Έκτακτο: Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στον Ήφαιστο

Επιχειρείται τα τελευταία χρόνια η αδειοδότηση και λειτουργία βιομηχανικής μονάδας παραγωγής χρυσού στην περιοχή του Περάματος Έβρου με εκχύλιση των πετρωμάτων με κυανιούχα υδατικά διαλύματα Η επανάκαμψη του περιβάλλοντος είναι αδύνατη λόγω των τρομακτικών αλλαγών που υφίστανται το έδαφος, η ατμόσφαιρα και ο υδροφόρος ορίζοντας, σημείωσε η περιβαλλοντολόγος Σούλα Δραγουμάνη Το τελικό ερώτημα που τίθεται σε όλους δεν είναι: «ναι ή όχι στον χρυσό» αλλά: «ναι ή όχι στην ανάπτυξη του τόπου μας»
Μία ενημέρωση μονομερής με ευθύνη της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης που επέλεξε να μην στείλει εκπροσώπους στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, αλλά όχι ατεκμηρίωτη, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στη συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τη γνωμοδότηση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου χρυσού στο Πέραμα Ν. Έβρου. Οι άνθρωποι της εταιρείας σε επιστολή που εστάλη στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου και αναγνώστηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους για να δικαιολογήσουν την απαξίωση προς την τοπική κοινωνία της Κομοτηνής ισχυρίστηκαν ότι «ως θεσμικοί αυτοδιοικητικοί φορείς η Περιφέρεια ΑΜΑΘ και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχουν προτεραιότητα σε αυτές τις διαδικασίες διότι η Περιφέρεια θα γνωμοδοτήσει για την ΜΠΕ και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είναι αυτός στον οποίο πρόκειται να υλοποιηθεί η επένδυση.

Εξ όσων γνωρίζουμε και στις δύο συνεδριάσεις θα δοθεί πλήρης δημοσιότητα για να έχουν όλοι οι πολίτες την δυνατότητα να ενημερωθούν έγκυρα. Ως εκ των άνω σας ενημερώνουμε ότι δεν έχουμε δυνατότητα να ανταποκριθούμε όπως θα επιθυμούσαμε στην πρόσκληση σας, διότι τότε δικαίως οι θεσμικοί φορείς και οι πολίτες θα αμφισβητούσαν την σοβαρότητα, το κύρος και την υπευθυνότητα της εταιρείας μας απέναντι στην κοινωνία, χαρακτηριστικά τα οποία η «Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.» και η μητρική της “Eldorado Gold Corporation” περιφρουρούμε και φυλάσσουμε ως «κόρην οφθαλμού» Είμαστε πάντα στην διάθεση σας το επόμενο χρονικό διάστημα να παράσχουμε δημόσια κάθε ενημέρωση και να απαντήσουμε σε κάθε ερώτημα που απασχολεί τους πολίτες της Κομοτηνής», καταλήγει η επιστολή που υπογράφει ο Γεώργιος Μαρκόπουλος γενικός διευθυντής της εταιρείας.

ΕΝΑ ΟΡΥΧΕΙΟ ΘΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
O Κυριάκος Αρίκας υφηγητής Ινστιτούτου Ορυκτολογίας - Πετρογραφίας Πανεπιστημίου Αμβούργου Γερμανίας, κλήθηκε να τεκμηριώσει επιστημονικά γιατί δεν πρέπει να υλοποιηθεί η επένδυση χρυσού παρουσιάζοντας στοιχεία, αλλά και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η δημιουργία ορυχείου θα προδιαγράψει την περιβαλλοντική καταστροφή της Θράκης. Κάθε ορυχείο θα έχει και τη χαβούζα του. Θα οργωθεί η περιοχή από Σάπες μέχρι την παραλία της Μεσημβρίας με αποτέλεσμα να απαξιωθεί από την περιοχή».

Ο κ. Αρίκας μάλιστα εξέφρασε απορία για την προχθεσινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, με την οποία έκαναν γνωστό πως αποδέχτηκαν χορηγία της εταιρείας χρυσού, στρώνοντας ουσιαστικά το χαλί για να πατήσουν οι χρυσοθήρες, λέγοντας «απορώ γιατί οι ξενοδόχοι έκαναν μία τέτοια ανακοίνωση, θέλουν την αυτοκτονία του κλάδου τους»;
ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ
Κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού τάχθηκε στην τοποθέτησή της και η περιβαλλοντολόγος Σούλα Δραγουμάνη πραγματοποιώντας τοποθέτηση εκ μέρους της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης Έβρου. Η ίδια περιέγραψε τις δυσμενείς επιπτώσεις του έργου, που θα έχει διάρκεια τα 8 έτη: Βίαιη επέμβαση στο περιβάλλον της περιοχής επέμβασης και αποψίλωση του μοναδικού και αυτοφυούς δάσους Μαύρης Πεύκης, το οποίο έχει προταθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ να χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο της φύσης. Η απόληψη των 1-3 g χρυσού/ τόνο πετρώματος μεταφράζεται σε μετατροπή 1000 κιλών πετρώματος σε 1000 κιλά αναλώσιμου υλικού που πετιέται στο χώρο απόθεσης τοξικών αποβλήτων. Για κάθε τόνο πετρώματος που εξορύσσεται και οδηγείται για ανάκτηση χρυσού, απαιτούνται 610 g κυανιούχου νατρίου, με όλους τους κινδύνους για πρόκληση ατυχήματος καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του (lethal dose 0,1-0,05 g για τον άνθρωπο). Σπατάλη νερού και βιοσυσσώρευση βαρέων μετάλλων στα υδατορέματα με συνεπαγόμενη ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων (όξινη απορροή, τοξικές ενώσεις, βαρέα μέταλλα, κυάνιο). Σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα κυρίως λόγω των εκπομπών αιωρουμένων σωματιδίων που περιέχουν βαρέα μέταλλα και τοξικούς ρύπους (Διοξείδιο του άνθρακα, Διοξείδιο του θείου, κυανιόντα κλπ) που προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων του Περάματος, το οποίο απέχει οριακά μόλις 500 μέτρα. Δεν είναι απίθανη η μεταφορά των σωματιδίων και σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 km. Ρύπανση των εδαφών που τα καθιστά ακατάλληλα για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων που προορίζονται για διατροφή με συνέπεια απαξίωση της αγροτικής οικονομίας, σε μια περιοχή η οποία είναι κατ? εξοχήν αγροτική. Υπονόμευση κάθε προοπτικής τουριστικής ανάπτυξης και γενικότερα απαξίωση άλλων πλεονεκτημάτων της περιοχής (αρχαιολογικοί χώροι, σπήλαια, παραδοσιακοί οικισμοί, γεωθερμικά πεδία, ανάπτυξη συμβατικής και βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, ιχθυοκαλλιέργειες, υδροβιότοποι, κλπ).
ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ - ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Πάντως η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων της Ροδόπης και του Έβρου (επιστημονικών, κοινωνικών, συνδικαλιστικών κλπ.) καθώς και οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν επανειλημμένα ταχθεί εναντίον της εξόρυξης χρυσού και έχουν εισπράξει ρητές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των δύο προηγούμενων πρωθυπουργών, πως το έργο δεν πρόκειται να γίνει χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, όπου ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης, τόνισε την ανάγκη, «να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να περάσει στην κοινωνία ότι εάν χρειαστεί να αντιδράσουμε στην πράξη και όχι στα λόγια θα είμαστε όλοι εκεί». Παγίδα χαρακτήρισε τις 200 θέσεις εργασίας, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Δημήτρης Κοτσάκης, κάνοντας λόγο για «μία παγίδα που η εταιρεία θέλει να πέσουν μέσα τα ποντίκια που δεν αντέχουν την κρίση».
Πρότεινε μάλιστα να κατατεθούν οι παραιτήσεις όλων των αυτοδιοικητικών φορέων όταν αρχίσει εργασίες η πρώτη μπουλντόζα και επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας ότι η μη αλλαγή του μεταλλευτικού κώδικα δείχνει ότι το κράτος δεν έχει πρόθεση να σταματήσει όλη αυτή την προσπάθεια εκ μέρους των εταιρειών. Ασέβεια προς την τοπική κοινωνία χαρακτήρισε την απουσία εκπροσώπων της εταιρείας χρυσού, ο επικεφαλής της παράταξης «Σπάρτακος» Νεκτάριος Δαπέργολας λέγοντας ότι κινείται στη λογική της εταιρείας να εξαγοράσουν, να ελέγχουν και να ποδηγετήσουν δίνοντας καθρεφτάκια σε ιθαγενείς. Για δεδομένη η άρνηση σε κάθε προσπάθεια καταστροφής της περιοχής μας, έκανε λόγο η επικεφαλής της παράταξης «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα» Σιμπέλ Μουσταφάογλου, σημειώνοντας «είμαστε υπέρ μίας ανάπτυξης που θα χτυπήσει την υψηλή ανεργία και τη φτώχια, τουριστικής, αγροτικής, βιομηχανικής». Τα 13 χρόνια που ο λαός της Ροδόπης αγωνίζεται να μην υλοποιηθεί αυτή η δραστηριότητα, επισήμανε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Φακιρίδης.
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παρέστησαν εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων και πολιτών. Μεταξύ αυτών ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ, ο περιφερειακός σύμβουλος Τάκης Χαρίτος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Νίκος Παπαθανασίου, ο πρόεδρος καφεποτοπωλών και καταστηματάρχων Ν. Ροδόπης Γιάννης Κιλτσίκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Σαπών Ηλίας Σταυρίδης, μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Τόλης Παπαγεωργίου από την Χαλκιδική και απλοί πολίτες.
Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής εξέφρασε την αντίθεσή του στην υλοποίηση της επένδυσης χρυσού στο Πέραμα Έβρου. Μάλιστα την επόμενη μέρα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ, που θα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτη, ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης κατέθεσε το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου.
Δήμητρα Συμεωνίδου
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News