Έκτακτο: Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στον Ήφαιστο

Μπορεί ήδη στο νοσοκομείο της Κομοτηνής να προβλέφθηκε η λειτουργία ειδικής μονάδας αντιμετώπισης μολυσματικών ασθενειών, όμως στόχος θα πρέπει να είναι η πρόληψη των ασθενειών και όχι η διάγνωση και η αντιμετώπισή τους
Οι παράτυποι μετανάστες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες επείγουσας υγειονομικής περίθαλψης σε ισότιμη βάση με τους υπηκόους του εκάστοτε κράτους υποδοχή και να συμμετέχουν ή να απαλλάσσονται από τις σχετικές υγειονομικές δαπάνες με βάση τους ίδιους κανόνες. Σύμφωνα με το άρθρο 24 της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού και το άρθρο 12 της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κατάργηση των κάθε μορφής διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, οι έγκυοι πρέπει να έχουν δωρεάν προγεννητική, περιγεννητική και μεταγεννητική περίθαλψη, ενώ τα παιδιά πρέπει να δικαιούνται ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε ισότιμη βάση με τους υπηκόους του εκάστοτε κράτους υποδοχής, περιλαμβανομένων των εμβολιασμών.
Τα δικαιώματα αυτά θα κληθεί να υπερασπιστεί το ιατρικό τιμ που θα αναλάβει την περίθαλψη των 850 παράνομων μεταναστών, που φιλοξενούνται στη σχολή αστυφυλάκων της Κομοτηνής. Τα αρμόδια υπουργεία, Δημόσιας Τάξης και Υγείας, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να «τρέξουν» ένα διαγωνισμό για την ανάδειξη του ιατρικού προσωπικού που θα αναλάβει την περίθαλψη των μεταναστών στη σχολή. Μπορεί ήδη στο νοσοκομείο της Κομοτηνής να προβλέφθηκε η λειτουργία ειδικής μονάδας αντιμετώπισης μολυσματικών ασθενειών, όμως στόχος θα πρέπει να είναι η πρόληψη των ασθενειών και όχι η διάγνωση και η αντιμετώπισή τους. Άλλωστε είναι γνωστό ότι από τις πρώτες κιόλας ημέρες της παραμονής των λαθρομεταναστών στη σχολή Αστυφυλάκων της Κομοτηνής, επιβεβαιώθηκε σε νεαρό άνδρα από το Πακιστάν, το πρώτο κρούσμα της φυματίωσης. Ο άνδρας αυτός νοσηλεύτηκε για μία μέρα και έπειτα οδηγήθηκε στη σχολή αστυφυλάκων όπου και απομονώθηκε σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο. Στο νομό Ροδόπης στον τομέα της περίθαλψης μεταναστών η εμπειρία υπάρχει από το κέντρο κράτησης Βέννας. Στο κέντρο η θέση του ιατρού καλύπτεται πάντα, αφού υπάρχει το σχετικό ενδιαφέρον. Στην περίπτωση της σχολής αστυφυλάκων θα ζητηθούν γιατροί με ειδικότητες, όπως παθολόγοι και δερματολόγοι.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ Η ΠΡΟΛΗΨΗ
Σε πολλά κέντρα κράτησης μεταναστών ανά τη χώρα ο αδύναμος κρίκος είναι σίγουρα η πρόληψη. Το θέμα δεν είναι να γίνει η διάγνωση και η αντιμετώπιση της όποιας ασθένειας, αλλά η πρόληψη, να τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής, να γίνουν τα εμβόλια όπου αυτά είναι απαραίτητα και παρασχεθεί η κατάλληλη ενημέρωση. Όπως μάλιστα επισημαίνουν σε χθεσινή ανακοίνωσή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με αφορμή την κατάσταση των νέων αφίξεων μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, «η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη είναι περιορισμένη για τους νεοαφιχθέντες μετανάστες και πρόσθετοι πόροι απαιτούνται για τη διασφάλιση της έγκαιρης παραπομπής περιστατικών σε δομές υγείας. Επιπλέον, όλες οι ευάλωτες ομάδες (παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι, και ασθενείς με χρόνιες παθήσεις) θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αρχική ιατρική εκτίμηση και περαιτέρω έλεγχο και ιατρική φροντίδα όταν αυτό απαιτείται. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι σημαντικές ελλείψεις όσον αφορά στις υποδομές και τις συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στους χώρους που επισκεφτήκαμε, προκαλούν προβληματισμό. Η πρόσβαση σε βασικά είδη όπως πόσιμο νερό και σε ορισμένες περιπτώσεις σε φαγητό, είναι περιορισμένη ενώ δεν διατίθενται είδη προσωπικής υγιεινής. Ακόμη, άνδρες, γυναίκες και οικογένειες αναγκάζονται να διαμένουν στους ίδιους χώρους».
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Πάντως το θέμα της περίθαλψης των μεταναστών εθίγει και στη Βουλή, αφού δεν αφορά μόνο την σχολή Αστυνομίας της Κομοτηνής, αλλά όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν χώροι κράτησης. Συγκεκριμένα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στην οποία συζητήθηκε το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τα κέντρα πρώτης υποδοχής των εισερχόμενων λαθρομεταναστών. Εκεί η βουλευτής Μαγνησίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη κατήγγειλε, ότι η «συγκυβέρνηση την ίδια στιγμή που φροντίζει για τους λαθρομετανάστες προσπαθεί να υποβαθμίσει το τραγικό χθεσινό περιστατικό με το 7χρονο κοριτσάκι που μεταφέρθηκε στην Λάρισα σε κρίσιμη κατάσταση με ελονοσία!
Το παιδί σύμφωνα με το νοσοκομείο είχε κάνει προηγουμένως διακοπές στην Λακωνία, όπου πέρυσι καταγράφηκε πλήθος κρουσμάτων ελονοσίας στον τοπικό πληθυσμό λόγω της παρουσίας Πακιστανών λαθρομεταναστών φορέων της νόσου. Υπενθυμίζω ότι πριν από ένα χρόνο το Υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα ο αρμόδιος φορέας του για τις μολυσματικές ασθένειες (ΚΕΕΛΠΝΟ) διαβεβαίωνε εγγράφως την Βουλή στις 7-12-2011 πως «το φαινόμενο οδεύει προς την λήξη του» και ότι «δεν υπάρχει κανένας τουριστικός κίνδυνος»! Προφανώς ούτε η επιδημία ελονοσίας έχει σταματήσει, ούτε όμως κι η επιδημία ανευθυνότητας των αρμοδίων! Πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι έχει προσωπικές ευθύνες έναντι των Ελλήνων πολιτών για τη δημόσια υγεία». Η ίδια μάλιστα κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον κ. Λυκουρέντζο.
Πάντως ανά τον κόσμο η περίθαλψη των μεταναστών εγείρει σοβαρά κοινωνικά ζητήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι νέα νομοθετική ρύθμιση του ισπανικού Υπουργείου Υγείας, που αποκλείει τους παράνομους μετανάστες από τη δωρεάν ιατρική περίθαλψη, έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στην Ισπανία. Σχεδόν 2.000 γιατροί εναντιώθηκαν στα νέα μέτρα της κυβέρνησης και ανακοίνωσαν πως δεν θα διακόψουν την παροχή περίθαλψης σε όσους έχουν ανάγκη. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν και οι νοσοκόμοι καθώς και οι «Γιατροί του Κόσμου» και άλλες οργανώσεις. Στο βίντεο που δημιούργησαν, οι Ισπανοί γιατροί τονίζουν ότι ο όρκος που έδωσαν ξεπερνά κάθε κυβερνητική εντολή.
Δήμητρα Συμεωνίδου
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News