Έκτακτο: Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στον Ήφαιστο

Άδεια παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών (παραγωγική άδεια) δικαιούνται όσοι ασχολούνται προσωπικά με την καλλιέργεια γης, είτε παραγωγοί νωπών προϊόντων βιολογικής γεωργίας, είτε υδατοκαλλιεργητές, είτε ιχθυοκαλλιεργητές Συνολικά 450 άδειες διατίθενται για συμμετοχή στη λαϊκή αγορά του Σαββάτου
Την επιβολή της τάξης στη λαϊκή αγορά της Κομοτηνής και τον περιορισμό του φαινομένου του παραεμπορίου, έχει σαν στόχο η απόφαση συγκρότησης μεικτών κλιμακίων ελέγχων. Η απόφαση ελήφθη σε χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της πόλης με πρωτοβουλία του δημάρχου Γιώργου Πετρίδη και επικεφαλής τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βασίλη Κυπριανίδη. Σε αυτήν έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης, του Σώματος Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος, της Διεύθυνσης Εποπτείας Εμπορίου, του Τελωνείου και του Εμπορικού Συλλόγου. Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι οι παρανομίες συνεχώς αυξάνονται στο εβδομαδιαίοι παζάρι με αποτέλεσμα να προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός τόσο για όσους δραστηριοποιούνται σε αυτό όσο και για την υπόλοιπη αγορά.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Συνολικά 450 άδειες διατίθενται για συμμετοχή στη λαϊκή αγορά της Κομοτηνής, ένας αριθμός κανονικά για τα δεδομένα και τις ανάγκες της πόλης. Όμως ο αριθμός αυτός αδειών δεν είναι σωστά μοιρασμένων μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών με αποτέλεσμα να καταστρατηγείται η αναλογία 9 παραγωγικών αδειών προς 1 επαγγελματική άδεια. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο αντιδήμαρχος κ. Κυπριανίδης, «Υπάρχει μία κατάσταση που έχει γιγαντωθεί με την πάροδο του χρόνου στο παζάρι. Ποτέ δεν ακολουθήθηκαν οι κανόνες που διέπουν τη σωστή λειτουργία μιας λαϊκής αγοράς. Για παράδειγμα δοθήκαν πολλές περισσότερες επαγγελματικές άδειες από όσες πρέπει σε μία λαϊκή αγορά. Η αναλογία 9 παραγωγικές άδειες προς 1 επαγγελματική για ένδυση υπόδηση έχει καταστρατηγηθεί»

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ – ΠΩΛΗΤΕΣ
Oι παραγωγοί-πωλητές δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές στην πώληση προϊόντων των κάτωθι κατηγοριών: Α) αβγών σφραγισμένων με τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Β) ανθέων. Γ) καλλωπιστικών φυτών-Πολλαπλασιαστικού υλικού (φυτώρια κηπευτικών, καλλωπιστικών, δενδρυλλίων οπωροφόρων, αμπέλου)-χώματος (που δεν έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία). Δ) ελιών που δεν έχουν υποστεί Βιομηχανική επεξεργασία. Ε) κρασιού τυποποιημένου σύμφωνα με την Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία. Στ) ελαιολάδου τυποποιημένου. Η) ξηρών καρπών, στη φυσική τους κατάσταση (που δεν έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία). Θ) οπωρολαχανικών. Ι) οσπρίων χύμα (φασόλια, φακές κ.τ.λ.). Ια) πουλερικών-κουνελιών. Ιβ) αγροτικών προϊόντων παραδοσιακής οικοτεχνίας μεταποιημένων-συσκευασμένων και τυποποιημένων (π.χ. μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, προϊόντων τομάτας, τσίπουρο, τσικουδιά, ρακί), προερχομένων από πρώτες ύλες πρωτογενούς παραγωγής του ιδίου του παραγωγού και βοτάνων-αρτυμάτων που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία. Ιγ) νωπών αλιευτικών προϊόντων (θαλάσσης-γλυκέων υδάτων-ιχθυοκαλλιέργειας). Ιδ) λοιπών αγροτικών προϊόντων στη φυσική τους κατάσταση.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ
Δήμος Κομοτηνής, ΣΔΟΕ, Αστυνομία, Τελωνείο, Διεύθυνση Εμπορίου συμφώνησαν να συγκροτήσουν μικτά κλιμάκια προκειμένου να διενεργήσουν τους ενδεδειγμένους ελέγχους και να μπει μία τάξη στη λαϊκή αγορά. «Κανέναν δεν μπορούμε να διώξουμε και δεν θα εκδιωχθεί κανένας εφόσον έχει άδεια», ανέφερε σχετικά ο κ. Κυπριανίδης και πρόσθεσε, «θέλουμε να βάλουμε τάξη, αρκετά έχουμε περιμένει. Συντονισμός και δράση είναι το σύνθημα δεν χωράνε άλλα λόγια. Από τη στιγμή που θα μπούμε να κάνουμε τους ελέγχους θα πρέπει όλοι να είναι εφοδιασμένοι και τακτοποιημένοι τόσο με τις ασφαλιστικές τους εισφορές όσο και με το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλουν για τα τετραγωνικά που τους αντιστοιχούν. Περιμένουμε ορισμένες αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου για να μπούμε δυναμικά στο κομμάτι των ελέγχων να φύγουν όλοι όσοι έχουν παρείσφρηση χωρίς άδεια, αλλά και όλοι όσοι είναι από άλλες χώρες γιατί έχει παρουσιαστεί και αυτό το φαινόμενο τώρα τελευταία».

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΖΗΤΑ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ
Στη σύσκεψη, αν και δεν έχει σχετική αρμοδιότητα, παρέστη και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Αντώνης Φραντζής. Η πρόσκληση έγινε από τον ίδιο τον δήμαρχο, με αφορμή μια επιστολή που είχε λάβει από τον Εμπορικό Σύλλογο για το φαινόμενο του παραεμπορίου. Έτσι έδωσε τη δυνατότητα στον κ. Φραντζή να παραστεί στη συνάντηση φορέων και να εκφράσει τη δική του άποψη.
Ο πρόεδρος του συλλόγου επισήμανε κατά κύριο λόγο την ύπαρξη στη λαϊκή αγορά περισσότερων επαγγελματιών αντί παραγωγών και έθιξε ιδιαίτερα το θέμα του παραεμπορίου. «Το πρόβλημα είναι χρόνιο, αλλά τώρα με την κρίση διογκώνεται. Ήδη τα καταστήματα έχουν τεράστια προβλήματα, καθώς ο κόσμος στρέφεται σε προϊόντα παραεμπορίου επειδή είναι φθηνά.

Αυτό δε σημαίνει ότι είναι και καλύτερα. Έχουμε αύξηση του παραεμπορίου με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει έσοδα. Είμαστε υπέρ των νομίμων, τους χρειαζόμαστε, το παζάρι δεν είναι κάτι που δεν το θέλει ο εμπορικός κόσμος, είναι κομμάτι της πόλης, της κουλτούρας και του εμπορίου, αλλά πρέπει να είναι ελεγχόμενο και γίνεται με ίσους όρους». Όσον αφορά για το ενδεχόμενο αλλαγής της ημέρας διεξαγωγής της εβδομαδιαίας λαϊκής αγοράς ο κ. Φραντζής δήλωσε κάθετα αντίθετος: «Κάναμε χρόνια αγώνες για να μεταφερθεί το παζάρι από Τρίτη σε Σάββατο. Στόχος μας εξαρχής ήταν γίνονται οι λαϊκές αγορές στην Περιφέρεια όλες Σάββατο, ώστε να μην υπάρχουν μεταφερόμενοι παραγωγοί και επαγγελματίες από πόλη σε πόλη. Αυτό έχει επιτευχθεί σε Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Δράμα».
ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΝΟΔΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Στο μεταξύ στη Βουλή οδεύει για ψήφιση το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει το πλανόδιο εμπόριο, όπως ανέφερε πρόσφατα ο γ.γ. Εμπορίου Στέφ. Κομνηνός. Επικεφαλής του νέου φορέα είναι ο πρώην αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, Δημήτρης Μπουλούκος. Στις πρώτες του δηλώσεις, ζήτησε από τους πολίτες να καταγγέλλουν τα φαινόμενα παραεμπορίου που αντιλαμβάνονται, στην ειδική γραμμή που δημιουργήθηκε για το λόγο αυτό, στο 1520. Παράλληλα επίσημη πρεμιέρα έκανε το Συντονιστικό Κέντρο του υπουργείου Ανάπτυξης για την πάταξη του παραεμπορίου με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να προαναγγέλλει επιχείρηση-σκούπα διαρκείας κατά της λαθραίας διακίνησης προϊόντων. Στο συντονιστικό κέντρο θα μπορούν επιχειρηματίες και καταναλωτές να καταγγέλλουν ή να δίνουν πληροφορίες για περιπτώσεις λαθραίας διάθεσης εμπορευμάτων.
Δήμητρα Συμεωνίδου
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News