ΔΕΥΑΚ: Διαφώνησαν Τσακιρίδης - Καρασταύρου για το «τροφείο» εργαζομένων | xronos.gr
ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ… ΜΕ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

ΔΕΥΑΚ: Διαφώνησαν Τσακιρίδης - Καρασταύρου για το «τροφείο» εργαζομένων

26/10/22 - 8:00
ΔΕΥΑΚ: Διαφώνησαν  Τσακιρίδης - Καρασταύρου  για το «τροφείο»  εργαζομένων

Ημερήσια οικονομική στήριξη αποφάσισε να χορηγήσει στους μόνιμους υπαλλήλους η  Διοίκηση, για να τους ανακουφίσει από την πρόσφατη δικαστική ήττα. Είναι όμως η απόφαση νόμιμη;

Ένα χρόνο μετά την έκβαση της πολύκροτης δικαστικής υπόθεσης μεταξύ διοίκησης ΔΕΥΑΚ και 55 εργαζομένων, η Δημοτική Επιχείρηση έρχεται ξανά στο προσκήνιο αυτή τη φορά για την απόφασή της… να στηρίξει τους εργαζομένους.

Θυμίζουμε πως επί διοίκησης Δημήτρη Καρασταύρου η ΔΕΥΑΚ πέτυχε δικαστική ανατροπή της απόφασης επιστροφής μνημονιακών περικοπών στους εργαζομένους, που αφορούσε ποσά 40-45.000 ευρώ για τον καθένα. Στο μεσοδιάστημα όμως οι εργαζόμενοι είχαν κατασχέσει το ποσό που τους “αναλογούσε” και μερικοί είχαν ήδη αρχίσει να το ξοδεύουν, προτού η απόφαση τελεσιδικήσει.

Τη συζήτηση προκάλεσε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής του Σπάρτακου Κώστας Καραΐσκος, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του στην καταβολή «μηνιαίου αφορολόγητου επιδόματος σε κάθε υπάλληλο αδιακρίτως των 132€ το μήνα». Ο αυτοδιοικητικός άφησε να εννοηθεί πως πρόκειται για προεκλογικό… τυράκι της διοίκησης, ενώ τόνισε πως αυτή η απόφαση ενδέχεται να προκαλέσει αντίστοιχες διεκδικήσεις από τους υπόλοιπους δημοτικούς υπαλλήλους. Εάν υπάρχουν εργαζόμενοι που το έχουν πράγματι ανάγκη για την οικονομική τους επιβίωση να το πάρουν, ξεκαθάρισε.

Στρ. Τσακιρίδης: «Νομιμότατη διαδικασία»
Το τροφείο αφορά το σύνολο εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, δηλαδή όλο το μόνιμο προσωπικό, γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Στράτος Τσακιρίδης. Ξεκαθάρισε πως την παροχή τη ζήτησαν οι εργαζόμενοι από τη Δημοτική Επιχείρηση, η οποία μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή της σύμφωνα με τον πρόεδρο και το έπραξε για τους στηρίξει οικονομικά.

«Αποφασίσαμε να τους ενισχύσουμε, γιατί θα γίνουν παρακρατήσεις από τους μισθούς τους (λόγω της δικαστικής απόφασης)» ξεκαθάρισε, ενώ υποστήριξε πως πρόκειται για «νομιμότητη διαδικασία» για την οποία ελήφθη σχετική απόφαση της διοίκησης. Προσθετικά, ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια δημοτών.

«Με δική τους ευθύνη» έκαναν τη συγκεκριμένη οικονομική διαχείριση προτού τελεσιδικήσει η απόφαση, απάντησε ο Κώστας Καραΐσκος και διαπίστωσε πως «δεν ευθύνεται ούτε η ΔΕΥΑΚ ούτε ο Δήμος».


Διαφώνησε και πρότεινε στήριξη ευπαθών ο Δ. Καρασταύρου
Ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, νυν αντιδήμαρχος Έργων Δημήτρης Καρασταύρου, ήταν ο άνθρωπος που έτρεξε τη δικαστική υπόθεση μέχρι τον Άρειο Πάγο, πετυχαίνοντας τελικά την ανατροπή της αρχικής απόφασης που ήταν υπέρ των εργαζομένων.

Τότε κατηγορήθηκε έντονα από αυτούς για έλλειψη ενδιαφέροντος προς τα συμφέροντά τους, ενώ εκείνος απάντησε ότι έβαλε πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα των δημοτών.

Ο κος Καρασταύρου διαφώνησε με την πολιτική θέση Στράτου Τσακιρίδη και διαχώρισε τη θέση του, αν και στην ίδια παράταξη. «Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα της επιχείρησης» να διαθέσει περίπου 100.000 ευρώ για τροφεία σε εργαζομένους, αντιπρότεινε αυτά τα χρήματα να δοθούν για την ανακούφιση λογαριασμών ευπαθών συμπολιτών μας, όπως οικονομικά αδύναμων ή ΑμεΑ «για να βοηθήσουμε πραγματικά την τοπική κοινωνία […] πρωτίστως θα έπρεπε να στηρίξουμε κοινωνικά στρώματα που το έχουν ανάγκη» είπε, υποστηρίζοντας πως οι μισθοί των εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ δεν είναι τόσο χαμηλοί όσο άλλων συμπολιτών μας. Σημείωσε πάντως ότι σε δεύτερο χρόνο η ΔΕΥΑΚ θα μπορούσε να εξετάσει τυχόν παροχές στους εργαζομένους.

Νομικές ενστάσεις από την Κλ. Στογιαννίδου
Νομικές ενστάσεις αναφορικά με το εάν είναι νόμιμη αυτή η απόφαση εξέφρασε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δικηγόρος στο επάγγελμα Κλεοπάτρα Στογιαννίδου.

Γι’ αυτό πρότεινε προτού δοθούν τα χρήματα στους εργαζομένους, να έχει διασφαλιστεί η νομιμότητα με σχετικά έγγραφα του Υπουργείου και της Αποκεντρωμένης, ώστε να μην χρειαστεί… να επιστρέψουν ξανά τα χρήματα.

Επέμεινε πως η απόφαση είναι καθόλα νόμιμη, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Στράτος Τσακιρίδης, με την Στογιαννίδου να απαντά ότι εφόσον είναι νόμιμη ανοίγει ο δρόμος να δοθεί αντίστοιχο τροφείο σε όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους, γιατί «δεν μπορούμε να έχουμε υπαλλήλους δύο ταχυτήτων» όπως τόνισε.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr