παιδί τους δεν αισθάνεται καλά το πρωί, να μην το στείλουν στο σχολείο, διευκρινίζοντας πως «δεν θα χαθεί η χρονιά εξαιτίας αυτού του πράγματος».

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σε περίπτωση που το μοριακό διαγνωστικό τεστ βγει θετικό, θα ενημερώνονται άμεσα η εκπαιδευτική μονάδα και ο ίδιος ο ΕΟΔΥ, ο οποίος θα επικοινωνεί με τη σειρά του με τον υπεύθυνο του σχολείου για να γίνει η επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση των πιθανών επαφών του κρούσματος (εκπαιδευτικοί/μαθητές στην ίδια τάξη, συμμαθητές σε εργαστήριο, διάβασμα στο αναγνωστήριο/βιβλιοθήκη, κ.λπ.). 

Τέλος, σύμφωνα πάλι με τον ΕΟΔΥ, ως συρροή κρουσμάτων ορίζεται η εμφάνιση τουλάχιστον δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 μεταξύ μαθητών ή και εκπαιδευτικών σε συγκεκριμένο τμήμα μέσα σε διάστημα 14 ημερών. Σε αυτήν την περίπτωση θα διακόπτεται η λειτουργία του τμήματος για 10 ημέρες.

Βίντεο:

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr