Ενότητα των επαγγελματιών διδάσκει στην Κομοτηνή η Αλεξανδρούπολη

Με διαταγή του ΚΕΛΠΝΟ αποκλείστηκε ο δήμος της Ροδόπης Αποφασίστηκε να αναβληθεί αιμοδοσία που ήταν προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο
Κάλεσμα σε όσους έχουν την ομάδα Α-, Β- και 0 Ρέζους αρνητικό να προσφέρουν το αίμα τους απεύθυνε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών της Ροδόπης, λόγω ελλείψεων που διαπιστώθηκαν στα αποθέματα του νοσοκομείου. Μία ημέρα ήταν αρκετή ώστε να ανταποκριθούν τα μέλη του Συλλόγου Εθελοντών και να αναπληρώσουν τις ελλείψεις. Το τελευταίο διάστημα το νοσοκομείο εξυπηρέτησε περιστατικά των παραπάνω ομάδων για το λόγο αυτό ζητήθηκε η πλήρωση τους, από τους εθελοντές. Στο πλαίσιο της προσπάθειας χρηστής διαχείρισης του εθελοντικά προσφερόμενου αίματος, εντάσσεται και αυτό το κάλεσμα, καθώς όπως είπε η Μαριάννα Ανδρεάδου γιατρός-υπεύθυνη του τμήματος αιμοδοσίας Κομοτηνής μία φιάλη αίματος, έχει διάρκεια ζωής 35-42 ημέρες.
Οι τρεις παραπάνω ομάδες ανήκουν σε μικρό ποσοστό πληθυσμού και γι’ αυτό η διαχείριση αυτού του αίματος θα πρέπει να είναι ορθολογική, ανέφερε. «Δεν πρέπει να υπάρχει πιθανόν μεγάλο απόθεμα σε αυτές τις ομάδες γιατί δεν βρίσκονται και εύκολα αυτά τα περιστατικά. Πρέπει να υπάρχει μία διαχείριση αραιή αυτών των αιμοδοτών». Αυτό ακριβώς συνέβη στο νοσοκομείο, όπου προσήλθαν οι εθελοντές αιμοδότες των παραπάνω ομάδων αίματος και κάλυψαν το κενό που δημιουργήθηκε.
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ
Στη χώρα μας εφαρμόζεται η καλύτερη μέθοδος ελέγχου του αίματος που προσφέρουν οι εθελοντές. Η διαδρομή του αίματος από τον εθελοντή στον ασθενή που θα το λάβει, είναι μεγάλη και σημαντική για την ασφάλεια των πολιτών. Ξεκινά από τον αιμοδότη, όπου την ώρα της αιμοδοσίας λαμβάνονται δείγματα με αποστειρωμένο σύστημα, τα οποία στη συνέχεια, εξετάζονται για μεταδοτικά νοσήματα. Μεταξύ άλλων της ηπατίτιδα Β και C, του Aids, της σύφιλη κ.α. Εξετάζονται στο εργαστήριο του νοσοκομείου Κομοτηνής και περνούν από μοριακό έλεγχο στη Αλεξανδρούπολη όπου πιστοποιείται η ασφάλεια τους. Αυτή τη μέθοδος εφαρμόζεται μόνο στη Ελλάδα, ανέφερε η κ. Ανδρεάδου υποστηρίζοντας ότι το αίμα της Ελλάδας ίσως είναι το ασφαλέστερο στον κόσμο. «Στέλνονται δείγματα από όλες τις φιάλες και ελέγχονται ξεχωριστά. Ούτε στην Ευρώπη, ούτε στις ΗΠΑ δεν εφαρμόζεται αυτή η μέθοδος. Αυτός ο έλεγχος κατεβάζει και ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο μόλυνσης».
Η ΚΡΙΣΗ ΧΤΥΠΑΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Οι μεγαλύτερες ανάγκες για αιμοληψία εντοπίζονται το καλοκαίρι καθώς τότε αιμοδοτεί λιγότερο ο πληθυσμός και τα τροχαία είναι περισσότερα, οπότε και αυξάνονται οι ανάγκες. Στο νοσοκομείο της Κομοτηνής περίπου 300 αιμοληψίες πραγματοποιούνται το μήνα, αριθμός που είναι ικανός να καλύψει τις ανάγκες του νοσοκομείου μας και άλλων της χώρας. Πάντως η κρίση δεν αφήνει ανεπηρέαστη και αυτό το κομμάτι της καθημερινότητας μας. Όπως εξήγησε η κ. Ανδρεάδου λόγω της κρίσης, ο αριθμός των χειρουργείων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης μειώθηκε και μαζί τους μειώθηκε και ο αριθμός των εθελοντών που συνήθως δίνουν αίμα για τα συγγενικά τους πρόσωπα. «Έχουμε μία πτώση σε αυτό το τμήμα των αιμοδοσιών γιατί ακριβώς δε γίνονται πάρα πολλά χειρουργεία.
Μείωση προκάλεσαν και τα περιστατικά του ιού του Δυτικού Νείλου καθώς και το κρούσμα της ελονοσίας στα Άβδηρα της Ξάνθης μαζί και σε περιοχές της Ροδόπης».
Ανάμεσα τους, αποκλείστηκε και ο δήμος Ιάσμου, είπε η κ. Ανδρεάδου επικαλούμενη διαταγή του ΚΕΛΠΝΟ. «Η απαγόρευση αφορά όλο το δήμο Ιάσμου για έξι μήνες που λήγουν το Φεβρουάριο. Και από εκεί έχουμε μία έλλειψη των αιμοληψιών γιατί ο Ίασμος έχει έναν πολύ ενεργό σύλλογο. Μάλιστα είχε προγραμματισμένη αιμοδοσία τον Οκτώβριο και αναβλήθηκε», έκανε γνωστό η υπεύθυνη της αιμοδοσίας.
Όλγα Τσιούλφα
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News