ΕΠΣ Θράκης: Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σβυντρίδης

Στον αύλειο χώρο της σχολής πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η τελετή ορκωμοσίας των 300 δοκίμων
Όρκο να φυλάττουν πίστη στην πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους, έδωσαν 300 δόκιμοι αστυφύλακες του τμήματος Κομοτηνής. Με φόντο κυριολεκτικά τους κρατούμενους λαθρομετανάστες, γιόρτασαν γονείς, φίλοι και δόκιμοι την ένταξη των τελευταίων στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας στην Κομοτηνή.
Η τελετή ορκωμοσίας των δοκίμων αστυφυλάκων σε Κομοτηνή και Διδυμότειχο, χθες το μεσημέρι έγινε χωρίς πολλές επισημότητες και με απουσίες, της ηγεσίας της ελληνικής αστυνομίας, καθώς σε ανάλογες εκδηλώσεις στο παρελθόν η ηγεσία φρόντιζε να εκπροσωπείται. Αυτή τη φορά κάτι τέτοιο δεν έγινε και το παρόν στην εκδήλωση της Κομοτηνής έδωσε ο αστυνομικός διευθυντής της Ροδόπης Αθανάσιος Σύρρος. Εκείνος ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στην τελετή που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε μία ώρα αργότερα παρουσία εκατοντάδων πολιτών από όλη σχεδόν την Ελλάδα. Το αξιοσημείωτο στη φετινή τελετή ήταν το γεγονός ότι, πραγματοποιήθηκε στον πραύλειο, μπροστά στο χώρο στάθμευσης των οχημάτων στην είσοδο της σχολής.
Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥΣ
Υπενθυμίζεται ότι, την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου με απόφαση του αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας προγραμματίσθηκε η κατάταξη 500 δοκίμων αστυφυλάκων, εκπαιδευτικής σειράς 2012-2014, στα τμήματα δοκίμων αστυφυλάκων Διδυμοτείχου και Κομοτηνής. Συγκεκριμένα στο Τ.Δ.Α. Διδυμοτείχου κατατάχθηκαν 200 δόκιμοι αστυφύλακες, 95 άνδρες και 105 γυναίκες. Στο Τ.Δ.Α. Κομοτηνής 300 Δόκιμοι Αστυφύλακες (άνδρες). Οι νέοι δόκιμοι υποβλήθηκαν σε βασική εκπαίδευση που το κύριο μέρος αυτής, είχε ως στόχο την προσαρμογή τους στο νέο περιβάλλον και την εισαγωγή τους στα βασικά θέματα της αστυνομικής εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στα εν λόγω τμήματα από την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012 έως και την Παρασκευή 09 Νοεμβρίου 2012.
ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Μαζί με τους δόκιμους συνυπάρχουν και οι λαθρομετανάστες, που στεγάζονται στους κοιτώνες από τον περασμένο Αύγουστο. Σήμερα φιλοξενούνται σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Ροδόπης Α. Σύρρο, 500 λαθρομετανάστες, και δεν έρχονται σε επαφή με τους δόκιμους αστυφύλακες. «Με τον όρκο τους, εντάχθηκαν επίσημα στις τάξεις τις ελληνικής αστυνομίας, 500 νέοι αστυφύλακες. Από τους 500, οι 300 θα εκπαιδευτούν στη σχολή μας και οι υπόλοιποι στο τμήμα δοκίμων του Διδυμότειχου. Είναι μία οριακή μέρα σήμερα. Στους νέου συναδέρφους ευχόμαστε να έχουν υγεία και καλή διαδρομή στο σώμα. Είναι ένα πέρασμα γι΄ αυτούς ή ένα φτερούγισμα προς τον επαγγελματικό και κοινωνικό βίο», σημείωσε ο κ. Σύρρος.
Όσον αφορά στους λαθρομετανάστες, υπάρχουν διαβεβαιώσεις είπε, ότι εντός δεκαημέρου θα αρχίσουν σταδιακά να αποχωρούν από τη σχολή της Κομοτηνής. «Παράλληλα θα ολοκληρωθούν τα έργα σε κάποιους άλλους χώρους υποδοχής, εκτός Ροδόπης και θα μεταβούν εκεί. Αυτή τη διαβεβαίωση έχουμε αυτές τις ημέρες». Στη Ροδόπη διαμένουν 500 λαθρομετανάστες στη σχολή αστυφυλάκων και άλλοι 200 στο κέντρο της Βέννας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα μεταφερθούν σταδιακά όσοι κρατούνται στη σχολή αστυφυλάκων σε άλλα κέντρα εκτός του νομού μας. Όσον αφορά στη συνύπαρξη τους, «προς το παρόν δεν υπάρχει κανέναν πρόβλημα. Δεν έρχονται σε επαφή. Αυτό εξασφαλίζεται με διαφορετικό πρόγραμμα για τις δύο ομάδες. Δεν προαυλίζονται την ίδια ώρα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα σε θέματα υγείας», σημείωσε ο κ. Σύρρος. Ο ίδιος διέψευσε ότι αστυνομικοί δέχθηκαν επιθέσεις από λαθρομετανάστες, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε κάτι τέτοιο δεν έχει καταγγελθεί επίσημα ούτε στην αστυνομική διεύθυνση, ούτε στην εισαγγελία. Να σημειωθεί ότι τους 500 λαθρομετανάστες φρουρούν 250 αστυνομικοί, όπως σημείωσε ο κ. Σύρρος. Μάλιστα χωρίζονται σε ομάδες και κάθε βάρδια διαθέτει 40 αστυνομικούς υπαλλήλους.
ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι δόκιμοι αστυφύλακες, θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στη Σχολή Αστυφυλάκων, όπως είπε από την πλευρά του ο διοικητής του τμήματος δοκίμων αστυφυλάκων Κομοτηνής Πέτρος Δεμερτζίδης. «Από εδώ και στο εξής θα ακολουθήσει θεωρητική και η αστυνομική τους εκπαίδευση κυρίως για τους δόκιμους αστυφύλακες. Μέχρι τώρα είχαν περισσότερο στρατιωτική εκπαίδευση την οποία περνά ο κάθε Έλληνας πολίτης όταν εισέρχεται στο στρατό. Από την Τρίτη ξεκινά η εκπαίδευση τους, στα αστυνομικά μαθήματα και νομικά. Το θεωρητικό κομμάτι διδάσκεται από καθηγητές της νομικής σχολής και δικηγόρους της Κομοτηνής. Από εκεί και μετά τα πρακτικά μαθήματα της αστυνομίας τα διδάσκουν οι δικοί μας καθηγητές, οι εκπαιδευτές που είναι 35 άτομα περίπου για 300 δόκιμους». Η εκπαίδευση διακρίνεται σε θεωρητική και πρακτική και αποσκοπεί κυρίως, στην άρτια επαγγελματική κατάρτιση, στη γενική εγκυκλοπαιδική μόρφωση και διαπαιδαγώγηση, στη γνώση της νομικής επιστήμης, στο χειρισμό και χρήση των όπλων, στη βελτίωση της φυσικής αγωγής και στην εκμάθηση τεχνικών αυτοπροστασίας. Η φοίτηση των σπουδαστών διαρκεί πέντε εξάμηνα και χωρίζεται σε τρία εκπαιδευτικά έτη. Τα δύο πρώτα διαιρούνται σε δύο αυτοτελή εξάμηνα το καθένα και το τρίτο εκπαιδευτικό έτος περιλαμβάνει το τελευταίο εξάμηνο εκπαίδευσης.
Ολγα Τσιούλφα
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News