Ο εορτασμός της 14ης Μαΐου

Για τον Γιάννη Κιλτσίκη και τον Μανώλη Κιουτσούκη εκπροσώπους του νομού Ροδόπης Απουσίασαν οι αιρετοί, αλλά παρόντες ήταν επαγγελματίες και οι πολίτες, που αξιοποιούν την εμπειρία ευρωπαϊκών χωρών Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου
Τις «κοινωνικές-συνεταιριστικές επιχειρήσεις και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», αφορούσε το σεμινάριο που παρακολούθησαν στις Βρυξέλες εκπρόσωποι ελληνικών φορέων και αιρετοί από διάφορες πόλεις της χώρας, όπου το παρόν έδωσε και ο νομός Ροδόπης. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση των Οικολόγων Πράσινων και του ευρωβουλευτή του κόμματος Νίκου Χρυσόγελου. Από την νομό μας, αν και δε συμμετείχαν αιρετοί, το σεμινάριο παρακολούθησαν ο Γιάννης Κιλτσίκης, μέλος της διοίκησης του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, όπως επίσης και ο Μανώλης Κιουτσούκης. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Πέμπτη στις 8 Μαρτίου, με τη προσέλευση κόσμου τόσο από την Ελλάδα όσο και από την υπόλοιπη Ευρώπη. Στόχος της ημερίδας ήταν να φέρει ομάδες πολιτών, επαγγελματικές ενώσεις, φορείς της αυτοδιοίκησης, επιστήμονες κ.α. που είτε έχουν ξεκινήσει, είτε ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε κοινωνικές-συμμετοχικές επιχειρήσεις για αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σε επαφή με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την πλούσια εμπειρία από παρόμοιες επιχειρήσεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, καθώς και τις πιθανές πηγές και μηχανισμούς χρηματοδότησης για τέτοιες προσπάθειες. Στην ημερίδα μίλησαν ειδικοί από όλους τους παραπάνω τομείς αναδεικνύοντας, τις δυνατότητες και τα δομικά πλεονεκτήματα των κοινωνικού-συνεταιριστικού μοντέλου τόσο για την προώθηση της αποκεντρωμένης παραγωγής ΑΠΕ όσο και για τη μεγιστοποίηση των οικονομικών και περιβαλλοντικών ωφελειών για τις τοπικές κοινωνίες.

Από την Καβάλα την ημερίδα παρακολούθησε ο Γιώργος Πασχαλίδης μέλος των Οικολόγων Πράσινων και της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας
ΞΕΝΑΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Στο πλαίσιο της επίσκεψης τους, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μένοντας εντυπωσιασμένοι από τις εγκαταστάσεις, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι ενημερώθηκαν με ποιους τρόπους μπορούν να αξιοποιήσουν τις ΑΠΕ, και τελικά να εξοικονομήσουν, είτε να παράγουν ενέργεια. Στο πλαίσιο της ημερίδας, τους δόθηκαν στοιχεία με οικισμούς της Ευρώπης που αξιοποίησαν τις ΑΠΕ, με αποτέλεσμα με το πέρασμα των χρόνων να ζωντανέψουν, κοινωνικά, οικονομικά και πληθυσμιακά χωριά της υπαίθρου που πραγματικά μαράζωναν. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σήμερα υπάρχουν 2 εκατομμύρια παραγωγοί ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές στη Γερμανία (μικροί παραγωγοί, κατοικίες, συνεταιρισμοί, συμμετοχικές εταιρίες), όχι μόνο οι 4 μεγάλες εταιρίες. Το Güssingτης Αυστρίας μια πόλη που μαράζωνε κατάφερε να σταματήσει τη φυγή του πληθυσμού της και να τον αυξήσει από 500 σε 3.764 άτομα, να δημιουργήσει 1.100 νέες θέσεις εργασίας, να προσελκύσει 50 νέες εταιρείες και ν' αξιοποιήσει τα τοπικά κεφάλαια, κυρίως χάρη στην ανάπτυξη μονάδων αξιοποίησης τοπικά παραγόμενης βιομάζας για ηλεκτρισμό, θέρμανση και καύσιμα, με 71% ενεργειακή αυτάρκεια. Παράλληλα, διασφάλισε σταθερές, χαμηλές τιμές για την θέρμανση των κατοίκων τη στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης εκτοξεύονταν. Στην Συνομοσπονδία Γερμανικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων συμμετέχουν 5400 επιχειρήσεις που έχουν 18 εκατομμύρια μέλη. Πολλές από τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις παράγουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Η συνεργατικότητα και τα παραδείγματα επιχειρήσεων που την εφαρμόζουν απασχόλησαν τον κ. Κιουτσούκη
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΒΕΡ
Σε κλίμα ιδιαίτερα βαρύ για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, οι μικρομεσαίοι, έχουν επωμιστεί τα μεγαλύτερα βάρη της κρίσης, ενώ συνεχίζουν ακόμα να προσφέρουν θέσεις εργασίας και να στηρίζουν την οικονομία. Σε αυτό το βαρύ κλίμα, αυτή η ημερίδα αποτέλεσε την αφορμή για σκέψη και προβληματισμό, για παραγωγή νέων ιδεών, εφόσον αποδεικνύεται ότι πολλοί πριν από εμάς το δοκίμασαν και τα κατάφεραν, έχοντας μάλιστα πολύ μικρότερες δυνατότητες από την Ελλάδα. Αυτά που ειπώθηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας, μπορούν να εφαρμοστούν και εδώ, είπε ο Γιάννης Κιλτσίκης, ο οποίος θα κληθεί να ενημερώσει για την εμπειρία του, τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης του Επαγγελματικού Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Ροδόπης. «Είναι αξιοποιήσιμα στην περιοχή μας, ειδικά οι συνεταιριστικές οργανώσεις, καθώς οι μικρομεσαίοι και τα Επιμελητήρια, αλλά και οι απλοί πολίτες μπορούν να επενδύσουν στον τομέα αυτό. Βέβαια αυτό που διαπιστώσαμε στις επαφές με τους Ευρωπαίους, είναι ότι η γραφειοκρατία στη χώρα μας αποτελεί τρομερό πρόβλημα που δυσκολεύει όλες τις διαδικασίες. Εγώ θα ενημερώσω τη διοίκηση και από εκεί και έπειτα είμαστε σε συνεννόηση ώστε να κάνουμε και μία ημερίδα στο μέλλον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας»

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ
Στις κοινωνικές-συνεταιριστικές επιχειρήσεις επικέντρωσε το ενδιαφέρον του ο Μανώλης Κιουτσιούκης, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια του συλλόγου πολυτέκνων νομού Ροδόπης για τη δημιουργία προμηθευτικής-καταναλωτικής συνεργατικής επιχείρησης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με κοινωφελείς δραστηριότητες το αποτέλεσμα αυτού θα είναι η ίδρυση παντοπωλείου. Η παρουσία μου στις Βρυξέλλες εντάσσεται στη διάθεσή μας «να τονώσουμε για την προσπάθεια δημιουργία συνείδησης συνεργατικής στη Ροδόπη», ανέφερε μιλώντας στο «Χ» ο Μανώλης Κιουτσούκης, αναφέροντας το παράδειγμα της Κύπρου όπου το συνεργατικό κίνημα είναι πάρα πολύ διαδεδομένο. Μάλιστα, όπως είπτε, σε όλο τον κόσμο το 2012 τιμάται ως διεθνές έτος συνεργατισμού. Η πρωτοβουλία του συλλόγου πολυτέκνων στοχεύει να αποτελέσει ένα παράδειγμα συνεργατικότητας, για το οποίο ήδη έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους φορείς όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης. Η δράση άλλωστε έχει σαν στόχο τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και της ντόπιας και εγχώριας παραγωγής.
Μεταξύ των εισηγητών και των θεμάτων που παρακολούθησαν οι δύο Κομοτηναίοι ήταν, οι Tom Howes, γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ, Mathieu Ficther, Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ Επιτυχημένα παραδείγματα - καλές πρακτικές από συμμετοχικές επιχειρήσεις ΑΠΕ, Dirk Vansintjan, Συνεργασία ενεργειακών συνεταιρισμών, Horst Kluttig, Γερμανία/Ολλανδία, Αιολικό Πάρκο Aachen/Heerlen, Joachim Hacker, Μονάδα παραγωγής πράσινης ενέργειας, Güssing, Austria, Timo Gensel, Συνεταιρισμοί ΑΠΕ στη Γερμανία, Βασιλεία Αργυράκη, Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ “Intelligent Energy Europe”, Maud Skäringer, Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ, ?Αξιοποίηση Διαθρωτικών Ταμείων για την ανάπτυξη των ΑΠΕ - Structural Funds for RES development?, Elisabetta Cucchi Σύμβουλος Πολιτικής, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Andreas Kappes Γερμανική Συνεταιριστική Ομοσπονδία (DGRV).
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News