Εκρέμ Ιμάμογλου: «Δεν μπορείτε και δεν πρέπει να μείνετε σιωπηλοί»

Θετικό το λογιστικό ισοζύγιο εγγραφών/διαγραφών το 2024 για το Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, αλλά ο αριθμός από μόνος του δεν αποτυπώνει πλήρως την πραγματικότητα στον τόπο μας
Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι το παραγωγικό μοντέλο και συγχρόνως να δοθούν κίνητρα ανάπτυξης στους υγιείς ντόπιους επιχειρηματίες, σημειώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θ. Σαββάκης

Θετικό ήταν το λογιστικό ισοζύγιο εγγραφών/διαγραφών το 2024 για το Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης. Πιο συγκεκριμένα 188 εγγράφηκαν και 102 διαγράφηκαν, με το πηλίκο να μας βρίσκει στο +86.
Ο παραπάνω αριθμός όμως αποτυπώνει μόνο τη μισή αλήθεια, διότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να έχουμε κατά νου: Επαγγελματίες δεν μπορούν να διαγραφούν λόγω χρεών παρότι τα καταστήματά τους ουσιαστικά είναι ανενεργά. Άλλοι πάλι για φορολογικούς λόγους επιλέγουν να ανοίξουν νέα μορφή επιχείρησης, φεύγοντας από την ατομική. Και φυσικά, το βασικότερο όλων, είναι η ποιότητα των νέων επιχειρήσεων που ανοίγουν και το πλήθος εργαζομένων που απασχολούν. Άλλο δηλαδή εάν πρόκειται για προσπάθειες που θα στεριώσουν, προσθέτοντας στην τοπική ανάπτυξη, κι άλλο εάν πρόκειται για μία μικρή καφετέρια που άνοιξε ένας ενδιαφερόμενος με επιδοτούμενο πρόγραμμα ανέργων αλλά μετά από μερικά χρόνια θα βάλει λουκέτο.
Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου
Σε κάθε περίπτωση, η τοπική ανάπτυξη είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα, για το οποίο δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα μόνο από έναν αριθμό. Προς αυτό τον σκοπό στο ράδιο Χρόνος 87.5fm κλήθηκε να καταθέσει τις απόψεις του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Θεόδωρος Σαββάκης. «Το θέμα είναι να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο, δηλαδή να μην εστιάσουμε μόνο στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσίας», σημείωσε, γνωστοποιώντας ότι προς αυτό τον σκοπό θα γίνουν δράσεις κι ενημερώσεις του Επιμελητηρίου.
Σε πρώτο πλάνο, σύμφωνα με τον Θ. Σαββάκη, πρέπει να έρθουν η μεταποιητική γεωργία και γενικά η μεταποίηση στον τόπο μας, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με την κατάλληλη γνώση των επαγγελματιών και στη συνέχεια με την θεσμοθέτηση κινήτρων από την πολιτεία. Ειδάλλως, δεν έκρυψε, το παραγωγικό μοντέλο της πόλης θα συνεχίζει να αφορά κυρίως μικρά καταστήματα εστίασης ή παροχής υπηρεσίας.
Πρόταση του Επιμελητηρίου είναι η αλλαγή του αναπτυξιακού Νόμου, για να θεσπιστούν αντίστοιχα κίνητρα εγκατάστασης νέων επιχειρήσεων στη Ροδόπη όπως στον Έβρο. Παράλληλα, πρέπει να βρεθούν εργαλεία συγκράτησης του πληθυσμού στη Ροδόπη, κάτι που μπορεί να γίνει για παράδειγμα μέσα από ειδικά κίνητρα μέσα από το πρόγραμμα «Σπίτι Μου», το οποίο για ακριτικές περιοχές σαν τη δική μας θα μπορούσε να έχει καλύτερα κριτήρια, όπως εντελώς άτοκο δάνειο.
Κλείνουν ατομικές, ανοίγουν εταιρίες
Ένα άλλο φαινόμενο που έχει ενδιαφέρον για το 2024 σχετίζεται με τη μορφή των επιχειρήσεων. Πολλοί επιχειρηματίες επέλεξαν να κάνουν εταιρίες και να φύγουν από το «ατομικό» μοντέλο, για να αποφύγουν τη φορολόγηση με βάση το ελάχιστο φορολογητέο τεκμαρτό εισόδημα, γεγονός που επιβεβαίωσε ο Θεόδωρος Σαββάκης και αποτυπώνεται στα στοιχεία του Επιμελητηρίου.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News