Βασιλόπιτα κόβει το Σάββατο ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ροδόπης
Σαφές μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού
«Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει. Και μαζί του να αποτραπεί το μοντέλο, αυτό το καταστροφικό μοντέλο, των αυταρχικών ηγετών οι οποίοι με οποιοδήποτε τίμημα και με οποιοδήποτε πρόσχημα θα καταπατούν τα σύνορα των γειτόνων τους. Πρόκειται για ένα καθήκον της διεθνούς κοινότητας, αλλά και όλου του πολιτισμένου κόσμου. Με κόστος προσωρινό, σήμερα, αλλά με μεγάλο κέρδος αύριο».
Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης «Ποσειδώνια 2022», επισημαίνοντας παράλληλα τον κομβικό ρόλο της ελληνόκτητης ναυτιλίας στην παγκόσμια οικονομία, καθώς το 90% του παγκοσμίου εμπορίου γίνεται δια θαλάσσης.
«Η συγκυρία και η νομιμότητα ζητούν και από τη ναυτιλία να συμμεριστεί την ανάγκη να επιστρέψει η σταθερότητα και η γεωπολιτική ισορροπία στην υφήλιο» είπε ο κος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε η μείωση κατά 90% της εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο «κάτι που στρέφει ταυτόχρονα και την Ευρώπη ακόμα περισσότερο προς τις αγορές της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Αμερικής και μαζί της -παρά τις προσωρινές δυσκολίες- ανοίγει νέα λιμάνια και νέους προορισμούς που μπορούν να κατακτηθούν από την ελληνική ναυτιλία».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι καθίσταται κομβική η σημασία της θάλασσας για τη διακίνηση φυσικού αερίου, διότι είναι μια επιλογή που δεν εξασφαλίζει μόνο ενεργειακή ασφάλεια από τους ρωσικούς εκβιασμούς, αλλά γίνεται και μία ασπίδα στις παράλογες αυξήσεις των τιμών που εκτροχιάζουν ήδη κρατικούς αλλά και οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
«Πρόκειται, με άλλα λόγια, για ένα πεδίο που δηλώνει την κοινωνική διάσταση της ναυτιλιακής δράσης, αλλά και μια καινούργια πρόκληση για τα ελληνικότητα πλοία μεταφοράς LNG» είπε ο κος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η χώρα μας κινήθηκε ταχύτατα προς την ενεργειακή της αυτάρκεια, και ανέφερε ως παραδείγματα την Αλεξανδρούπολη, και τον σημαντικό τερματικό σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ο οποίος θα λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο, την αύξηση της χωρητικότητας των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας, θα μπορούν να υποδέχονται περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο και την επιτάχυνση της ανάπτυξης αγωγών οι οποίοι θα διασυνδέσουν την Ελλάδα με τα Βαλκάνια, αλλά και την ανάπτυξη ηλεκτρικών δικτύων που θα μας ενώσουν με την Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News