ΕΠΣ Θράκης: Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σβυντρίδης

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται στις Διευθύνσεις διοικητικού σε Κομοτηνή και Ξάνθη
«Η γενική συνέλευση του συλλόγου διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Θράκης στην έκτακτη συνεδρίαση της και αφού έλαβε υπόψη την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά του νόμου 4093-2012, (έγκριση μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής 2013-2016) αποφάσισε: Ο σύλλογος να πραγματοποιήσει απεργία από Τετάρτη έως Παρασκευή 16 Νοεμβρίου με ταυτόχρονη κατάληψη των γραφείων της διεύθυνσης διοικητικού στην Κομοτηνή και Ξάνθη. Να συγκαλέσει εκ νέου γενική συνέλευση τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου αφού πρώτα την Παρασκευή γίνει αποτίμηση της διαμορφούμενης κατάστασης. Το διοικητικό συμβούλιο θα βρίσκεται σε διαρκή ανοικτή συνεδρίαση και θα γίνουν οι ανάλογες ανακοινώσεις».
Αυτή την ανακοίνωση είδαν θυροκολλημένη, όσοι χθες επισκέφτηκαν τα γραφεία της πρυτανείας στην Κομοτηνή, από όπου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων έναντι στο νόμο που όπως λένε, θα οδηγήσεις συναδέλφους τους στους δρόμους χωρίς επιστροφή. Οι κινητοποιήσεις, που είναι σε εξέλιξη και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, βρίσκουν συμπαράσταση και από τις πρυτανικές αρχές. Μάλιστα αναμένεται η έκδοση και από το ΔΠΘ σχετικού ψηφίσματος συμπαράστασης και παράλληλα αποφασίστηκε να συγκληθεί έκτακτα τη Δευτέρα η Σύνοδος των Πρυτάνεων της χώρας.
ΣΤΟ 80% Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
«Έχουμε αποφασίσει τριήμερες κινητοποιήσεις με απεργία και κατάληψη της Διεύθυνσης διοικητικού και στην Κομοτηνή και στη Ξάνθη», είπε η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Μαργαρίτα Σπυροπούλου και εκτίμησε τη συμμετοχή της απεργίας την πρώτη ημέρα στο 80% των υπαλλήλων. «Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δουλεύουν πολλά χρόνια, πρέπει να μείνουν. Έχουν οικογένειες, έχουν παιδιά. Πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι, τι θα γίνουν;», αναρωτήθηκε η πρόεδρος των εργαζομένων και πρόσθεσε πως είναι υποχρέωση όλων να αντιδράσουν. «Δεν μπορεί να έρχεται κάθε Μέρκελ και να μας λέει ότι πρέπει να φύγουμε και εμείς απλά να το πράττουμε. Θα δείξουμε μία αντίδραση. Οι πρυτάνεις είναι μαζί μας. Θα κάνουν έκτακτη σύνοδο τη Δευτέρα εξαιτίας αυτής της εξέλιξης. Από την πλευρά μας προσπαθούμε να αντισταθούμε με ό,τι μέσα έχουμε», τόνισε.
ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Με τη διαθεσιμότητα ανοίγει «ο ασκός του Αιόλου», για διάφορες κατηγορίες υπαλλήλων και κανείς δεν εγγυάται ότι δε θα πληγούν και οι μόνιμοι, διευκρίνισε η κ. Σπυροπούλου. Εξάλλου η εγκύκλιος αφήνει να εννοηθεί ότι η διαθεσιμότητα δεν αποκλείεται να αγγίξει και τις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων, εάν δε συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα που επιβάλλεται με το μνημόνιο. «Δεν ξέρουμε αν θα απολυθούμε. Αν δουν ότι δεν μαζεύονται οι αριθμοί με τους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπαλλήλους φαντάζονται ότι θα προχωρήσουν και σε άλλες ειδικότητες», εκτίμησε. Η ίδια είναι απόφοιτος του Πολυτεχνείου και εργάζεται τα τελευταία 24 χρόνια στο πανεπιστήμιο. «Δεν ανήκω σε αυτή την ομάδα αλλά δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι έχουμε συνάδελφους που ανήκουν στην οικογένεια μας. Πρέπει να τους συμπαρασταθούμε, να τους προστατέψουμε όσο μπορούμε και με ό,τι μέσα έχουμε γιατί δεν ξέρουμε που θα καταλήξει αυτό το πράγμα. Όταν μιλάμε για 150.000 απολύσεις από πού θα μαζευτούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι», αναρωτήθηκε.
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
Ερμηνεύοντας την εγκύκλιο για τη διαθεσιμότητα στο ΔΠΘ, οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι περίπου 40 άτομα θα τεθούν εκτός υπηρεσίας, μπαίνοντας σε καθεστώς διαθεσιμότητας, για να καλύψουν όπως ορίζεται, κενές θέσεις, όμως το ερώτημα είναι αν περισσεύουν. «Όχι» είναι η απάντηση της Χρύσα Τσικρικώνη υπάλληλου ΙΔΑΧ κατηγορίας ΠΕ, γεωπόνου στην Κομοτηνή. Υπηρετεί τα τελευταία 12 χρόνια το Πανεπιστήμιο και δηλώνει έκπληκτη από το οριζόντιο «κόψιμο» δεκάδων συναδέλφων της από τις θέσεις που υπηρετούν. «Το θεωρώ άδικο διότι ούτε το προσωπικό είναι πολύ στο πανεπιστήμιο και γιατί υπάρχει αυτή η οριζόντια αντιμετώπιση των προβλημάτων». Άποψη της είναι ότι, όσοι τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας δε θα επιστρέψουν σε πόστο εργασίας».
Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι και αύριο, και στη γενική τους συνέλευση θα αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις. Εν τω μεταξύ, φοιτητές μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών επισκέφτηκαν χώρους εργασίας στη Πρυτανεία του ΔΠΘ και εκδήλωσαν τη συμπαράσταση τους στους απεργούς.
Όλγα Τσιούλφα
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News