Έκτακτο: Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στον Ήφαιστο

Θεσμική κοινωνία και πολιτεία θα συνδιαμορφώσουν την πρόταση για την Ε.Ε.
Οι δηλώσεις του περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη γίνονται στο «Χ» μετά την επίσημα ανακοίνωση της πρότασης για την ΕΟΖ αλλά και τις επιφυλάξεις κι αντιδράσεις που διατυπώνονται δημόσια. Έχουν αξία και υποδηλώνουν την πολιτική απόφαση που λήφθηκε για την περιοχή μας.
Ειδική Οικονομική Ζώνη στην Θράκη. Όνειρο ή πραγματικότητα;
-Είναι δυσδιάκριτο το τι είναι υπερφίαλο, τι ουτοπία και τι είναι εφικτό. Εμείς στην Περιφέρεια μας πολλά όνειρα τα έχουμε κάνει πραγματικότητα. Θέλω να δηλώσω ότι στην προχθεσινή παρουσίαση της επιχειρησιακής μελέτης που παρίσταντο όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, όλη η θεσμική κοινωνία που θα συνδιαμορφώσουν – θα συναποφασίσουν και θα σχηματοποιήσουν αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο για την εγκατάσταση ΕΟΖ στην περιφέρεια ΑΜΘ. Ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία προβληματισμού και διαβούλευσης όπου αποσαφηνίστηκαν μια σειρά από προβληματισμούς ? ενστάσεις των εμπλεκόμενων κοινωνικών εταίρων. Θέλω να εκθειάσω την παρουσία τους, ότι συνομολογήθηκε ότι αυτό το εγχείρημα θα πρέπει να προσδώσει στην Περιφέρεια μας μια μεγάλη προστιθέμενη αξία και μια αναγνωρισιμότητα σε επίπεδο Ευρώπης και ότι με την δέουσα προσοχή θα προσεγγίσουμε στο να υλοποιήσουμε αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο.

Δηλώνω ότι η εγκατάσταση ΕΟΖ στην περιφέρεια ΑΜΘ αποτελεί εθνική προτεραιότητα της χώρας μας.
Τον Μάρτιο αφού ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις που αφορούν την χωροταξία, τα είδη των προϊόντων και των επιχειρήσεων, τα εργασιακά, όπου διευκρινίστηκε πως ότι ισχύσει επί του εθνικού κράτους ? ισχύουν και για τις εργασιακές σχέσεις, έχουμε βάλει ως στόχο ? προς τα τέλη Μαρτίου να υποβληθεί η πρόταση και παράλληλα να υλοποιείται η μελέτη σκοπιμότητας και η πλήρη τεκμηρίωση της μελέτης που θα αποσαφηνίζει όλες τις παραμέτρους για να υποστηρίξει το κράτος στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή την εγκατάσταση της ΕΟΖ στην περιφέρεια ΑΜΘ.
Προχωράμε λοιπόν με προσεκτικό βηματισμό σε πλήρη συντεταγμένη θεσμική κοινωνία με την εθνική κυβέρνηση.
Η δέσμευση είναι ότι όλα θα γίνουν με πλήρη διαφάνεια, με διαβούλευση της θεσμικής κοινωνίας και με τις αδειοδοτήσεις των θεσμοθετημένων συλλογικών οργάνων.
Στόχος μας είναι αυτό το εγχείρημα να καταγραφεί ιστορικά και να δώσει την απαραίτητη προστιθέμενη αξία στην περιφέρεια μας. Αξιολογούμε και αυτό έχει καταγραφεί ότι αυτή η Περιφέρεια έχει όλες τις προϋποθέσεις και όλα τα δεδομένα, έχει μικρό ΑΕΠ στο μέσο ευρωπαϊκό ΑΕΠ και στο μέσο εθνικό, έχει τεράστια ανεργία, έχει μια εξαιρετική διασυνοριακότητα και μια πολύ μεγάλη γεωπολιτική θέση, μια εξαιρετική θέση στην γεωγραφία, όλα αυτά συνδιαμορφώνουν την θετική άποψη ότι θα πάρουμε την έγκριση από την ευρωπαϊκή επιτροπή.
Πρακτικά αυτή η ζώνη τι θα σημαίνει;
-Αυτό θα οριοθετηθεί από την άποψη της θεσμικής κοινωνίας που θα πρέπει να προσανατολίσουμε το μελετητικό αντικείμενο. Αν είναι να ανακυκλώσουμε λογικές και συμπεριφορές του χθες τότε θα είναι ένα πισωγύρισμα, θα είναι μια πομφόλυγα που αν θέλετε την ευθύνη θα την επωμιστούμε όλοι μας που έχουμε το συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο σ’ αυτή τη συγκυρία.
Θα πρέπει λοιπόν να κάνουμε τις υπερβάσεις μας και να συναποφασίσουμε ότι αυτό το εγχείρημα, θα ακουμπά την Περιφέρεια μας για πολλά χρόνια και θα της δώσει μεγάλη αναπτυξιακή κινητικότητα».
ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ
Θολό το καθεστώς των Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών, λένε οι επαγγελματίες

Καταθέτουν γραπτώς τις επιφυλάξεις τους επί συγκεκριμένων άρθρων του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης περί «Βελτίωσης επιχειρηματικού περιβάλλοντος ? νέου εταιρικού τύπου ? κλπ»
Χαρακτηρίζουν θολό τοπίο το καθεστώς των «Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών» και γι? αυτό κοινοποιούν παρατηρήσεις επί συγκεκριμένων άρθρων επί του σχεδίου Νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης περί «Βελτίωσης επιχειρηματικού περιβάλλοντος ? νέου εταιρικού τύπου ? κλπ». Ο λόγος για τους προέδρους των Ομοσπονδιών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων Αν. Μακεδονίας και Θράκης που απευθύνονται με νέα επιστολή στον πρόεδρο επιτροπής διαβούλευσης ΠΑΜ-Θ, περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, τα μέλη Επιτροπής Διαβούλευσης ΠΑΜΘ, το πρόεδρο και μέλη του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜ-Θ και τους βουλευτές των πέντε νομών.
Με την επιστολή τους οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών κοινοποιούν τις παρατηρήσεις των ΟΕΒΕ ΑΜ-Θ: «επί των άρθρων 25, 29 & 41 του Σχεδίου Νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης περί Βελτίωσης επιχειρηματικού περιβάλλοντος ? νέου εταιρικού τύπου, κλπ. Τα άρθρα αυτά αφορούν στη θεσμοθέτηση νέου πλαισίου λειτουργίας των ελευθέρων ζωνών του εθνικού τελωνειακού κώδικα προετοιμάζοντας το νομικό και οικονομικό περιβάλλον για την εγκαθίδρυση Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Το εν λόγω σχέδιο νόμου έλαβε έγκριση υπουργικού συμβουλίου στις 12 Ιανουαρίου 2012.
Οι ΟΕΒΕ ΑΜ-Θ, στο πλαίσιο των πολιτικών και κοινωνικών διεργασιών, επισήμων και ατύπων, που βρίσκονται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες και εντείνονται εσχάτως με αντικείμενο τις «ΕΟΖ», θέτουν υπόψιν σας αυτές τις παρατηρήσεις φρονώντας ότι έτσι συμβάλλουν εποικοδομητικά στην προαγωγή του δημοσίου διαλόγου για τις επικείμενες αλλαγές και παρακαλούν να τις εξετάσετε στο μέτρο που εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις στην κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία από την εφαρμογή των άρθρων.
Για το σκοπό αυτό εισηγούνται: στον πρόεδρο της Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και Περιφερειάρχη, Άρη Γιαννακίδη, να ενεργοποιήσει την επιτροπή και να εισάγει το δυνατόν συντομότερα προς συζήτηση το θέμα όπως αυτό αναλύεται στα συνημμένα δύο υπομνήματα των ΟΕΒΕ ΑΜ-Θ, στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, να εισάγει το θέμα για συζήτηση στο σώμα και έκδοση ψηφίσματος το οποίο θα εστιάζει στην απόρριψη από τα εν λόγω άρθρα κάθε διατύπωσης ή ασάφειας, ικανής να επιτρέψει την εκτροπή της επιχειρηματικότητας σε ατραπούς κακές για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία. Ζητούν στους βουλευτές Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, να παρέμβουν κατά τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή, με σκοπό να διασφαλίσουν ότι οι προωθούμενες νομοθετικές αλλαγές και ρυθμίσεις θα περιγράφουν ρητά και με σαφήνεια το αντικείμενό τους και δεν θα επιτρέπουν διασταλτικές ερμηνείες».
Μαζί με την επιστολή οι πρόεδροι των Ομοσπονδία επισυνάπτουν και τα δύο υπομνήματα με τις, επί της αρχής του άρθρου 41 και επί της αλληλουχίας των άρθρων 25, 29 & 41, επισημάνσεις των ΟΕΒΕ ΑΜ-Θ.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News