Κομοτηνή: Καθηγητής χαστούκισε μαθήτρια μέσα στην τάξη!

Με τον ιστορικό και καθηγητή του Standford Niall Ferguson μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός
Συζήτηση με τον ιστορικό και καθηγητή στο πανεπιστήμιο Stanford Niall Ferguson στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συζήτηση «απλώθηκε» και γύρω από τα ελληνοτουρκικά, με τον πρωθυπουργό να μην θέλει να διμεροποιήσει το πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά να ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σ’ αυτή τη συγκυρία.
«Η σχέση μας με την Τουρκία είναι δύσκολη και η Τουρκία ήταν εξαιρετικά προκλητική στις δραστηριότητές της κατά τους τελευταίους μήνες, ειδικά όσον αφορά την υπογραφή την συμφωνίας με την Λιβύη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, την οποία θεωρούμε απολύτως άκυρη, δίχως καμιά ισχύ. Αρκεί να ρίξεις μια ματιά στον χάρτη για να καταλάβεις γιατί αυτή η συμφωνία δεν βγάζει νόημα, ούτε στο ελάχιστο. Στον αντίποδα, η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, σεβόμενη πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έτσι λύνουμε τα προβλήματα στην γειτονιά μας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πιο συγκεκριμένα για τον χαρακτήρα του προβλήματος δήλωσε:
«Όσον αφορά τη σχέση μας με την Τουρκία, δεν πρόκειται για ελληνοτουρκικό πρόβλημα, είναι πρόβλημα ΕΕ - Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ζητήματα ασφαλείας μας είναι επίσης ζητήματα της Ένωσης. Όταν φυλάμε και προστατεύουμε τα σύνορά μας υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θυμίζω ότι όταν ξέσπασε η κρίση στις αρχές Μαρτίου, όταν έλαβε χώρα η απόπειρα να περάσουν στην Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας, την ενθάρρυνση της τουρκικής κυβέρνησης, και καταφέραμε να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, δύο ημέρες αργότερα η ηγεσία της ΕΕ επισκέφτηκε τα βορειοανατολικά σύνορά μας σε μία ένδειξη αλληλεγγύης».
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, μάλιστα, την ισχυρή πεποίθησή του ότι «αν η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν θα λάβει μόνο την απάντηση της Ελλάδας, είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα λάβει απάντηση και από την Ευρώπη. Δεν πρόκειται για το δρόμο που θα ήθελα να ακολουθήσουμε, αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν αυτό συμβεί».
Πάντως, στην κατακλείδα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να ρίξει τους τόνους, σημειώνοντας πως «είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε διάλογο με την Τουρκία, στο ζήτημα που έχουμε στο τραπέζι και είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μας».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News