Ο εορτασμός της 14ης Μαΐου

Εξήγγειλε την παράταση των μέτρων κατά της ακρίβειας για τουλάχιστον ένα ακόμη εξάμηνο
«Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε να υλοποιούμε τολμηρές διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Οι παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στην αγορά και θα συνεχιστούν για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ακόμα είναι παρεμβάσεις που -θέλω να τονίσω- έχουν αρχίσει να φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα», εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Ανάπτυξης και τον νέο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο, το πρωί της Τετάρτης 19 Ιουνίου.
Ο πρωθυπουργός παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την αποκλιμάκωση της ακρίβειας, στεκόμενος στο ότι τον μήνα Μάιο είχαμε τον έβδομο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. «Αρχίζουμε πια να βλέπουμε ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών» υποστήριξε ο πρωθυπουργός κι ανέλυσε: «Σκοπός δεν είναι μόνο να μιλάμε για μείωση του πληθωρισμού αλλά για μείωση των τιμών πια, στο ράφι, προς όφελος του καταναλωτή, ειδικά στο σούπερ μάρκετ και ειδικά στα τρόφιμα. Και πιστεύουμε ότι με τη συνέχιση αυτής της πολιτικής θα μπορεί σύντομα να μας οδηγήσει σε ακόμα πιο ουσιαστικά μετρήσιμα αποτελέσματα […]. Θα χρειαστεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να πούμε ότι η συνεχιζόμενη ακρίβεια ουσιαστικά υπονομεύει την ίδια την κοινωνική συνοχή, και το κράτος μέσα από τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς θέλει να εξασφαλίσει μια αγορά η οποία δουλεύει ανταγωνιστικά και να εξαλείψει ολιγοπωλιακά φαινόμενα ή φαινόμενα αισχροκέρδειας, αλλά σε αυτό χρειαζόμαστε και την υγιή επιχειρηματικότητα στο πλευρό μας. Είτε μιλάμε για τους μεγάλους Έλληνες παραγωγούς είτε μιλάμε για τις εταιρείες σούπερ μάρκετ, τους Έλληνες εμπόρους, όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτό είναι ένα στοίχημα το οποίο πρέπει και θα το κερδίσουμε όλοι μαζί».
Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «το ζήτημα των τιμών έχει και μία ευρωπαϊκή διάσταση». Αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ζητήματα των πρακτικών πολυεθνικών επιχειρήσεων και τόνισε ότι θα επιμείνει σε αυτό το ζήτημα. «Πιστεύω ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να απασχολήσει και τη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ για την επόμενη πενταετία. Η ενιαία αγορά δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις. Αφορά τους καταναλωτές και τέτοια φαινόμενα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επεσήμανε. Όπως υπογράμμισε, είναι διατεθειμένος να φέρει σε πέρας αυτή την αποστολή έχοντας συμμάχους και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μικρότερες αγορές -κατά κανόνα- που βρίσκονται αντιμέτωπες με τέτοιες πρακτικές.
Παρατείνονται τα μέτρα για την ακρίβεια
Παρατείνονται τα μέτρα για την ακρίβεια μέχρι τον Δεκέμβριο, καθώς, όπως φαίνεται από τα στοιχεία έχει αρχίσει και αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Ανάπτυξης. «Θα συνεχίσουμε τις τολμηρές παρεμβάσεις στην αγορά για ακόμα ένα εξάμηνο», είπε σημειώνοντας ότι οι παρεμβάσεις είχαν αποτέλεσμα ενώ τόνισε: «Είχαμε μείωση του πληθωρισμού, αλλά πρέπει μειωθούν και οι τιμές στο ράφι».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News