ΕΠΣ Θράκης: Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σβυντρίδης

Θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο προειδοποίησαν κατά τη χθεσινή τρίωρη στάση εργασίας
«Ο στόχος τους είναι να εκμηδενίσουν ό,τι έχει σχέση με το δημόσιο με την έννοια του δημοσίου». Αυτό βλέπει πίσω από τη διαθεσιμότητα, ο Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος πρόεδρος εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, περιοχής Αν. Μακεδονίας Θράκης και γραμματέας ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης. Ο ίδιος μαζί με τους συναδέλφους του, δημόσιους υπαλλήλους διαφόρων κλάδων συμμετείχε στην τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξαν χθες από τις 12:00 μ.μ. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο πλαίσιο κινητοποιήσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σημειώνεται ότι, ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας των γερμανικών συνδικάτων (DGB), Μίχαελ Ζόμερ, απηύθυνε προειδοποίηση για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στις χώρες της νότιας Ευρώπης την ημέρα κινητοποιήσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία εφαρμόζεται μία πολιτική λιτότητας στην πλάτη των πολιτών ... Καταστρέφουμε αυτές τις χώρες με την περιστολή των δαπανών... Για το λόγο αυτόν εκδηλώνεται αυτή η αντίσταση, αυτή η εξέγερση», δήλωσε ο Μίχαελ Ζόμερ σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandradio Kultur. Η Γερμανία «έχει διανύσει σχετικά καλά τη δεύτερη φάση της χρηματοπιστωτικής κρίσης», δήλωσε ο Μίχαελ Ζόμερ, «καταγράφοντας βελτίωση της κατάστασης σε ορισμένους τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η χημική βιομηχανία». «Θέλουμε θετικά μέτρα κατά της κρίσης, δηλαδή τη δημιουργία επενδύσεων κατά της κρίσης και όχι την υπέρμετρη περικοπή δαπανών», είπε ζητώντας την καταπολέμηση «του κακού που βρίσκεται στη ρίζα της χρηματοπιστωτικής κρίσης: της κυριαρχίας των αγορών». «Είμαστε αλληλέγγυοι, οργανώνουμε διάφορες εκδηλώσεις» στη Γερμανία, «θα στείλουμε μήνυμα αλληλεγγύης προς τις χώρες αυτές», πρόσθεσε. Στην ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης συμμετείχαν συνολικά 40 συνδικαλιστικές οργανώσεις από 23 ευρωπαϊκές χώρες, με διάφορες μορφές κινητοποιήσεων. Στην Ισπανία και στην Πορτογαλία είχε εξαγγελθεί 24ωρη γενική απεργία, ενώ στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Στην Κομοτηνή στάσεις εργασίας πραγματοποιήθηκαν στο δήμο, στην ΠΕ Ροδόπης καθώς και σε άλλους χώρους εργασίας και οι υπάλληλοι κατέληξαν στην πλατεία, από όπου διατράνωσαν την αντίθεση τους, στη σκληρή πολιτική λιτότητας. «Στόχος είναι να μεταφέρουν το πείραμα που έγινε στην Ελλάδα και γενικά στον ευρωπαϊκό νότο, στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να γκρεμίσουν το κοινωνικό κράτος της Ευρώπης, που ουσιαστικά εμποδίζει την απελευθέρωση των κεφαλαίων», σημείωσε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος. Όσον αφορά στους υπαλλήλους που κινδυνεύουν με διαθεσιμότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ίδιος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης κινδυνεύουν με διαθεσιμότητα 114 άτομα. «Αυτοί θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και παρόλο που προβλέπεται να μεταφερθούν σε κενές θέσεις, αυτές έχουν καταργηθεί με το ενιαίο μισθολόγιο. Αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία που τίθενται σε διαθεσιμότητα τώρα θα απολυθεί σε χρονικό διάστημα ενός έτους που προβλέπει η ρύθμιση».
Για να αποτρέψουν τις απολύσεις οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις οι οποίες θα κλιμακωθούν σε συνεργασία με όλα τα σωματεία και σε επίπεδο νομού και σε επίπεδο Περιφέρειας. «Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε το ζήτημα όχι μόνο συνδικαλιστικά αλλά και πολιτικά δηλαδή στους εκπροσώπους της κυβέρνησης και στους βουλευτές της συμπολίτευσης», κατέληξε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος. Οι διαμαρτυρόμενοι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης φθάνοντας μέχρι το πολιτικό γραφείο του Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Όλγα Τσιούλφα
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News