Έκτακτο: Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στον Ήφαιστο

Το Περιφερειακό συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά Τις τελικές αποφάσεις θα πάρει ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θύμιος Σώκος
Ως διατηρητέο μνημείο της φύσης, ανακήρυξε ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το δάσος της μαύρης πεύκης στο Πέραμα του Έβρου. Το συμβούλιο γνωμοδότησε, λέγοντας ναι στο ψήφισμα της Οικολογικής Ομάδας του Έβρου που υπέβαλε το αίτημα, ενώ αρμοδιότητα να ανακηρύξει ως μνημείο της φύσης το δάσος της Μαύρης Πεύκης, είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Σε κάθε περίπτωση η θετική γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου, θα αποτελέσει ισχυρό επιχείρημα προς την αρμόδια αρχή.
Ο ΧΡΥΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ
Το αυτοφυές δάσος μαύρης πεύκης στο Πέραμα χαρακτηρίζεται από μια σπάνια ιδιαιτερότητα. Η μαύρη πεύκη συνιστά δασοπονικό είδος που απαντάται στην βλαστική ζώνη Fagetalia (ζώνη δασών οξυάς, ελάτης, ορεινών κωνοφόρων), με κλίμα ορεινό μεσογειακό που πλησιάζει στο κλίμα της κεντρικής Ευρώπης, και σε υπερθαλάσσιο υψόμετρο άνω των 500 μέτρων, με κορμό ευθυτενή ύψους 20-40 μέτρων. Παραδόξως όμως το δάσος αυτό συναντάται στην περιοχή Περάματος με υπερθαλάσσιο υψόμετρο κάτω των 300 μέτρων που εντάσσεται με οικολογικά φυσιογνωμικά και χλωριστικά κριτήρια κυρίως στην Ευμεσογειακή ζώνη βλάστησης (Quercetalia ilicis), που γεωγραφικά προσδιορίζεται κατά μήκος των ακτών της Μακεδονίας Θράκης σε υψόμετρο μέχρι 200-300 μέτρα και με κορμό στρεβλό ομβρελοειδή, νανώδη. Αυτά τα στοιχεία αρκούν για το χαρακτηρισμό του δάσους αυτού ως φυτογεωγραφικό παράδοξο που αποτελεί σπάνιο γενετικό απόθεμα και συνέπεια αυτών οφείλουμε να το προστατεύσουμε με θεσμικά μέτρα, σύμφωνα με την πέμπτη αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή την αρχή της βιοποικιλότητας. Ο νόμος θεσμοθετεί τον χαρακτήρα μιας περιοχής ως προστατευόμενου φυσικού σχηματισμού, εφόσον τεκμηριώνεται η επιστημονική, η οικολογική, η αισθητική αξία του. Εάν μάλιστα υπάρχει και ο μνημειακός χαρακτήρας τότε ο προστατευόμενος φυσικός σχηματισμός χαρακτηρίζεται ως διατηρητέο μνημείο της φύσης. Αυτά είπε μεταξύ, άλλων στο περιφερειακό συμβούλιο, ο εισηγητής του θέματος, δασολόγος και μέλος της Οικολογικής Εταιρίας του Έβρου Γιώργος Δεμερίδης. Υπενθύμισε δε, ότι το 2003, το νομαρχιακό συμβούλιο του Έβρου, ομόφωνα συμφώνησε στην κήρυξη του δάσους σε όλη την έκταση του, ως διατηρητέου μνημείου της φύσης.

ΠΡΙΝ 17 ΧΡΟΝΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ
Το 1995 για πρώτη φορά η δασική υπηρεσία του Έβρου έκανε την πρόταση για ανακήρυξη του δάσους σε μνημείο της φύσης και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή Δασών. Οι διαδικασίες πάγωσαν, ενώ παράλληλα εκείνο το διάστημα ζητήθηκε η δασική υπηρεσία να συντάξει σχετική μελέτη. Τελικά συντάχθηκε προμελέτη, η οποία και συμφωνούσε απόλυτα με την αρχική πρόταση, πρόταση η οποία έφτασε στα αρμόδια υπουργεία στην Αθήνα, όπου και «κόλλησε για χρόνια». Αρκετά χρόνια μετά, το 2004, η δασική υπηρεσία και πάλι ρωτήθηκε από τα αρμόδια όργανα για το θέμα. Η απάντηση ήταν και πάλι θετική, ότι δηλαδή θα έπρεπε να ανακηρυχτεί το δάσος διατηρητέο μνημείο της φύσης. Έκτοτε δεν υπήρξε εξέλιξη, ενώ το νομαρχιακό συμβούλιο του Έβρου, χωρίς να έχει την αρμοδιότητα, πήρε την πολιτική απόφαση να προχωρήσει στην ανακήρυξη του δάσους σε μνημείο της φύσης, το 2003. Το θέμα επανέφερε η Οικολογική Εταιρία του Έβρου, στο περιφερειακό συμβούλιο, με την υποστήριξη της Δασικής Υπηρεσίας. Εξάλλου όπως είπε ο κ. Δεμερίδης, «όλα αυτά τα χρόνια οι τοπικές υπηρεσίες έδειξαν ότι ενστερνίζονται με την αγωνία των πολιτών και συμπράττουν».
ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΣΤΟΝ ΘΥΜΙΟ ΣΩΚΟ
Όσον αφορά στις τελικές αποφάσεις, αυτές καλείται να τις πάρει ο γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θύμιος Σώκος. Αν και το περιφερειακό συμβούλιο είναι αναρμόδιο να προχωρήσει στην κήρυξη του δάσους σε μνημείο της φύσης, η ομόφωνη απόφαση υπέρ αυτής της εξέλιξης, θα αποτελέσει ισχυρό επιχείρημα του περιφερειάρχη προς την αρμόδια αρχή, να προχωρήσει το θέμα, ανέφερε ο κ. Δεμερίδης. Άλλωστε, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να προχωρήσει το θέμα πρόσθεσε. Το βασικό είναι ότι αποτελεί ισχυρό ανάχωμα κατά της επένδυσης χρυσού. Επιπλέον μπορεί να μετατραπεί σε πόλο έλξης οικοτουριστικής ανάπτυξης με θετικές συνέπειες για την τοπική οικονομία. «Τώρα ο περιφερειάρχης έχοντας την ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου μπορεί να καταθέσει μία πιο ισχυρή πολιτική πρόταση για το αυτονόητο. Εμείς είμαστε μία οικολογική οργάνωση που απευθυνόμαστε, βασικά στις αιρετές αρχές, γιατί πιστεύουμε ότι αυτές οι αρχές θα πρέπει να ενστερνιστούν τις περιβαλλοντικές απόψεις, που συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και αυτοί μπορούν να απαιτήσουν πιο εύκολα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η οποία διορίζεται».
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ
Πάντως το δάσος της μαύρης πεύκης, αν και θεωρείται θαύμα της φύσης, φαίνεται πως αφήνει αδιάφορο το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος. Αυτά είπε κατά τα συζήτηση του θέματος, ο επικεφαλής της Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας Τάκης Χαρίτου και όχι τυχαία. Ο κ. Χαρίτου αναφέρθηκε στην έγκριση της προμελέτης των περιβαλλοντικών όρων υπέρ της επένδυσης του χρυσού στο Πέραμα του Έβρου, όπου αναφέρεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι «όποια κομμάτια του δάσους καταστραφούν από την εξόρυξη χρυσού, μπορούν να αποκατασταθούν». Το υπουργείο με λίγα λόγια ενώ αποδέχεται, ότι το δάσος αυτό είναι σπουδαίο, «ανερυθρίαστα λέει ότι θα κοπούν και θα τα ξαναφυτέψουμε τα δέντρα κάτι που είναι φαιδρό, οποιοσδήποτε δασολόγος το ακούσει θα γελάσει», είπε καταλήγοντας ο κ. Δεμερίδης.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News