Σοβαρά κίνητρα εγκατάστασης νέων κι επέκτασης υγιών επιχειρήσεων χρειάζεται η Ροδόπη

Η γνωστή ηθοποιός βρέθηκε στην πόλη μας με αφορμή την παράσταση «Να ζει κανείς ή να μη ζει;» που παρουσιάστηκε χθες Εύλογα αναρωτιέται «Είναι δυνατόν λοιπόν μια χώρα που γέννησε τον πολιτισμό να μην τον προβάλλει σαν το πρώτο της αγαθό»; Συνέντευξη στον Δήμο Μπακιρτζάκη
Με την θεατρική παράσταση «Να ζει κανείς ή να μη ζει;» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, ήρθε στην Κομοτηνή ως πρωταγωνίστρια η γνωστή και αγαπημένη σε όλους Κάτια Δανδουλάκη. Χαρακτηρίζοντας «δώρο ψυχής» την παράσταση που έσπασε τα ταμεία όπου και αν παρουσιάστηκε, μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm για τον καλλιτεχνικό χώρο, αλλά και την κρίση σε όλα τα επίπεδα που βιώνει σήμερα ο Έλληνας. Η κωμωδία υπάρχει και η παράσταση αυτή χαρίζει γέλιο δύο ωρών, στον κόσμο που το έχει ανάγκη να ξεσκάσει, είπε δηλώνοντας περήφανη για τους συνεργάτες της και την παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί.
Λειτουργεί ως αντίδοτο η κωμωδία στα προβλήματα της καθημερινότητας;
-Ευτυχώς που υπάρχει στη ζωή μας και το χιούμορ για να μπορούμε να ξεπερνάμε τα δύσκολα. Χωρίς να μπορούμε να «κολάσουμε» τη δύσκολη κατάσταση με λίγο γέλιο δεν υπάρχει η ζωή. Δε νομίζω πως μπορούμε να ζήσουμε και αν το πάμε και πέρα από αυτό πιστεύω απόλυτα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μη βγούμε από αυτή την κατήφεια. Πρέπει να κάνουμε λίγο κουράγιο, λίγη υπομονή. Είμαι πολύ αισιόδοξη. Ξέρω ότι γυρνάμε σελίδα αυτή τη στιγμή και είμαστε λίγο πριν τον πάτο. Δεν έχουμε πιάσει ακόμη πιάτο.
Μήπως μας γυρνούν άλλοι σελίδα και δεν αφήνουν να τη γυρίσουμε εμείς;
- Βέβαια, έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό που λέτε. Επειδή δε μας αφήνουν να γυρίσουμε τη σελίδα όπως το θέλουμε, δεν πρέπει να βάλουμε και εμείς το χεράκι μας; Ο καθένας στη δικιά του μικρή καθημερινότητα, στον κύκλο το μικρό το δικό του; Να κάνουμε τις αυτόνομες δουλειές μας, να γυρίσουμε τη σελίδα μας όπως τη θέλουμε εμείς και να τα αφήσουν τα άλλα γιατί τα έκαναν σαν τα μούτρα τους;
Μέσα σε όλα και το θέατρο περνάει τη δική του κρίση. Πιστεύετε ότι αντιστέκεται με τέτοιες παραστάσεις;
- Ναι. Καταλαβαίνουμε και τη δυσκολία του κόσμου, γιατί τώρα το συγκεκριμένο καλοκαίρι έχουμε βγει στην περιφέρεια 45 θίασοι. Έχουμε το πιο θεατρόφιλο κοινό του κόσμου, αλλά ο κόσμος υποφέρει οικονομικά. Έχουμε κατεβάσει όλοι τις τιμές, πολύ κάτω, τις έχουμε προσαρμόσει όσο γίνεται στην τσέπη του να μπορεί ο μέσος αστός να μπει στο θέατρο. Έχουμε κάνει νεανικά και φοιτητικά και γεροντικά και η προπώληση ξεκινάει από τα 12 ευρώ. Ό, τι μπορέσαμε κάναμε όλοι μας, όλοι οι θίασοι που βγήκαν έξω φέτος.
Ο κόσμος πιστεύετε ότι ξέρει να ξεχωρίζει μία καλή παράσταση;
- Επειδή είναι πολύχρονη η πορεία μου πια στο θέατρο, έχω να πω ότι τώρα πια είναι αρκετό διαφοροποιημένο το κοινό σε σχέση με 30 χρόνια πριν. Έχει εξελιχθεί, έχει ευαισθητοποιηθεί. Έχουν οργώσει την περιφέρεια τα θέατρα και έχει άλλο αισθητήριο πια ο κόσμος. Διαπιστώνω εξαιρετικό κοινό με εξαιρετικό αισθητήριο στην επαρχία, πολλές φορές καλύτερο και από το αθηναϊκό, γιατί είναι και πιο αθώο, πιο «άφθαρτο». Η διαφορά είναι τεράστια. Τώρα πια ένα 2% από τους θιάσους που περιοδεύουν στην περιφέρεια, δε θα έχουν την ποιότητα την αναμενόμενη, αλλά οι περισσότεροι που βγαίνουν έξω είναι με τις παραγωγές της Αθήνας. Ξέρετε πού γίνεται η έκπτωση; Μονάχα στα σκηνικά, διότι δε γίνεται να τα φέρεις όλα. Ας πούμε εμείς είχαμε στο σκηνικό μια περιστρεφόμενη σκηνή, που να την πας; Δεν μπορείς.
Τελικά είπατε ότι είστε αισιόδοξη. Αξίζει να ζούμε, να είμαστε Έλληνες και να περάσουμε την κρίση. Αυτό μας λέτε;
- Αξίζει, να ζει και να αγαπάει και στο θέατρο να πάει λέει το τραγούδι που τραγουδάμε στο τέλος. Λέει και κάτι πολύ γλυκό ο στίχος αυτού του τραγουδιού λίγο πιο πριν. Λέει ότι στην τέχνη και στο θέατρο έχουμε όλοι τη ευχέρεια να σβήνουμε το κακό το τέλος και να το ξαναγράφουμε, να το ξανακάνουμε από τη αρχή. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να κάνουμε και σαν Έλληνες. Επειδή βλέπουμε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος και επειδή έχουμε πάρα πολλές ευλογίες μέσα μας, ας σβήσουμε το κακό και ας κοιτάξουμε πόση ευλογία έχουμε και πόσο καλό μπορούμε να δώσουμε. Το γέλιο μας βοηθάει να μπορέσουμε, να συγκεντρωθούμε στο στόχο μας να μπορέσουμε να ξαναποκτήσουμε τον αυτοσεβασμό μας. Νομίζω ότι αυτό που μας έχει καταρρακώσει είναι η έλλειψη του αυτοσεβασμού πια. Αισθανόμαστε αναξιοπρεπείς, αισθανόμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης και είμαστε ο πρώτος τροχός, είμαστε αυτοί που γέννησαν τον πολιτισμό. Είναι δυνατόν λοιπόν μια χώρα που γέννησε τον πολιτισμό να μην τον προβάλλει σαν το πρώτο της αγαθό;
Τι σχεδιάζει η Κάτια Δανδουλάκη για την επόμενη περίοδο;
- Θα κάνω μια σειρά καθημερινή στον ΑΝΤ1 της Κύπρου που ξεκινάει τον Οκτώβριο. Έχουν αρχίσει ήδη τα γυρίσματα. Υπάρχει ένα δεδομένο, στην κριτική επιτροπή του Dancing with the stars το οποίο έχει πάρει μια μετάθεση για τον Ιανουάριο. Υπάρχει μια ακόμη αόριστη, πρόταση για μια κωμωδία εβδομαδιαία, σε ένα δικό μας μεγάλο κανάλι. Αυτό όμως είναι ακόμη αόριστο, γιατί εγώ δε μιλάω αν δε βάλω και τη υπογραφή μου, γιατί η κατάσταση είναι σα μια κινούμενη άμμος. Οι ηθοποιοί είναι οι μόνοι που ζουν που θα ζήσουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι στις εργασιακές σχέσεις. Δηλαδή κάνουμε μια παράσταση, δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε σε πέντε μήνες, σε έξι μήνες, σε ένα χρόνο.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News