Κομοτηνή: Το 3ο πειραματικό ΓΕΛ στο 17ο μαθητικό συνέδριο πληροφορικής | xronos.gr
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ - 17ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Κομοτηνή: Το 3ο πειραματικό ΓΕΛ στο 17ο μαθητικό συνέδριο πληροφορικής

15/04/25 - 9:00
Κομοτηνή: Το 3ο πειραματικό  ΓΕΛ στο 17ο μαθητικό συνέδριο πληροφορικής

Ο όμιλος ρομποτικής του σχολείου παρουσίασε δύο εργασίες 

Με ιδιαίτερη χαρά πραγματοποιήθηκε η συμμετοχή δύο μαθητικών ομάδων του Ομίλου Ρομποτικής & Προγραμματισμού στο 17ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025, στον χώρο του NOESIS - Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας.

Το Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, που διοργανώνεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τους Συμβούλους Εκπαίδευσης Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας, το Ίδρυμα «Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας» ΝΟΗΣΙΣ και το Ελληνικό Μουσείο, αποτελεί πλέον θεσμό για την ανάδειξη της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι μαθητές παρουσίασαν δύο εργασίες, έχοντας ως γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και συνδυάζοντας τη χρήση της τεχνολογίας με την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας.

Οι δύο εργασίες
Η πρώτη εργασία με τίτλο «Αυτόνομο Ενεργειακά Θερμοκήπιο & Εφαρμογή Smart Green House», αφορά μια πρωτότυπη κατασκευή που υλοποιεί τη λειτουργία ενός θερμοκηπίου με αυτοματισμούς που τροφοδοτείται αποκλειστικά από τον ήλιο και ποτίζει τα φυτά με νερό βροχής και μιας εφαρμογής που ενημερώνεται άμεσα για το μικροκλίμα του θερμοκηπίου.

Ο προγραμματισμός του αυτοματισμού έγινε σε Arduino Uno R4 και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι: αντλία νερού, ηλιακά πάνελ, οθόνη LCD, σερβοκινητήρες, φωτοδίοδοι, φωτοευαίσθητη αντίσταση και αισθητήρες για την υγρασία εδάφους, την υγρασία-θερμοκρασία αέρος εντός και εκτός του θερμοκηπίου, αισθητήρα διοξειδίου του άνθρακα εντός του θερμοκηπίου και αισθητήρα στάθμης νερού της δεξαμενής. Τα δεδομένα των αισθητήρων στέλνονται μέσω της πλατφόρμας Thing Speak στην εφαρμογή «Smart Green House» στην οποία παρουσιάζονται με γραφική αλλά και αριθμητική μορφή. Η εφαρμογή προγραμματίστηκε στο ΜΙΤ AppInventor, ενώ έχει δυνατότητα αναγνώρισης δύο κηπευτικών φυτών, μέσω εκπαίδευσης Μοντέλου Μηχανικής Μάθησης, που έγινε στο περιβάλλον Maschine Learing for Kids. Την επιμέλεια της εργασίας ανέλαβαν 4 μαθητές/τριες από την Α' , Β΄ και Γ' τάξη με απώτερο στόχο να αναπτύξουν τα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα και να υλοποιήσουν τις δικές τους καινοτόμες ιδέες.



Η δεύτερη εργασία με τίτλο «Εκπαιδευτικό Παιχνίδι Ερωτήσεων «Arduino Recycle Game» αφορά την δημιουργία ενός εκπαιδευτικού παιχνιδιού ερωτήσεων για την σωστή χρήση των κάδων ανακύκλωσης. Ο αυτοματισμός αποτελείται από ένα μικροελεγκτή Arduino UNO R3, μία πλακέτα δοκιμών, τέσσερα κουμπιά που προσομοιώνουν τους τέσσερις κάδους: μπλε, πράσινο, καφέ και μωβ και μία οθόνη LCD Ι2C στην οποία απεικονίζονται με ελληνικούς χαρακτήρες 25 καθημερινά μας απορρίμματα. Ο παίκτης θα πρέπει να επιλέξει το σωστό κάδο ανακύκλωσης πατώντας το αντίστοιχο κουμπί-κάδο μέσα σε χρόνο λίγων δευτερολέπτων. Σε περίπτωση λάθους απάντησης ή χρονικής καθυστέρησης το παιχνίδι τερματίζεται και εμφανίζεται το ποσοστό επιτυχίας του. Την εργασία ξεκίνησαν δύο περσινοί μαθητές του ομίλου και ολοκλήρωσαν δύο παιδιά της φετινής Α' τάξης, με απώτερο στόχο μέσα από τον προγραμματισμό ενός παιχνιδιού να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές γύρω από το θέμα της σωστής ανακύκλωσης.

Επιπλέον της παρουσίασης οι μαθητές/τριες έδωσαν και μια μικρή συνέντευξη στο WebRadio-TV του συνεδρίου απαντώντας στις ερωτήσεις που τους τέθηκαν.

Η εμπειρία της συμμετοχής σε ένα τόσο σημαντικό συνέδριο έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές/τριες να παρουσιάσουν το έργο τους μπροστά σε κοινό, να ανταλλάξουν ιδέες με συνομηλίκους από σχολεία της Μακεδονίας και να έρθουν σε επαφή με τις νέες τάσεις της Πληροφορικής και της Εκπαίδευσης STEM.

«Η συμμετοχή αυτή αποτελεί έμπνευση για την εκπαιδευτική κοινότητα και δείχνει τον δρόμο για ένα δημιουργικό σχολείο που αγκαλιάζει την καινοτομία» αναφέρουν οι υπεύθυνοι καθηγητές των εργασιών Βερρή Ανδρονίκη και Μαργαρίτης Χουρμούζης.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr