«Αποδεχόμαστε την απόφαση» απαντούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ | xronos.gr
ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΔΕΥΑΚ

«Αποδεχόμαστε την απόφαση» απαντούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ

13/05/22 - 8:00
2342345354-85.jpg

Σοβαρή καταγγελία αλλά με μη επαρκή τεκμηρίωση από τον πρόεδρο εργαζομένων εις βάρος του Δημήτρη Καρασταύρου, αλλά κι ένα προσωπικό σχόλιο για τη διαχείριση ενός οικονομικού θέματος που αφορά 55 οικογένειες του τόπου

Στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου λόγω μείζονος ενδιαφέροντος δικάστηκε η αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε η ΔΕΥΑ Κομοτηνής κατά της εφετειακής απόφασης που δικαίωνε εργαζομένους της Δημοτικής Επιχείρησης, ανοίγοντας το δρόμο σε 55 εργαζομένους να λάβουν πίσω περικοπές της τάξης των 1,8εκ ευρώ, που αναλογούσαν σε 40-45.000€ σε έκαστο εργαζόμενο.

Με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκανε γνωστή ο «Χ» -και δεν μπορεί να προσβληθεί περαιτέρω στα ελληνικά δικαστήρια παραμόνο στα ευρωπαϊκά- η αίτηση αναίρεσης της ΔΕΥΑΚ έγινε δεκτή. Επομένως, οι περικοπές που δέχθηκαν οι εργαζόμενοι με τα πρώτα μνημόνια κρίθηκαν νόμιμες.

Το σκεπτικό της απόφασης αναμένεται να γίνει αναλυτικά γνωστό, όταν αυτή καθαρογραφεί. Δεδομένο θεωρείται πάντως, ότι όλες οι ανοιχτές υποθέσεις ΔΕΥΑ-εργαζομένων στη χώρα πρέπει να εναρμονιστούν με την αντίστοιχη του Ανώτατου Δικαστηρίου.


Αποδέχονται την απόφαση κι αναμένουν
Πως τα ίδια που ίσχυσαν σε όλους τους εργαζομένους του Δημοσίου, ορθώς νομικά επεβλήθησαν και στους εργαζομένους των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης, σημείωσε η δικηγόρος της ΔΕΥΑΚ Λευκή Κιοσσέ Παυλίδου μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, δίνοντας επίσης τα εύσημα για την έκβαση της υπόθεσης και στον δικηγόρο της Δημοτικής Επιχείρησης Νίκο Βαλαβάνη.

«Υπέστησαν περικοπές εργαζόμενοι στο Δημόσιο, ευρύτερο Δημόσιο τομέα, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου», είπε, ενώ μεταξύ πολλών επιχειρημάτων που έφερε στο προσκήνιο, υπογράμμισε πως δεν ήταν λογικό δημοτικοί υπάλληλοι που απασχολούνται στους τομείς ύδρευσης-αποχέτευσης σε μικρούς Δήμους που στερούνται αντίστοιχων Δημοτικών Επιχειρήσεων, να είχαν υποστεί τις μειώσεις, αλλά όχι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ.

Από θέσης τους οι εργαζόμενοι αναμένουν να καθαρογραφεί η απόφαση, προκειμένου να τη μελετήσουν με τους δικηγόρους και να αποφασίσουν τυχόν επόμενα βήματα. «Η απόφαση βγήκε όντως υπέρ της ΔΕΥΑΚ. Την αποδεχόμαστε, συνεχίζουμε κανονικά. Δεν είμαστε από αυτούς που κάποτε δεν αποδέχονταν τις αποφάσεις δικαστηρίων και έκαναν του κεφαλιού τους. Εμείς συνεχίζουμε και νομίζω πως όλα θα πάνε καλά […]. Προς το παρόν το δεδομένο είναι πως χάσαμε, το αποδεχόμαστε», δήλωσε ο Μανώλης Σκαρλατίδης πρόεδρος εργαζομένων ΔΕΥΑ Κομοτηνής.

Ο ίδιος πάντως συνεχίζει να υποστηρίζει πως οι μειώσεις ήταν άδικες, αφού τόσα χρόνια δεν εργάζονται με το ίδιο εργασιακό καθεστώς δημοσίων υπαλλήλων ούτε στο παρελθόν δέχθηκαν αντίστοιχες αυξήσεις μισθών. Ακόμη, μεταξύ άλλων, δεν λαμβάνουν εφάπαξ σύνταξης, αλλά ένα μικρό ποσό ως αποζημίωση, ενώ επίσης δεν λαμβάνουν εκλογική αποζημίωση όπως οι δημοτικοί υπάλληλοι. Όσο για το πως θα επιστραφούν τα χρήματα από τους εργαζομένους, «θα βρούμε τον τρόπο» είπε, προαναγγέλλοντας νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών για το πως αυτό θα καταστεί εφικτό.


Έπραξε το καθήκον του ο Δ. Καρασταύρου;
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο των δηλώσεων και των δύο πλευρών βρέθηκε το πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση. Ο λόγος για τον νυν αντιδήμαρχο Έργων, πρώην πρόεδρο της ΔΕΥΑ Κομοτηνής και τον άνθρωπο που πήρε την απόφαση προσφυγής στον Άρειο Πάγο, Δημήτρη Καρασταύρου. Μιλώντας στον «Χ», ο αυτοδιοικητικός υποστήριξε πως με αυτή του την απόφαση έπραξε το καθήκον του απέναντι στους δημότες αλλά και τη Δημοτική Επιχείρηση. Την άποψη αυτή συμμερίστηκε κι η δικηγόρος κα Κιοσσέ Παυλίδου. Για την απόφασή του «ο κος Καρασταύρου λοιδορήθηκε, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν έπρεπε, ήταν εργοδότης κι έπρεπε να διαφυλάξει τα χρήματα της ΔΕΥΑΚ» είπε χαρακτηριστικά, ενώ επίσης γνωστοποίησε πως δεν ήταν μόνο η ΔΕΥΑ Κομοτηνής που προσέφυγε, αλλά κι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Κρήτης (πλην Χανίων), ενώ κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο παρέστησαν δικηγόροι από άλλες αντίστοιχες Δημοτικές Επιχειρήσεις για να χειριστούν όμοιες υποθέσεις.

Να μην εμφανίζεται ως σωτήρας, κάλεσε από πλευράς του ο κος Σκαρλατίδης τον τέως πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, για τον οποίο άφησε στον αέρα μία πολύ σοβαρή καταγγελία, χωρίς όμως να τη στοιχειοθετεί επαρκώς. «Βάσει των μνημονιακών νόμων τα λεφτά των εργαζομένων έπρεπε να μπαίνουν σε ειδικό λογαριασμό στο Παρακαταθηκών και Δανείων και να μη χρησιμοποιηθούν για κανένα σκοπό. Αλλά αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν σε αυτό το λογαριασμό και ποτέ δεν βγήκε ο κος Καρασταύρου να εξηγήσει που πήγαν. Αλλά εμφανίζεται ως σωτήρας. 

Δεν καταλαβαίνω πως είναι σωτήρας όταν κατ’ εμάς δεν ξέρουμε που πήγε τα λεφτά και δεν έδωσε ποτέ εξηγήσεις», δήλωσε, ζητώντας από τον κο Καρασταύρου να δώσει δημόσιες εξηγήσεις, ενώ τέλος -στο οικονομικοκοινωνικό σκέλος της κατάστασης που βρίσκει 55 οικογένειες του τόπου να χάνουν πολλά χρήματα- εμφανώς φορτισμένος αρκέστηκε στο εξής: «είναι δυνατό κάποιοι να χαίρονται γιατί κυνήγησαν 55 οικογένειες εργαζομένων, με παιδιά να σπουδάσουν, οικογένειες που δουλεύει ο ένας σύζυγος κι έχουν προβλήματα. Και να λένε πως μερίμνησαν προς όφελος των πολιτών της Κομοτηνής. Δηλαδή εμείς δεν είμαστε πολίτες της Κομοτηνής; Και στο κάτω-κάτω τι διεκδικήσαμε; Ένα μέρος από τα λεφτά που μας είχαν κόψει».
 

 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr