Η οδός Ν. Γρηγορά αλλάζει μορφή | xronos.gr
ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Η οδός Ν. Γρηγορά αλλάζει μορφή

14/05/19 - 10:00

Μετά την οδό Σωκράτους, το έργο συνεχίζεται επί της Ν. Γρηγορά, θα ακολουθήσει η Σοφούλη

Συνέχεια στο έργο ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής είχαμε τις περασμένες ημέρες. Μετά την οδό Σωκράτους που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, σειρά είχε η έναρξη εργασιών στην οδό Νικηφόρου Γρηγορά, παραπλεύρως του βυζαντινού φρουρίου Κομοτηνής. Ήδη ξηλώθηκε η άσφαλτος, έχει διακοπεί η κυκλοφορία οχημάτων και το έργο τελεί σε πλήρη εξέλιξη. Συνολικά, ως γνωστόν, το έργο περιλαμβάνει την διαμόρφωση της περιοχής γύρω από το βυζαντινό τείχος της Κομοτηνής και, πιο συγκεκριμένα, την ανάπλαση της περιοχής εξωτερικά και περιμετρικά αυτού. Σε πρώτη φάση γίνεται η ανάπλαση των οδών Νικηφόρου Γρηγορά, Σωκράτους και Σοφούλη, με τον εξωραϊσμό και την μετατροπή τους σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Η αρχή έγινε με την Σωκράτους, η συνεχεία πλέον με την Ν. Γρηγορά, ενώ για το επόμενο διάστημα (σ.σ. όταν έχει και τη λιγότερη κίνηση) προγραμματίζονται οι εργασίες στην κεντρικότερη εκ των οδών, δηλαδή στην οδό Σοφούλη. 

Όσον αφορά στην Ν. Γρηγορά, με γρανιτικούς κυβόλιθους θα επιστρωθούν οι επιφάνειες κυκλοφορίας οχημάτων και οι χώροι στάθμευσης, ενώ βιομηχανικοί κυβόλιθοι θα χρησιμοποιηθούν για την επίστρωση των πεζοδρομίων, μιας και είναι πιο κατάλληλοι για περπάτημα. Ενδιάμεσα των γρανιτικών και βιομηχανικών κυβόλιθων θα τοποθετηθούν φιλέτα λευκού μαρμάρου φάρδους 10 εκατοστών, διαχωρίζοντας τη χρήση (οχήματα, πεζοί). Επίσης, θα τοποθετηθούν σταθερά μεταλλικά εμπόδια με λευκή φωσφοριζούχα ταινία για να αποτραπεί, ή έστω να γίνει προσπάθεια αποτροπής, το παράνομο παρκάρισμα. Σε κάθε πεζοδρόμιο θα υπάρχουν οδηγοί τυφλών. 

Έμπροσθεν του βυζαντινού τείχους και ενδιάμεσα από τους χώρους πρασίνου και το πεζοδρόμιο θα κατασκευαστεί διαχωριστικό πέτρινο τοιχάκι, ύψους 20 εκατοστών, το οποίο τμηματικά θα μετατρέπεται σε πάγκους, επενδυμένους με φυσική πέτρα, με μικρές εσοχές ύψους 35 εκατοστών, δημιουργώντας χώρους καθιστικών. Οι γρανιτικοί και βιομηχανικοί κυβόλιθοι θα είναι σε απόχρωση γκρι, οι πλάκες οδηγοί τυφλών σε κίτρινο ή υπόλευκο, τα φιλέτα μαρμάρου θα είναι λευκά, τα προστατευτικά μεταλλικά εμπόδια θα γίνουν σε απόχρωση σκούρο-γκρι-καφέ, όπως ακριβώς τα μεταλλικά στοιχεία (μεταλλικές πόρτες, κάγκελα κ.λπ.) που έγιναν στο Βυζαντινό Τείχος κατά την πρόσφατη αναπαλαίωσή του από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης.
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr