Ευριπίδης Στυλιανίδης: Για να πετύχουμε καλύτερη δημοκρατία στον τόπο μας, χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατία στα κόμματά μας | xronos.gr
ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Για να πετύχουμε καλύτερη δημοκρατία στον τόπο μας, χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατία στα κόμματά μας

28/01/11 - 12:00

Μοιραστείτε το

Όταν πριν χρόνια στις ΗΠΑ ξεκινούσαν δειλά - δειλά οι πολιτικές εφαρμογές του διαδικτύου, ο τότε αντιπρόεδρος της Αμερικής Al Gore έλεγε ότι «το Internet είναι η ηλεκτρονική λεωφόρος της επιστροφής των πολιτικών στην κλασική Δημοκρατία της Αρχαίας Αθήνας, στην άμεση δημοκρατία των ενεργών πολιτών» Τα κόμματα δεν μπορεί να εξαντλούνται σε ανοίγματα σκοπιμότητος προς την κοινωνία, αλλά πρέπει να ταυτίζονται μ? αυτήν και να την καθοδηγούν δίνοντας την δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν και στους ικανότερους να αναλαμβάνουν ρόλους Ρεπορτάζ Δήμος Μπακιρτζάκης

«Όλα βασίστηκαν στο ερέθισμα που μου έδωσε Αντώνης Σαμαράς για την συγκριτική μελέτη και την προετοιμασία της πρότασης για το σύγχρονο ελληνικό κόμμα της κεντροδεξιάς, εν όψει του συνεδρίου μας. Αυτό ήταν η αφορμή για να γίνει μια επιστημονική έρευνα για τα πολιτειακά και πολιτικά συστήματα της Αμερικής, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας και να καταθέσω στην συνέχεια μια συστάδα προτάσεων για το πώς πρέπει να μετεξελιχθεί η ΝΔ αξιοποιώντας ουσιαστικά και τις νέες τεχνολογίες», θα πει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, που κατάφερε να συγκεντρώσει την πολιτική ελίτ όλων των κομματικών χώρων στην παλιά Βουλή με αφορμή την παρουσίαση του νέου του βιβλίου που προλόγισε ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ αναλύθηκε από ένα πολυσυλλεκτικό πάνελ ομιλητών.
Η ικανοποίησή του έκδηλη, τόσο για την παρουσία των 1000 ατόμων, των 47 Βουλευτών, τ. υπουργών, δημάρχων, αιρετών περιφερειαρχών, ανώτατων δικαστικών, πανεπιστημιακών, τεχνοκρατών, στελεχών και πολλών νεολαίων, αλλά κυρίως από την πρακτική εφαρμογή των όσων θεωρητικά υποστήριζε για την διαδραστική λειτουργία του κόμματος, όπου το πολιτικό πρόγραμμα πλην των άλλων, θα διαμορφώνεται μαζί με τους πολίτες, που θα καταθέτουν τις θέσεις τους μέσα από το διαδίκτυο.



Μιλώντας χθες το μεσημέρι ζωντανά στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm  τόνισε πως θα εφαρμοστεί αυτό πρακτικά κι επανέλαβε ότι  η κεντρική ιδέα ξεκίνησε από την αλλαγή ηγεσίας και την θέληση να μετεξελιχθεί η Ν.Δ. από κεντροδεξιό κόμμα σ΄ ένα σύγχρονο διαδραστικό κόμμα δίνοντας τις λεπτομέρειες με ένα λόγο πειστικό και τεκμηριωμένο.

«Τώρα το εγχείρημα αυτό είναι ακόμη πιο κρίσιμο γιατί τώρα καλούμε τους πολίτες, όχι απλά να συμμετέχουν στην εκλογή ενός οργάνου, αλλά να συμμετέχουν στην συνδιαμόρφωση της πολιτικής, άρα να μην έχουν πολιτική παρουσία μόνο μια φορά στα τέσσερα χρόνια και μετά να νιώθουν την απογοήτευση ότι τα κόμματα άλλα τους είπαν και άλλα έκαναν την επόμενη μέρα, όπως γίνεται συνήθως, αλλά να μπορούν καθημερινά, μέσα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το διαδικτύο, να μπαίνουν στο portal της ΝΔ. Eκεί  να καταθέτουν προτάσεις για την διαμόρφωση του προγράμματος, να ασκούν κριτική σε όλους μας και εμείς να αντιδρούμε σε αυτή την κριτική θετικά ή αρνητικά και βεβαίως να ενθαρρύνουν το κόμμα, σε μια διαδικασία διαλόγου, ο οποίος στο τέλος θα έχει ένα δια ταύτα. Επίσης να ενθαρρύνουν και νομοθετικές πρωτοβουλίες. Υπάρχουν ζητήματα τα οποία απασχολούν τον μέσο πολίτη, που δεν φτάνουν ποτέ στις ηγεσίες. Όταν θα υπάρχει μια δομή και τα εργαλεία, ο τελευταίος πολίτης που ζει σε ένα απομονωμένο χωριό της περιφέρειας, θα μπορεί μέσα από τον δικό του υπολογιστή ή αν δεν είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία, μέσα από τον υπολογιστή που θα διαθέτει η νομαρχιακή μας επιτροπή, να καταθέτει το πρόβλημα του, το παράπονο του, την πρόταση του και αυτή να εισακούγεται και να προκαλεί ανάδραση στο κόμμα της ΝΔ.



Θα εισακούγεται κ. Στυλιανίδη; Γιατί το ίδιο γίνεται και με το opengov που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ.
-Στο opengov, δηλαδή στην ανοιχτή διακυβέρνηση, μιας μορφής εφαρμοσμένης τέτοιας πολιτικής που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ, έλλειπε το στοιχείο της διαδραστικότητας, δηλαδή ο πολίτης έστελνε αλλά δεν έπαιρνε πίσω μήνυμα από τον πολιτικό. Εδώ προσπαθούμε να επιτύχουμε κάτι άλλο.
Θα σας πω την εφαρμογή που ξεκινάω εγώ στην γραμματεία προγράμματος.
Έχουμε στήσει 15 ομάδες εργασίας από υψηλού επιπέδου τεχνοκράτες, όταν λαμβάνεται από το διαδίκτυο στην διεύθυνση μας μια πρόταση για ένα θέμα, αμέσως αυτή η πρόταση μεταβιβάζεται στην ομάδα και τυγχάνει επεξεργασίας. Εφόσον είναι σοβαρή, θα υπάρχει αμέσως μια πολιτική αντίδραση, είτε από την γραμματεία μου, είτε από τον αρμόδιο τομεάρχη. Αυτός είναι ο στόχος και αυτή είναι και η φιλοσοφία με την οποία στήθηκε το νέο Portal, η νέα ηλεκτρονική πύλη της ΝΔ η οποία εγκαινιάστηκε πριν από μια εβδομάδα από τον πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά.

Ως ιδέα ακούγεται καλό. Πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει στην πράξη;
-Από την μια στιγμή στην άλλη δεν είναι δυνατόν να πετύχεις αποτελέσματα, αλλά θα σας υπενθυμίσω τα εξής, ότι όταν στο Silicon Valley των ΗΠΑ ξεκίνησαν πρώτη φορά τέτοιου τύπου εφαρμογές, ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ που τις υποστήριξε, ο Al Gor σε μια δημόσια τοποθέτηση του είχε μιλήσει για την ηλεκτρονική λεωφόρο που θα μας επαναφέρει στην κλασική άμεση δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας. Ουσιαστικά αυτό το νέο εγχείρημα υλοποιεί αυτή την σκέψη. Δηλαδή ένας πολίτης, μέχρι τώρα περίμενε τον βουλευτή του να πάει στο καφενείο του χωριού, μπας και έχει την δυνατότητα εκεί είτε να του ασκήσει κριτική, είτε να τον ενημερώσει για το πρόβλημα, είτε να του κάνει κάποια πρόταση. Αυτή την κλασική μέθοδο άμεσης επικοινωνίας, κανείς δεν την αρνείται, συνεχίζει να λειτουργεί όπως λειτουργούσε και αυτή η μέθοδος εξαρτάται από την ευαισθησία του κάθε πολιτικού να βρίσκεται κοντά στον κόσμο. Τώρα αυτή την υπερβαίνουμε και την συμπληρώνουμε, δίνουμε την δυνατότητα στον απλό πολίτη, ακόμη και αν δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα, να επικοινωνήσει με το κόμμα μας και να μας πει τις απόψεις του και βεβαίως αυτές οι απόψεις τυγχάνουν επεξεργασίας όταν έχουν την πληρότητα και την σοβαρότητα που απαιτείται.
Εγώ θα σας πω ότι στο λίγο διάστημα που χειρίζομαι την γραμματεία προγράμματος τους τελευταίους μήνες, μου ήρθαν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, μια για την εφαρμογή ενός σύγχρονου συστήματος πράσινων χώρων που μπορούν να προστατέψουν το περιβάλλον αλλά και να δημιουργήσουν έσοδα στο κράτος από τους πλουσίους και όχι τους φτωχούς και μια άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση ήταν για την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών με την δημιουργία ενός υπουργείου εξωστρέφειας που θα προωθεί ζητήματα εξαγωγών και θα στηρίζει επιχειρήσεις εξωστρεφείς.

Αυτό σημαίνει ότι ο ενεργός πολίτης θέλει να έχει λόγο, απλώς δεν του δινόταν η δυνατότητα.
-Ακριβώς και βέβαια τώρα κρίνονται αμεσότερα και οι ηγεσίες αλλά και αυτοί που αναλαμβάνουν ρόλους, διότι όταν ο αρχηγός ενός κόμματος θα βλέπει ότι ένας τομεάρχης του αναλαμβάνει μια ευθύνη, παίρνει εναύσματα από την κοινωνία να προχωρήσει σε κάποιες προτάσεις και δεν το κάνει, σημαίνει ότι μπορείς να τον αξιολογήσεις αρνητικά».
Ο κ. Στυλιανίδης οργανώνει στην Κομοτηνή την δεύτερη παρουσίαση στο πρώτο 15θήμερο του Μαρτίου όπου θα ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στην γενέτειρά του με εκλεκτούς ομιλητές που θα συμμετάσχουν.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr