14η Μαΐου: Η εκπαιδευτική κοινότητα τίμησε την απελευθέρωση της Θράκης

Μία επιχορήγηση 4,5 εκ. ευρώ το τελευταίο δίμηνο επιτρέπει το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής να πληρώνει κανονικά τους προμηθευτές του, σε αντίθεση με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης που λόγω χρεών σε προμηθευτές αδυνατεί να ανταποκριθεί σε έκτακτα χειρουργεία. Οι χρηματοδοτήσεις δεν γίνονται τυχαία, όπως έκανε γνωστό μιλώντας στο «Χ» ο διοικητής του νοσοκομείου Κομοτηνής Ηρακλής Χατζηνέστωρος, σημειώνοντας πως «οι χρηματοδοτήσεις γίνονται με βάση τα νούμερα που στέλνουν τα νοσοκομεία, δηλαδή οφείλω για το 2011 αυτά, για το 2012 αυτά. Συνεπώς βάσει αυτά έρχεται η χρηματοδότηση που μάλιστα είναι και χαρακτηρισμένη λέγοντας σε κάθε νοσοκομείο ποιο τρίμηνο να πληρώσει, το 1ο του 2011 ή το 2ο του 2011, κατ’ αυτό τον τρόπο κινούμαστε». Μεταξύ άλλων τα νοσοκομεία χρηματοδοτούνται ανάλογα με την παραγωγικότητα τους, τον αριθμό ασθενών και χειρουργείων. Το 2011 το νοσοκομείο Κομοτηνής αύξησε την παραγωγικότητα του όσον αφορά τα χειρουργεία κατά 30%, αφού έγιναν 1000 χειρουργεία περισσότερα από ότι το 2010, επίσης κατά 12% αυξήθηκαν οι εξωτερικοί ασθενείς που προσήλθαν και κατά 18% οι εισαγωγές.
ΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος επιλέγει τη δημόσια υγεία, γεγονός αναμενόμενο, όπως το χαρακτήρισε ο διοικητής, «έχουν αναβαθμιστεί οι παρεχόμενες υπηρεσίες από το νοσοκομείο Κομοτηνής. αυτό αποτυπώθηκε και στην ετήσια έκθεση της εθνικής σχολής δημόσιας υγείας. Το νοσοκομείο μας ανεβαίνει συνεχώς στην κλίμακα των αξιολογήσεων, το 2010 ανέβηκε κατά 24 θέσεις, από την 38η στην 14η και το 2011 ανεβήκαμε ακόμη περισσότερο, φτάνουμε περίπου στο 100%, δηλαδή παράγουμε περίπου ακριβώς όσα δαπανούμε, ό,τι εισπράττουμε δηλαδή το κάνουμε έργο. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος όλων των νοσοκομείων, να πλησιάσουν το 100%».
ΕΛΛΙΠΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΠΟΡΩΝ
Περικοπές στους προϋπολογισμούς υφίστανται, γι? αυτό και στόχος της διοίκησης είναι η περιστολή των δαπανών. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που επισημαίνει ο κ. Χατζηνέστωρος, «όταν ανέλαβα το νοσοκομείο οι οφειλές του προς τρίτους ανέρχονταν στα 35 εκατομμύρια ευρώ και οι απαιτήσεις του από τα ταμεία ήταν 18 εκ. ευρώ. Υπήρχε ένα άνοιγμα 22 εκ. ευρώ. Πέρσι κλείσαμε πλεονασματικοί, δηλαδή οι δαπάνες μας ήταν 15 εκ. ευρώ και είχαμε να παίρνουμε από τα ταμεία 16,5 εκ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή αν μας πληρώσουν τα ταμεία, είμαστε πλεονασματικοί». Ειδικά όμως το νοσοκομείο Κομοτηνής αντιμετωπίζει ένα ιδιαίτερο φαινόμενο να περιθάλπει άτομα από ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, που δεν είναι ασφαλισμένοι. «Είναι οι λεγόμενοι άποροι. Αυτό επιβαρύνει το νοσοκομείο. Υπάρχει μια χρηματοδότηση η οποία είναι πολύ μικρή σε σχέση με αυτά που αντιμετωπίζουμε και βέβαια είναι και τα ακριβά φάρμακα τα οποία δίνει το νοσοκομείο, δεν παραπέμπει δηλαδή τους ασθενείς στα φαρμακεία», ανέφερε ο διοικητής.
1.900.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Δυσκολότερα είναι τα πράγματα για το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου όπως έχει γίνει γνωστό τις τελευταίες μέρες μόνο επεμβάσεις που αφορούν έκτακτα περιστατικά θα εξυπηρετούνται στο εξής και μέχρι νεωτέρας αποφάσεως της διοίκησης, στα χειρουργεία. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο διοικητής του Νοσοκομείου Νίκος Ραπτόπουλος, το ίδρυμα χρωστάει σε προμηθευτές για φάρμακα και υλικά περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ, με συνέπεια οι εταιρείες να μην δίνουν επιπλέον πίστωση. Σύμφωνα με το διοικητή, αυτό έχει ως συνέπεια, τα φάρμακα και τα υλικά που βρίσκονται σήμερα στις αποθήκες του νοσοκομείου να επαρκούν μόνο για την αντιμετώπιση των έκτακτων χειρουργικών περιστατικών, προκειμένου να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Πάντως χθες και μετά από παρέμβαση του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Άρη Γιαννακίδη το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, αναμένεται να λάβει άμεσα 1 εκατομμύριο 900 χιλιάδες ευρώ, ώστε να τακτοποιήσει τους προμηθευτές και να μπορέσει να επιστρέψει σε κανονική λειτουργία.
Δήμος Μπακιρτζάκης
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News