Από τη Θράκη το πρώτο 100% ελληνικό ρούμι | xronos.gr
ΖΑΧΑΡΟΚΑΛΑΜΟ ΞΑΝΘΗΣ

Από τη Θράκη το πρώτο 100% ελληνικό ρούμι

23/02/23 - 8:00
Από τη Θράκη το πρώτο  100% ελληνικό ρούμι

Μοιραστείτε το

Με πρώτη ύλη από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Γενισέα»

Ποτέ λένε δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι η… «τρέλα» τους, όχι μόνο θα τις έκανε επιχειρηματίες που καινοτομούν, αλλά θα αποτελούσε το θεμέλιο λίθο για να κυκλοφορήσει από την αποσταγματοποιία/ποτοποιία Δωροδούλη (Dorodouli Distillery), το πρώτο ρούμι φτιαγμένο 100% στην Ελλάδα, και μάλιστα στη Θράκη, με φυσικά συστατικά που βρίσκονται στην ελληνική γη.


«Όταν συναντιούνται άνθρωποι με κοινό παρανομαστή την αγάπη για την Ελλάδα την ελληνική γη και την παράδοση, το σίγουρο είναι ότι όλα είναι δυνατά, και παρά τα εμπόδια που πολλές φορές μοιάζουν ανυπέρβλητα, ακόμη και τα θαύματα πραγματοποιούνται», είπε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η επικεφαλής της Dorodouli Distillery, Μαρία Δωρουδούλη, αναφερόμενη στη συνεργασία της με το δυναμικό της ΚΟΙΝΣΕΠ Πετιμέζι Γενισέας.


Από τη γη της Ξάνθης και τα χέρια γυναικών παραγωγών
«Κάναμε την “τρέλα” μας, αλλά ευτυχώς απέδωσε. Επενδύσαμε το κομπόδεμα που κρατούσαμε για τα γεράματά μας, προκειμένου να φέρουμε ξανά στο προσκήνιο το ζαχαροκάλαμο και να το αφήσουμε προίκα στον τόπο και τα παιδιά μας», υπογράμμισε μιλώντας επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Πετιμέζι Γενισέας, Αναστασία Αμανατίδου.

Χαρακτηρίζοντας δυναμική, την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου, η ίδια δηλώνει «δικαιωμένη, περήφανη και χαρούμενη» που μετά από 20-25 χρόνια η ίδια μαζί με άλλες έξι γυναίκες, ηλικίας από 50 έως και 70 χρόνων, επέστρεψε στο χωράφι και σημειώνει: «ζούμε την πραγματικότητα με το παραμύθι ταυτόχρονα. Ξεκινήσαμε την ενασχόλησή μας με το ζαχαροκάλαμο για να αναβιώσουμε την καλλιέργεια μετά από 60 χρόνια στην Ελλάδα και αφού εγκαταλείφθηκε λόγω οικονομικής ευμάρειας».

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Πετιμέζι Γενισέας σήμερα καλλιεργεί 20 στρέμματα με ζαχαροκάλαμο, παράγοντας δύο τόνους πετιμέζι ετησίως, ενώ το εγχείρημα ξεκίνησε το 2014, με τις γυναίκες να καλλιεργούν τέσσερα στρέμματα και χωρίς καν να διαθέτουν τα απαιτούμενα εργαλεία.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr