Tα «χρυσά» κορίτσια της Εθνικής Πόλο στο ΕΡΤΝews: Αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε – Επόμενος στόχος η Σιγκαπούρη

Στο ράδιο Χρόνος 87.5fm φιλοξενήθηκε η Φελίνα Καζάκου ειδική σύμβουλος του περιφερειάρχη για Ευρωπαϊκά και Αναπτυξιακά προγράμματα, γνωστοποιώντας το πως θα λειτουργήσει στην πράξη το πρόγραμμα που χαρακτήρισε «φιλόδοξο»
Η ειδική σύμβουλος του περιφερειάρχη για Ευρωπαϊκά και Αναπτυξιακά προγράμματα παραχώρησε συνέντευξη στο ράδιο Χρόνος 87.5fm. Βασικό θέμα της συζήτησης, μεταξύ άλλων, αποτέλεσε το πρόγραμμα DesirMED. Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να υποστηρίξει την υλοποίηση της «Στρατηγικής Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή» (HORIZON-MISS-2022-CLIMA-01). Το DesirMED στοχεύει στην αναβάθμιση των ικανοτήτων των τοπικών και περιφερειακών διοικήσεων και κοινωνιών της Μεσογείου μέσω δράσεων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, δίνοντας προτεραιότητα στις λύσεις που βασίζονται στη φύση.
Αρχικά, δηλώνοντας ότι είναι υπέρμαχος των απολογισμών, πράγμα το οποίο τηρεί και ο ίδιος ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, ο οποίος έχει παραθέσει τον απολογισμό του τον προηγούμενο μήνα, θεώρησε πως είναι σημαντικό να ενημερώσει για τα έργα έχουν γίνει μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα

Τι κερδίζουμε από το DesirMED
«Είναι ένα πρόγραμμα πολύ φιλόδοξο μέσω του οποίου προσπαθούμε να δούμε τι έχουν κάνει οι υπόλοιπες χώρες ως τακτικές που μπορούμε να κρατήσουμε», ανέφερε η Φ. Καζάκου σε σχέση με το DesirMED. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εμπλέκεται το Πανεπιστήμιο ως επιστημονικός φορέας που μπορεί σε συνδυασμό με άλλους επιστημονικούς φορείς από την Ευρώπη να προτάσσει λύσεις. Μέσα από νέα δεδομένα που θα εισπράττει ο παραγωγός θα βελτιώσει το προϊόν του και να πετύχει μεγαλύτερη παραγωγή. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την περιφερειακή σύμβουλο, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συμμετέχει η Πορτογαλία, η οποία έχει μεγάλα στρέμματα αμπελώνων.
«Εμείς μέσα από αυτό θα δηλώσουμε ποιοι παραγωγοί θέλουν να συμμετέχουν σε πειραματικό στάδιο, η συμμετοχή είναι δωρεάν, ο εξοπλισμός θα τοποθετηθεί στις εκτάσεις χωρίς καμία επιβάρυνση και περίπου για δύο χρόνια θα παρακολουθούνται» και έτσι, δήλωσε η Φελίνα Καζάκου, μέσα από τα δεδομένα που θα παρουσιάζουν, ένας αγρότης θα ξέρει πότε πρέπει να ποτίσει το χωράφι του, ακόμη και ποια είναι η ποιότητα του νερού. Βασικός σκοπός είναι όταν ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, να εφαρμοστεί σε όλη την Περιφέρεια.
Τι είπε για το φράγμα ποταμού Κομψάτου
Η Φελίνα Καζάκου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο αρδευτικό φράγμα του Κομψάτου, το οποίο εδώ και δεκαετίες ολόκληρες δεν έχει ενταχθεί σε χρηματοδοτικό εργαλείο για να κατασκευαστεί. «Να είστε σίγουροι πως είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί πάρα πολύ τη διοίκηση και τον περιφερειάρχη, ο οποίος ασχολείται συστηματικά για την εύρεση πόρων», δήλωσε αναγνωρίζοντας την ανάγκη άμεσης δράσης και υποστήριξε πως το έργο θα προχωρήσει συνδυαστικά με περιφερειακούς, κρατικούς αλλά και ευρωπαϊκούς φορείς, μέσω των εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη για εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση αυτής μέσω ευρωπαϊκών πόρων. «Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, η επιχειρηματικότητα πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα» ισχυρίστηκε.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News