Κομοτηνή: Έπαρση της ιστορικής σημαίας της πόλης (Βίντεο)

Επλήγησαν καλλιέργειες σε Ληνό, Μίσχο, Ασώματοι, Ρίζωμα, Θάμνα, Αγίασμα, Δύμη και Φωλιά Βοήθεια από τον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη ζήτησαν τα μέλη του συνεταιρισμού κερασοπαραγωγών σε συνάντηση που είχαν μαζί του
Πρόλαβαν να πάρουν μόλις μίας ημέρας παραγωγή, αφού το χαλάζι που έπεσε στο δυτικό τμήμα της Ροδόπης, έπληξε τις καλλιέργειές τους. Ο λόγος για τους κερασοπαραγωγούς του νομού, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να χαρούν τον κόπο τους, καθώς ο άστατος καιρός και κυρίως η έντονη χαλαζόπτωση της Τρίτης είχαν σαν αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές καταστροφές. Το χαλάζι έπληξε στην καρδιά του λεγόμενου «Γιακά», της περιοχής δηλαδή, όπου υπάρχουν τα περισσότερα καλλιεργήσιμα στρέμματα με κεράσια. Κερασώνες σε Ληνό, Μίσχο, Ασώματοι, Ρίζωμα, Θάμνα, Αγίασμα, Δύμη και Φωλιά υπέστησαν ζημιές από το χαλάζι που έπεσε σε μεγάλη ποσότητα και για αρκετή ώρα. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις έμοιαζαν χιονισμένες ή στην καλύτερη περίπτωση ήταν καλυμμένες με παχύ στρώμα πάγου από το χαλάζι, είπε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κερασοπαραγωγών Φερούχ Τοπάλ.

ΖΗΜΙΕΣ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ 1.500 ΚΕΡΑΣΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Κάνοντας μία πρώτη εκτίμηση της ζημιάς ο κ. Τοπάλ ανέφερε ότι επλήγησαν από το χαλάζι περίπου 2.000 στρέμματα, αλλά όπως επισήμανε το μέγεθος της συνολικής καταστροφής δε μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί, καθώς εκτιμάται ότι τα κεράσια που θα ωριμάσουν το επόμενο χρονικό διάστημα ενδεχομένως να έχουν κακή ποιότητα. Η καταστροφή είναι μεγάλη για 1.500 παραγωγούς, μεταξύ των οποίων και 450 μέλη του συνεταιρισμού, τόνισε ο ίδιος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί πρόλαβαν να μαζέψουν κεράσια μόλις μία μέρα, ενώ ο συνεταιρισμός απέστειλε ήδη την πρώτη παραγγελία με 10 τόνους κεράσια στην Αθήνα.
ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πάντως αυτό που φαίνεται να προβληματίζει περισσότερο τους κερασοπαραγωγούς είναι οι παραγγελίες που υπάρχουν από χώρες του εξωτερικού, Γερμανία και Ρωσία, στις οποίες πλέον δυσκολεύονται να ανταποκριθούν. Οι υπεύθυνοι του συνεταιρισμού κάλεσαν χθες στην περιοχή τους τον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη και τον αντιπεριφερειάρχη Παύλο Δαμιανίδη, προκειμένου να δουν με τα μάτια τους το μέγεθος της καταστροφής. Επί τόπου βρέθηκαν χθες και στελέχη του ΕΛΓΑ από την Αλεξανδρούπολη. Οι παραγωγοί αναμένουν βοήθεια από τις Αρχές του τόπου κυρίως στην κατεύθυνση ενεργοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών. Πάντως χθες το απόγευμα κερασοπαραγωγοί είχαν συνάντηση στο συσκευαστήριο στα Θάμνα για να συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της απρόσμενης αυτής εξέλιξης.
Από το χαλάζι να σημειωθεί ότι επλήγησαν και άλλες καλλιέργειες αγρότες στους οικισμούς Γλυκονερίου, Καλλίστης, Σάλπης, Αμβροσίας, Παλλάδιου, Μεσούνης και Αιγείρου Ροδόπης.

Στο μεταξύ η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ροδόπης διενεργεί και τη φετινή περίοδο παρακολούθηση του πληθυσμού του εντόμου ραγολέτιδα ή σκουλήκι του κερασιού με χρήση κίτρινων φερομονικών κολλητικών παγίδων σε κερασώνες του νομού μας. Οι πτήσεις του εντόμου έχουν ξεκινήσει. Επειδή παρατηρείται υψηλός αριθμός συλλήψεων, κρίνεται απαραίτητο να γίνουν φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις για την καταπολέμηση του εντόμου, ώστε να αποφευχθούν οι προσβολές στα κεράσια.
Οι φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις πρέπει να περιοριστούν μόνο σε μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες κερασιών και όταν οι καρποί βρίσκονται στο στάδιο της έναρξης αλλαγής χρώματος, επειδή σε αυτό το στάδιο οι καρποί προσβάλλονται από το έντομο. Δεν πρέπει να γίνουν επεμβάσεις με εντομοκτόνα στις πρώιμες ποικιλίες, όπως τα burlat, διότι πλησιάζουν στο στάδιο συγκομιδής, δεν διατρέχουν κίνδυνο και δεν πρέπει να φέρουν ανεπιθύμητα υπολείμματα εντομοκτόνων. Εγκεκριμένα εντομοκτόνα για τη ραγολέτιδα του κερασιού είναι εκείνα που έχουν σαν δραστική ουσία: deltamethrin, thiamethoxan, beauveria bassiana. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής, που είναι deltamethrin – 14 ημέρες, thiamethoxan ? 7 ημέρες και beauveria bassiana ? 0 ημέρες.
Επίσης ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται στην επιλογή σκευάσματος για κεράσια που προορίζονται για εξαγωγές στη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι παραγωγοί μπορούν κατά περίπτωση να συμβουλεύονται τους γεωπόνους του γραφείου 406 της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ροδόπης στο 2531350408, αλλά και τους γεωπόνους των καταστημάτων εμπορίας φυτοπροστατευτικών προιόντων. Τα σκευάσματα με τη δραστική ουσία σπόρια του μύκητα beauveria bassiana (π.χ. naturalis) μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι και την ημέρα συγκομιδής. Σε περίπτωση επιλογής του πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω: δεν πρέπει να συνδυαστεί στο ψεκαστικό με μυκητοκτόνα σκευάσματα, ενώ για την εφαρμογή οποιουδήποτε μυκητοκτόνου πρέπει να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 48 ώρες. Δεν πρέπει να εφαρμόζεται ζεστές ώρες με θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 30ο Κελσίου. Τέλος η χρήση προσκολλητικού βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News