Κόντρα Ιλ. Αχμέτ-Απ. Βεσυρόπουλου για τον συμψηφισμό ενισχύσεων καπνοπαραγωγών | xronos.gr
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Κόντρα Ιλ. Αχμέτ-Απ. Βεσυρόπουλου για τον συμψηφισμό ενισχύσεων καπνοπαραγωγών

24/01/23 - 19:32
Κόντρα Ιλ. Αχμέτ-Απ. Βεσυρόπουλου για τον συμψηφισμό  ενισχύσεων καπνοπαραγωγών

Ερώτηση από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ, με θέμα τον συμψηφισμό των ενισχύσεων των αγροτών-καπνοπαραγωγών της Ροδόπης με την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Όπως ανέφερε ο κος Αχμέτ αρκετοί αγρότες και καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης συμμετείχαν ως δικαιούχοι στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, για την οποία τις προηγούμενες μέρες, βεβαιώθηκαν τα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν στο Δημόσιο. «Παράλληλα, ήταν δικαιούχοι έκτακτης κρατικής ενίσχυσης, γνωστής και ως κορωνοενίσχυσης, μια ενίσχυση άμεσα συνδεδεμένη με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία» δήλωσε ο βουλευτής Ροδόπης.

«Προς έκπληξη όλων, διαπιστώθηκε πως όταν έφτασε η ώρα για την καταβολή των ενισχύσεων αυτών, μέρος αυτών ή και όλο το ποσό των ενισχύσεων, σε πολλές περιπτώσεις είχε συμψηφιστεί με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Και ενώ έχει παρακρατηθεί μέρος ή το σύνολο της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης με την αιτιολογία του συμψηφισμού, η ΑΑΔΕ έχει βεβαιώσει ως χρέος το ποσό που αποτελεί τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση. Στην ουσία χωρίς καμία προγενέστερη ανακοίνωση προς ενημέρωση των αγροτών από τους αρμόδιους φορείς, οι αγρότες αφενός δεν εισέπραξαν τις κρατικές ενισχύσεις ενώ παράλληλα εμφανίζονται ως οφειλέτες στο Ελληνικό Δημόσιο, αφετέρου δε καλούνται να επιστρέψουν το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής και όχι μέρος αυτής, ενώ παράλληλα η ΑΑΔΕ τους “υπενθύμιζε”, ότι έως τις 29 Ιουλίου 2022 θα έπρεπε να καταβάλουν εφάπαξ ή σε δόσεις τα ποσά της επιστρεπτέας» είπε ο κος Αχμέτ.

Τι απαντά το Υπουργείο
Στην απάντησή του ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη Φορολογική Πολιτική και τη Δημόσια Περιουσία Απόστολος Βεσυρόπουλος υποστήριξε ότι «από το τελικό ύψος της ενίσχυσης κάθε παραγωγού, όπως προσδιορίζεται σε κάθε ΚΥΑ, αφαιρείται το άθροισμα των μη επιστρεπτέων ποσών που έχει λάβει ως επιστρεπτέα προκαταβολή και μέχρι να καθοριστεί το άθροισμα των μη επιστρεπτέων ποσών, η ενίσχυση καταβάλλεται με παρακράτηση του 50% του συνολικού ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής που έχει λάβει ο κάθε παραγωγός, μέσω όλων των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αφού ολοκληρωθεί ο καθορισμός του αθροίσματος των μη επιστρεπτέων ποσών, εάν το άθροισμα αυτών ξεπερνά το ποσό που έχει παρακρατηθεί για κάθε παραγωγό, τότε για το υπερβάλλον ποσό κινείται η διαδικασία ανάκτησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως αχρεωστήτως καταβληθέντα».

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr